Sağanak facia yarattı

Güneydoğu'yu etkisin altına alan sağnak yağış bir çok bölgede sele dönüştü. Nöbet değişiminden dönen askeri araç sele kapıldı, iki asker kayboldu. Diyarbakır'da yıldırım düştü bir kişi yaralandı. Mardin Derik ilçesinde ise yüzlerce ev sular altında kaldı.

Sağanak facia yarattı

Önceki geceden itibaren Güneydoğu bölgesini etkisi altına alan sağnak yağış, bir çok bölgede sele dönüştü. Suriye sınırındaki Akçakale ilçesinde, nöbet değişimine giden 4 askerin içinde bulunduğu zırhlı personel taşıyıcı, sağanak sonucu taşan dere suyuna kapılıp, devrildi. Askerlerden 2'si, araçtan kendi imkanlarıyla çıkarken, 2'si ise suya kapılarak, kayboldu. Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesine bir kişi yıldırım düşmesi soncu ağır yaralandı.

KOÇAR ÇDERESİ TAŞINCA

Olay, dün gece, Suriye sınırındaki Akçakale- Ceylanpınar kara yolunda bulunan Koçar Deresi'nde meydana geldi. 2'nci Hudut Tabur Komutanlığı'na bağlı 4’üncü Bölük'ten nöbet değişimi için Yeşiltepe Karakolu'na giden 4 askerin bulunduğu zırhlı personel taşıyıcı, sağanak nedeniyle taşan dere suyuna kapıldı. Askerlerden 2'si, devrilen askeri araçtan kendi imkanlarıyla çıkarken, diğer 2'si de sel suyuna kapılıp, gözden kayboldu.

Askerlerin nöbet değişimine gelmemesi üzerine durumun fark edilmesinin ardından arama ve kurtarma çalışmaları başlatıldı. Su altı dalgıç polislerinin de sevk edildiği bölgeye gelen Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, yetkililerden bilgi aldı.

DRONANALAR DA ARIYOR

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Su Altı Arama Timi, askerler ve itfaiye ekipleri, kayıp askerlerin bulunması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu arada, yoğun yağış nedeniyle balçığa dönüşen tarlalarda çalışmalarını güçlükle sürdüren ekipler, aracın bulunduğu bölgede "drone"larla arama yapıyor. İş makineleriyle farklı noktalarda açılan kanallar sayesinde derede su seviyesinin düşmesinin ardından zırhlı aracın yeri tam olarak tespit edildi. Bunun üzerine dereye uzanan alanı toprakla doldurarak yol yapmaya çalışan ekipler, zırhlı aracı bulunduğu yerden çıkarmaya çalışıyor.

KOCAKÖY'DE YILDIRIM DÜŞTÜ

Öte yandan, Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesine bir kişi yıldırım düşmesi soncu ağır yaralandı.

Olay, saat 12.00 sıralarında, Kocaköy ilçesinde bağlı Çaytepe Köyü mevkisinde meydana geldi. Yıdırım çarpan şahıs ağır yaralandı. Durumu gören yaralı vatandaşa ilk müdahaleyi köylüler yaptı. Yaralı vatandaş, daha sonra çağrılan ambulansla kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı.

DERİK'DE EVLER SULAR ALTINDA

Mardin'in Derik ilçesinde önceki akşam saatlerinde başlayan gece saatlerinde etkisini iyice arttıran sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Yaklaşık 5 saat aralıksız yağan yağmur, nedeniyle cadde ve sokaklar göle döndü, 6 evi ve 1 ahırı su bastı. Kırsal İncesu ve Dumanlı mahallelerinde de bazı evlerde su baskını oldu. İtfaiye ekipleri, cadde ve sokaklada biriken evlere doların suyun tahliyesi için sabah saatlerine kadar aralıksız çalışma yaptı.  İncesu Mahallesi Muhtarı Abdurahman Selçuk, bazı ev ve ahırlarla köy mezarlığının sular altında kaldığını, tahliye çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

GAP ŞELALESİ, ŞUBATTA İLK KEZ AKTI

Derik'te,  etkili olan sağanakla ilçeye 3 kilometre uzaklıkta bulanan GAP Şelalesi, şubat ayında ilk kez aktı. Genellikle nisan ve kasım aylarında akan GAP Şelalesi'nin şubatta akmaya başladığını duyanlar, bölgeye gelerek, hem şelaleyi izledi hem de cep telefonlarının kameralarıyla fotoğraf ve görüntü çekti. Şelalelin şubat ayında akması, zeytin ağaçları bulunan çiftçileri de sevindirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz