TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlıklı yaşam için su tüketin

Yeterli miktarda su tüketimi böbrekler, kalp ve karaciğer başta olmak üzere bütün organlar için hayati önem taşıyor. Uzm.Dr. Onur Oral, suyun faydaları hakkında bilgi verdi

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2018 07:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sağlıklı yaşam için su tüketin

ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER

Pek çok insan gün içinde yoğunluktan, unutkanlıktan ya da farklı sıvı içecekleri sık tükettiği için yeterli su tüketemiyor. Ancak uygun miktarda su tüketimi böbrekler, kalp ve karaciğer başta olmak üzere bütün organlar için hayati önem taşıyor. Az su içilmesi ise kilo alımından ciddi hastalıklara kadar pek çok olumsuz tabloya neden olabiliyor. Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm.Dr. Onur Oral, suyun yararları hakkında bilgi verdi.

GÜNDE 3 LİTRE SU

İçme suyunu insan hayatının sürdürülebilirliği açısından vazgeçilemez bir tüketim maddesi olarak tanımlayan Uzm.Dr. Onur Oral, "Su, vücutta çok önemli işlevlerin yerine gelmesine katkı koyan bir sıvı maddesi. Ne yazık ki yapılan incelemeler sonucu su tüketiminin her geçen gün azaldığını görüyoruz. Bunda en büyük payın sahibi su yerine tüketilen kahve, çay, kola gibi maddeler… Fizyolojik anlamda bir bireyin günde 3 litre düzeyinde su tüketmesi gerekiyor. Bu oran bahar ve yaz aylarında bir miktar artırılabilir. Özellikle spor ile uğraşan bireyler günde 4-5 litreye kadar çıkabilir. Susamak eylemi, vücutta suyun riskli pozisyona geldiğini gösterir. Bu duruma düşmeden su tüketilmelidir" dedi.

BİRÇOK FAYDASI VAR

Suyun vücuttaki fonksiyonların düzgün bir şekilde yerine getirilmesinde önemli katkı koyduğunu dile getiren Oral, "Öncelikle vücutta ısı düzenlenmesinde önemli rol üstlenir. Kanın asit veya baz olmasını engelleyen bir tampon fonksiyonu var. Dengeli bir kan Ph'ında kalmamızı sağlıyor. Bununla beraber suyun bir çözücü madde olduğunu bilmeliyiz. İnsan vücudunda birçok inorganik madde var. Su bunların çözülmesi ve atılmasında önemli bir katkı sunuyor. Ayrıca içerdiği mineraller ile insan vücuduna faydası dokunuyor. Vücudumuzun yüzde 70'inin sudan oluştuğunu da bilince suyun önemi bir defa daha anlaşılıyor. Temel gıdamızın su olduğu kanaatine varılıyor. Suyun takviyesi ve eksiğin kapatılması bu bakımdan önem taşır. Organların fonksiyonlarını yerine getirmesinde de büyük ölçüde katkı koyuyor. Özellikle kalp ve damar sistemi için önemli. Çünkü su yeterince ve dengeli olarak alındığında kanın hem akışkanlığını hem de Ph'sini düzeltmekte. Akıcı bir kan ancak beyin ve kornel damarlardan geçebilir. O yüzden kanın daha akıcı olması için su tüketiminin 3 litre olması önemlidir. Yapılan klinik çalışmalarda suyun kalp krizi riskini azalttığı ve unutkanlık seviyesini aşağıya çektiği tespiti yapılmıştır. İçeriği yapısı ile sinir sistemini güçlendirdiği de ortaya konmuştur. Ayrıca kas ve kemik kitlesini desteklemektedir. Kabiliyeti artırır" diye konuştu.

OBEZİTEYE KATKI

Yapılan klinik çalışmalarda obez bireylerde su tüketiminin oldukça az olduğu sonucuna varıldığını belirten Oral,"Obezite riski olan ve obez vakaların günlük su tüketimi 2 litreyi aşmamakta. Bu ciddi bir sorun. Obezite, belli bir lipit ve glikoz sorunudur. Bu açıdan su şeker ve yağ metabolizmasında gösterdiği etki dolayısıyla bol miktarda kullanılması gereken bir sıvı. Aynı zamanda su içerisinde bulunan kalsiyumun kemik gelişimi için önemli olduğunu bildiğimizden dolayı sağlıklı bir kemik kitlesinin ortaya çıkmasında bizim için su tüketiminin önemi büyüktür. Suyun böbrek üzerinde büyük bir katkısı var. Su, az tüketildiğinde böbrek ve idrar yolu sorunlarının meydana geldiğini görüyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.