Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

İzlanda'da Milli Takımımıza yapılanlar asla kabul edilemez. Bekletme, aramalar, fırça olayı, hepsi de çok çirkin, kabul edilemez.

Ancak bunların yapılmasının bir sebebi var. Soğuk ülkenin soğukkanlı stratejistleri belli ki bu maçı çok önemsiyor. Gerçekten de onlar açısından hayati bir karşılaşma. Bizi iyi analiz etmişler. Bizler milletçe duygusal, tepkisel ve soğukkanlı olamayan bir yapıdayız. Bunu lehlerine kullanmak için böyle bir tertip içine girdikleri kanaatindeyim. Konu iki cahil pasaport memuru ve bir seviyesiz İzlandalı gencin kendi başlarına planladıkları bir olay olamaz.

Haberin Devamı

Bu olaylara sebep bizi tıpkı bir zamanlar İsviçre'de olduğu gibi provoke etmek, soğukkanlılığımızı kaybetmemizi sağlamak ve sahada işimizi zorlaştırmak. Dediğim gibi buna müsait bir yapımız var.

TV'lerde, gazete köşelerinde, sosyal medyada yorumcuları takip ederken şaşkına döndüm. Hepsi de dişe diş, kana kan intikamdan bahsediyorlar. En okumuş, eğitimli olanı bile intikam alalım, beterini yapalım havasındalar. İzlanda bu provokasyon ile aslında amacına ulaştı. Bizi ülke olarak gerdiler.

Burada herkesi sağduyuya davet ediyorum. Duygusal tepki vermek çözüm değil. Burada soğukkanlı bir şekilde meseleyi tetkik edip, strateji üretmemiz gerekiyor.

Öncelikle, Millilerimiz sahada sakin olacak, bu konuda gerekirse profesyonel destek alınmalı. Hiç bir provokasyona, galeyana gelmeden maçı sakin ve ölçülü bir tutum ile bitirmeliyiz. Buradan alınacak 1 puan bile bize avantaj sağlıyor. O sebeple oyunun içinde kalmalı, sadece oyuna odaklanmalıyız.

Hatta radikal bir önerim var. Ters köşe yapacak bir öneri.

Millilerimiz sahaya "Türk Milli Takımı'na gösterdiğiniz misafirperverlik için cesur ve vicdanlı İzlanda halkına teşekkür ederiz, dostluğumuz bakidir" yazılı bir pankart ile çıkmalılar. Bu lehimize muazzam bir sempati oluşmasına ve provokatörlerin yenilmesine yol açar.

İkinci önerim, İzlanda Milli Takımını muazzam iyi karşılamak. Öyle bir karşılama yapalım ki davullu, zurnalı, baklavalı, sıcak, samimi, dünya Türklerin büyüklüğünü görsün, anlasın. Halkımız İzlandalılara her gördüğü yerde dostça yaklaşsın. Bu da diğer ters köşe olacak.

Haberin Devamı

Biz zaten buyuz. Son dönemlerde toplumsal gerginlikler, kutuplaşmalar, kavgalar olduğu için unuttuk. Biz dünyada misafirperverliğin ve hoşgörünün topraklarıyız. Tarih boyunca bu böyle olmuştur.

Buradan bu tezgaha istemeden de olsa alet olan meslektaşlarıma da sesleniyorum; on like fazla alayım, üç retweet daha kazanayım derken milleti gerip, çok yanlış yönlere sevk etmeyin. Ateşe benzin dökmeyin. Olayı kan davasına dökmek bize yaramaz, bize zarar verir. Sizin için alışkanlıkları kırmak zor ama biraz stratejik düşünmeye çalışın.

Vakit geçmeden bu provokasyon bizim tarafımızdan dostluk ve hoşgörü ile sona erdirilmeli ve işimize bakmalıyız. Bu şekilde olursa 2 maçta en az 4 puan bekliyorum.