Sağlıkta şiddet bitmiyor

Sağlıkta şiddet bitmiyor
Cizre Devlet Hastanesinde, acil serviste görevli hemşire R.B., hasta yakınları tarafından şiddete maruz kaldı. Yaşanan saldırı sonrası Sağlık-Sen Şırnak Şubesi açıklama yaptı ve sağlık çalışanları meslektaşlarının darp edilmesine tepki gösterdi.

Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesinin acil servisinde görevli R.B. adlı hemşire, bir hastanın burnuna tampon yaptığı esnada hasta yakınlarının saldırısına uğradı. Hasta yakınları, "Hastamızın canını yakıyorsun" bahanesiyle hemşireye saldırdı. Bunun üzerine Sağlık-Sen ve sağlık emekçileri tepkilerini hastane önünde dile getirdi.

hemsire-iha3-16-9-1611330136-880x495.jpg
Fotoğraf: İHA

Sağlık-Sen adına konuşma yapan Şırnak Şube Başkanı Gıyasettin Ucaş, saldırının sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ne ilk ne de son örneği olduğunu ifade ederek “Bu insanlık dışı olay; son zamanlarda ülkemizin çeşitli bölgelerinde sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olayları da göz önünde tutulduğunda, sağlık çalışanlarının güvenliği konusunun ciddi bir sorun haline dönüştüğünü göstermektedir” dedi.

Sağlıkta şiddetin, hâlihazırda ağır koşullarda görevlerini yapmaya çalışan sağlık emekçilerinin psikolojilerini olumsuz etkilediğini söyleyen Ucaş, “Sağlık çalışanı ile sağlık hizmeti alan birey arasındaki ilişki, bilinen anlamıyla bir iş ilişkisi değil, güven ilişkisinden ibarettir” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığına seslenen Ucaş şu ifadeleri kullandı:

Sağlık-Sen olarak her an ölümle burun buruna gelen, hayat kurtarma mücadelesi verirken şiddete maruz kalarak bir yandan da hayatlarını kaybetme riskiyle görev yapan tüm sağlık çalışanları adına son derece endişeliyiz. Her zaman dile getirdiğimiz gibi, Sağlık Bakanlığı bu konuya proje ve kampanyanın sosyal ortakları ile birlikte daha fazla eğilmelidir. Bundan sonra yaşanacak bu olayların önüne geçilmesi için önlem ve uygulamalar acil olarak hayata geçirilmelidir.

 

Toplumsal şiddetin boyutlarının yansıması olarak sağlık alanında ortaya çıkan bu tür menfur olaylar için gerekli yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Ülke insanımız için 7 gün 24 saat kutsal bir görevi yerine getiren sağlık çalışanlarımıza uygulanan şiddeti halkımızın da tasvip etmediği muhakkaktır. Bu düşüncelerle; Sağlık-Sen olarak değerli arkadaşımıza şifalar diliyor, sağlık çalışanlarının sahipsiz olmadığını sizlerin huzurunda tüm kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Sosyal medyada kampanya

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER) de sosyal medya üzerinden “#ŞiddetVarsaSağlıkçıYok” etiketiyle kampanya başlatı. Cizre’deki saldırıyla birlikte, İstanbul’da bir özel hastanede görevli hemşirenin de hasta yakınlarını uyardığı bahanesiyle şiddete maruz kaldığını söyleyen SAHADER, acil çözüm çağrısında bulundu.

ekran-resmi-2021-01-24-07-49-11.png

Etiketler :