Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Sağlıkta büyük yanlışlıklar-3

Bu tip hastalar hastalıkları olmasına rağmen doktor tavsiyesini önemsemeyerek veya kendini kontrol etmeyerek mevcut hastalığının alevlenmesine neden olurlar. Alevlenen hastalığı için de doktor-doktor ve hastane-hastane gezerler. Her doktor ya aynı tedavi veya değişik tedavi verir. Bazen poşet dolusu ilaçlarla gezerler. Yinede şikâyetleri geçmez. Hatta ilaçların yan etkileri ve kendilerine dikkat etmemeleri sonucu daha da kötüye giderler. Bu hastalara baktığımızda;

-Kalp yetmezliği hastaları: Bu hastaların kalbi zayıf çalıştığından dolayı kalp yetmezliği diye ifade edirlir. Bu hastalar azami derecede kendilerine dikkat etmeleri, ağır egsersizlerden, ve tuzdan uzak durmaları, ilaçları düzenli kullanmaları gerekirken bunu yapmazlar. Ayaklarında şişlik, halsizlik ve nefes darlığı nedeniyle hastanelere ve doktorlara sık sık giderler. Hem doktorları sıklıkla meşgul ederler hem de yakınlarını zor durumda bırakırlar.

-Böbrek yetmezliği: Doktorlar bu hastalara bol su içmeleri, ilaçlarını dikkatli kullanmaları, diyetine dikkat etmelerini söylemelerine rağmen bunu yapmazlar. Kalp yetmezliği hastalarında olduğu gibi hastane ve doktor doktor gezerler. Bir poşet ilaç kullanmalarına rağmen şikâyetleri geçmez. Her doktora, çok doktora gittiğini ve birçok ilaç kullandığını ancak fayda görmediğini ifade ederler. Esas sorunun kendilerinde olduğunu kabul etmezler.

-Aslında düzenli ilaçlarını kullansalar, diyetine, tuzuna dikkat etseler ve egsersizlerini yapsalar fayda görürler. Bunları yapmazlar ve her doktora gittiklerinde doktorların verdiği ilaçlarda fayda görmediklerini ifade ederler.

-Bronşit ve hipertansiyon hastalar için de bu yukarıda saydıklarımız geçerlidir. Hipertansiyonlu bazı hastalar, tuzuna, diyetine ve egsersizlerine dikkat etmezler. Doktor doktor gezerler bir poşet ilaçlarla, yine de tansiyonları düzene girmez.

-Bazı bronşit hastaları içinde bu geçerlidir. Kirli hava ortamlarına girerler, sigara içerler, normal tuz tüketirler ve öksürük-nefes darlığı çekerler. Bir sürü ilaç kullanmalarına rağmen fayda görmezler. Doktorun verdiği ilaçların iyi gelmediğini ifade ederler.

SONUÇ: Bu grup hastalar aslında doktor tavsiyelerine, ilaçların kullanımlarına, diyetine ve tuzuna dikkat etseler, şikâyetleri ya azalır ya da geçer. Doktor doktor gezmezler. Hem kendilerini hem doktorlarını hem de yakınlarını zor durumda kalmazlar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X