02 Nisan 2020 01:13

Sağlık emekçisi anlatıyor: Her şeyden önce ekipmana ihtiyacımız var

Muğla'da bir hastanede çalışan bir sağlık emekçisi, Evrensel'e yazdığı mektupta "Motivasyona ihtiyacımız var ama her şeyden önce ekipmana ihtiyacımız var." dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sağlık emekçisi
Muğla

Merhaba;

Muğla Eğitim ve Araştırma Hastenesinden bir sağlık çalışanıyım. Salgının ulaştığı boyut tüm insanlar gibi beni de korkutuyor. Sağlıkçılar olarak hem korku hem de endişe içindeyiz. Virüslü hastayla temas, virüsün taşınması, ev halkına bulaşması ve sürecin belirsizliği endişerimizden sadece birkaçı.

Bu süreçte hastanemizde daha koronavirüs vakası görülmedi. Koronavirüs şüphesiyle gelen hastalarımızın testleri negatif çıktı. Ama daha vakanın olmadığından kaynaklı mı bilmiyorum, pek bir önlem alındığını söyleyemem. Çok temel olarak hastane çalışanlarına hiçbir koruyucu ekipman dağıtılmadı. Bırakın hastalığı tedavi etmeyi kendimizi hastalıktan koruyacak durumda bile değiliz. Biz de koruyucu ekipmanı kendi paramızla almak zorunda kalıyoruz. Sadece koronavirüs şüphesiyle acil servise gelecekler için bazı küçük önlemler var. Onun dışında bir önlem yok.

Personel yetersizliği ve sağlıksız çalışma şartları salgınla birlikte gün yüzüne çıktı. Bunun göstergesi olarak yapılan sağlıkçı atamaları, aylardır veril(e)meyen ek ödemelerin üç ay tavandan verilmesi bundan önceki durumun nasıl olduğunu gösteriyor. Şu an poliklinik ve ameliyatlar (acil durum hariç) her hastanede olduğu gibi durdurulmuş durumda. Çalışanlar olarak çok az birim vardiya sistemine geçti. Bazı birimler ise nöbet izinleri kullanıyor. Fakat izin haklarımız durdurulduğu için çoğu gün hastanede bulunmak durumundayız. Elbette daha bir vaka yokken durumun böyle olması, vakaların çıkması ve salgının büyümesiyle bizi hastaneden çıkamaz duruma getirebilir.

Virüsten korunmak adına şu an herkes kendi tedbirlerini almaya çalışıyor. Daha önce belirttiğim gibi biz de kendi önlemlerimizi almaya çalışıyoruz.  Koruyucu ekipmanlar hastane tarafından karşılanmadığı için bizim de aldığımız tedbirlere ek M3 maskeleri ve koruyucu gözlükleri dışarıdan alıyoruz. Şu an bu sürecin nasıl devam edeceği, ne tür önlemler alınacağı ve çalışma şartlarımızın nasıl olacağı berlirsiz durumda. Umarım pozitif vakalardan önce bu berlirsizlikten çıkmış, gerekli önlemleri almış oluruz. Hem bu salgınla mücadele hem de halk sağlığı için koruyucu ekipmanların ve gerekli materyallerin hemen sağlanması gerekiyor.

Bir sağlık çalışanı olarak şunu belirtmek istiyorum: Elbette motivasyona ihtiyacımız var ama her şeyden önce ekipmana ihtiyacımız var. Gerekli bütçenin sağlanıp sağlık çalışanlarının tüm ihtiyaçları karşılanmalıdır.        

Umarım çok kayıp vermeden bu salgını durdurabiliriz. Sevgilerimle…

 

ÖNCEKİ HABER

Mektup: Ucuzunu bulmak için market market dolaşıyorum

SONRAKİ HABER

Mektup: Salgın bahanesiyle annem işten çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa