11 Aralık 2019 16:38
Son Güncellenme Tarihi: 11 Aralık 2019 17:21

Bakanlık talimatının gölgesinde seçim: 85. Patrik Sahak Maşalyan oldu

Bakanlığın Patrik seçimine getirdiği talimatnamenin gölgesinde yapılan Türkiye Ermenileri’nin Patrik seçiminde, 85. Patrik Sahak Maşalyan oldu.

Sahak Maşalyan  | Fotoğraf: AA

Paylaş

İçişleri Bakanlığının Patrik seçimine getirdiği ve "seçilme hakkına gasp girişimi" olarak nitelendirilen talimatnamesinin gölgesinde yapılan Türkiye Ermenileri’nin Patrik seçiminde, 85. Patrik olarak Sahak Maşalyan seçildi. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından konuşan Maşalyan, sırasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'ya teşekkür etti. Bakan Soylu da kendisini telefonla arayarak tebrik etti.

Türkiye Ermenileri 85. Patrik seçimi tartışmaların gölgesinde sonuçlandı. Geçtiğimiz Mart ayında hayatını kaybeden Patrik Mesrop Mutafyan’ın 2008’de başlayan sağlık sorunlarından itibaren yeni Patrik seçimi talep eden Türkiye Ermenileri için sürecin son ayağı bugün gerçekleşti. 8 Aralık'ta yapılan delege seçimlerinde Patrik Kaymakamı Başepiskopos Sahak Maşalyan’ı destekleyen delegeler önde çıkmıştı. Sayım sonucunda Turuncu liste 89, Mor liste 12 delege çıkarmıştı.Toplam 13.705 seçmen oy kullanırken; 744 kişi geçersiz, 377 kişi boş oy kullanmıştı. Aram Ateşyan ile yarışan Sahak Maşalyan yeni patrik seçildi. Maşalyan, 119 oyun 102’sini alarak yeni patrik seçildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TALİMATNAME YAYIMLAMIŞTI

Patrik seçimleri, İçişleri Bakanlığının getirdiği ve "seçilme hakkına gasp girişimi" olarak nitelendirilen kararın gölgesinde yapıldı. Bakanlık tarafından 23 Eylül'de yayımlanan talimatnamede Patrik seçimi ile ilgili bölümde yer alan "İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ne mahsus episkoposlar sınıfına dahil olmak" şartı eleştirilere neden olmuştu. Bu şart karşısında Nor Zartonk boykot çağrısı yapmış, “Kayyum Patrik istemiyoruz!” başlıklı açıklama ile patrik adaylarının da seçimden çekilmesini istemişti.

Agos’un aktardığına göre, boykot nedeniyle sandığa gitmeyenler oldu. Delege seçimlerinden önce Müteşebbis Heyet Başkanı Hosrof Köletavitoğlu vakıfların toplam 60 bin seçmen bildirdiğini, ancak bunun içinde ölümler ve tekrarlar da olduğunu, dolayısıyla 60 bin sayısından 20-25 bin kişinin düşülmesi gerektiğini söylemişti. Köletavitoğlu’nun hesabına göre en az 40 bin civarında seçmen olması gerekiyordu. Bu da seçmenin 3’te 1’inin sandığa gitmediğini gösteriyor.

MAŞALYAN'DAN İLK AÇIKLAMADA

85'inci Türkiye Ermenileri Patriği seçilen Episkopos Sahak Maşalyan seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi'nde basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı sonrası Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi'nde Episkopos Sahak Maşalyan için karşılama töreni düzenlendi.

Maşalyan, açıklamasında şunları söyledi:

"Bugün 85. Türkiye Ermenileri Patriği olarak seçilmiş olmanın kıvancını sizlerle paylaşmak isterim" diyen Maşalyan, "Müteveffa Patrik Mesrop Mutafyan'ın trajik hastalığı nedeniyle on iki yılı aşkın bir süre Patriksiz idare edilen Ermeni toplumu nihayet demokratik seçimlerle, hakkın ve halkın onayıyla yeni Patriğini seçti. İki aşamalı bu seçimde 8 Aralık Pazar günü halk kiliselerinde 102 sivil temsilciyi belirlemek için sandık başına gitti. 102 sivil delegenin 89'unu kazanan Turuncu listeyle şahsımın Patrik seçilmesi zaten geçen pazar günü garantilenmişti. Bugün 102 sivil delege 17 ruhani delegeyle birleşerek 119 kişilik bir temsilciler meclisi oluşturuldu. Gizli oylamayla yapılan seçim sonucu şahsım Episkopos Sahak Maşalyan resmen Patrik seçildi. Bu seçimler için emek sarf eden ve hiçbir özveriden kaçınmayan sivil ve ruhani delegelere ve bizleri gönülden destekleyen halkımıza minnet ve teşekkürlerimizi iletiyoruz"

ERDOĞAN VE SOYLU'YA ÖZEL OLARAK TEŞEKKÜR ETTİ

Açıklamasında özel olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'ya teşekkür eden Maşalyan, şunları söyledi:

"Fatih Sultan Mehmet Han'ın izinleriyle ilk Patrik Bursalı Episkopos Hovagim'le başlayan İstanbul Ermeni Patrikliği dini ve cismani otoritesiyle Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli kurumlarından biri olmuştur. Cumhuriyet döneminde de Ermeni toplumunu temsil makamı olmaya devam etmiştir. Cumhuriyet hükümetleri döneminde de laiklik ilkesi gereğince patriklerimiz, bugün de olduğu gibi, geleneklerimize uygun olarak seçimle iş başına gelmişlerdir. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ü rahmet ve minnetle anıyoruz. Cumhuriyetimizin ilelebet payidar kalmasını diler, bizlere bu seçim imkanını sağlayan devletimize ve hükümetimize Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan şahsında sonsuz şükranlarımızı sunarız. Bu seçimlerin sağlıklı ve huzur içinde yapılabilmesi için hiçbir özeni esirgemeyen Sayın İçişlerimi Bakanımız Süleyman Soylu'ya ve İstanbul Valimiz Sayın Ali Yerlikaya'ya özel teşekkürlerimizi sunuyoruz"

"SEÇİM BİZİM İÇİN ÖNEMLİYDİ"

Maşalyan, "12 yıl önce 2008'de Patriğimiz koma durumunda bir hastalığa yakalandı. O günden bu yana Patriksiz bir dönem geçirmenin elbette çok ağır sonuçları oldu. Düşünün o zaman 10 yaşında olan çocuklar bugün 22 yaşında. 8 yaşında olan çocuklar oy kullandı. Patriği görmeden büyüdü bu nesiller. Bu nedenle seçim bizim için çok önemliydi. Seçimler genellikle tartışmalarla geçer. Beğenmeyenler, itiraz edenler, mahkemeye gidenler hep olur. Ama şunu unutmayalım 1, 2 kişi mahkemeye başvurdu diye Patrik seçimlerine katılan 13 bin Ermeni'nin oyunu ve iradesini göz ardı edemeyiz" ifadelerini kullandı.

SOYLU, MAŞALYAN'IN TEBRİK ETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da 85. İstanbul Ermeni Patriği seçilen Episkopos Sahak Maşalyan'ı telefonla arayarak tebrik etti.

KARŞILAMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

Basın toplantısı sonrası Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi'nde Episkopos Sahak Maşalyan için karşılama töreni düzenlendi. Törene İstanbul'un farklı ilçelerinden gelen pek çok kişi katıldı.

GARO PAYLAN: SEÇİLEN KİŞİYİ PATRİĞİM SAYMAYACAĞIM

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Garo Paylan, 7 Aralık'ta Ermeni Patrikliği seçimiyle ilgili Twitter hesabından paylaşımda bulunmuştu. "Seçilen kişiyi patriğim saymayacağım. Tarih; onurumuzla oynayan kamu görevlilerini, işbirliği yapan ruhanileri ve yöneticileri kara sayfaya yazacaktır" diyen Paylan, seçimi boykot edeceğini belirtmişti.

NE OLMUŞTU?

2008 yılından beri sağlık sorunları yaşayan Başpiskopos Mesrop Mutafyan’ın, Adli Tıp tarafından da onanan ağır demans hastalığı neticesinde, bilinçsiz yatışı ve görevlerini yerine getirememesi sebebiyle, 2010 yılında Başepiskopos Aram Ateşyan Patrik Genel Vekili hükümet tarafından atanmıştı.

Patriğin ağır sağlık sorunu 9 yılı aşkın süre stabil kalırken Ermeni toplumunun talebiyle 2016 yılının ekim ayında seçim kararı alınmıştı.

2017’nin Mart ayında ise Karekin Bekçiyan Patrikhane’yi seçime götürmek için Patrik Kaymakamı seçilmişti.

Seçim sürecinin başlamasına rağmen Patrik vekilliğinden istifa etmeyen Aram Ateşyan göreve devam ederken seçimin yapılması için 2017 Ağustos’unda gönderilen dilekçe İçişleri Bakanlığı tarafından yanıtsız bırakıldı.

İstanbul Valiliği Karekin Bekçiyan’ın patrik kaymakamı seçilmesine dair işlemlerin geçersiz sayıldığını söylerken, içinde ‘sözde Patrik Kaymakamı Bekçiyan’ ifadelerinin yer aldığı bir mektupla patrik kaymakamının aldığı kararların hepsinin geçersiz sayılacağını kaydetti.

İstanbul Valiliği son olarak Patrik seçimini iptal etti. Ermeni toplumunun büyük çoğunluğunun onayını alan Karekin Bekçiyan bunun üzerine “Karanlık kampanyalar çok çirkin boyutlara ulaştı. Bu tutumun toplumumuzu daha da yıpratmasından ve hatta yozlaştırmasından korkuyorum” diyerek ülkeden ayrıldı.

Türkiye Ermenileri 84. Patriği Mesrob Mutafyan’ın 8 Mart’ta hayatını kaybetmesinin ardından yeni Patrik’in resmen seçilmesi için süreç başlamış oldu. Ancak, İçişleri Bakanlığı’nın talimatnamesi yeni bir tartışma başlattı.

İçişleri Bakanlığı tarafından 23 Eylül Pazartesi günü yayınlanan talimatnamede Patrik seçimi ile ilgili bölümde yer alan “İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ne mahsus episkoposlar sınıfına dahil olmak” şartı eleştirilere neden olmuştu.

1961’de yayınlanan ve sonraki Patrik seçimlerinde tekrarlanan talimatnamelerde böyle bir şart bulunmuyordu.

1961’den sonra göreve seçilen üç patriğin ikisi (Şhorhk Başepiskopos Kalustyan, Karekin Başepiskopos Kazanciyan) yurtdışında görev yaparken patrik seçilmişlerdi. 1951’de göreve seçilen Karekin Başepiskopos Haçaturyan da yurt dışında görev yapıyordu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dr. Arzu Yılmaz: Fırat’ın doğusundaki Araplar, Kürtlerle kurdukları düzenden memnun

SONRAKİ HABER

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Kanal istanbul dayatmasını reddediyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...