0530 708 54 54
0530 708 54 54
19 Ocak 2018 Cuma 07:57:00 - Güncelleme:19 Ocak 2018 Cuma 08:01:00

Lazkiye ve Hmeymim’deki S400'lerin fişini çekin

Afrin’deki hainleri vurmaya hazırlanan Türkiye Rusya’dan, hava operasyonlarının güvenliği için Lazkiye ve Hmeymim’deki S400 hava savunma sistemlerinin kapatılmasını istedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT müsteşarı Hakan Fidan’la birlikte Rus Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile görüşmek üzere Moskova’ya gitti. TSK'nın web sitesinde yapılan açıklamada heyetin öncelikle Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir araya geldikleri belirtildi. Görüşmede Rus tarafıyla, “bölgesel güvenlik konuları, Suriye’deki son gelişmeler ve Astana/Cenevre süreci ele alındı.

S-400'LERİ KAPAMA TALEBİ

Afrin operasyonuyla ilgili Moskova hattıyla diplomatik görüşmelere de devam eden Ankara, operasyon öncesi Rusya’nın Lazkiye ve Hmeymim üslerindeki S-400 hava savunma sistemlerini geçici olarak kapatmasını istedi.

KALIN: KİMSEDEN İCAZET ALMAYIZ

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın Türkiye’nin ulusal güvenliğini korumak için kimseden onaya ihtiyacı olmadığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'un açıklaması ve Şam rejiminden gelen küstah açıklamanın ardından konuşan Kalın, “Türkiye, ulusal güvenliğine tehdit teşkil edecek her tür gelişmeye karşı, her tür tedbiri almıştır. Almaya da devam edecektir. Bu Afrin de olur, Cerablus da olur,  Münbiç de olur, Irak sahası da olur. Tehdit ister PKK’dan ister PYD, YPG’den, ister DEAŞ’tan, ister başka örgütlerden gelsin, her tür tedbiri yerini, zamanını ve şeklini kendisi belirleyerek almaya devam edecektir” diye konuştu.

MOSKOVA SONRASI NETLEŞİR

İbrahim Kalın, Rex  Tillerson'un açıklamasının kabul edilemez olduğunu, Orgeneral Akar ve MİT Müsteşarı Fidan’ın Rusya ziyaretinin ardından Afrin ve PYD'ye yönelik tablonun daha net görüleceğini belirtti. Kalın, ABD'nin atmaya çalıştığı sınır adımının Astana, cenevre ve Soçi süreçlerini de tahlikeye attığını söyledi.

LAFA KARNIMIZ TOK SOMUT ADIM ATIN!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’nin kuzeyinde bir güvenlik gücü planları olmadığını söyleyen ABD’li mevkidaşına “Size güvenmiyoruz. Önce somut adım atın, görelim” yanıtını verdi.

ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PYD/PKK’nın başını çektiği bir sınır güvenlik gücü planı olmadığını söyleyerek ikiyüzlü açıklamalarına devam eden ABD’ye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan sert yanıt geldi. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, “Türkiye’nin kaygılarını anlıyoruz. Bir açıklama borçluyuz ancak Suriye’nin kuzeyinde bir güvenlik gücü planımız yok” dedi. Dün canlı yayında Tillerson'a cevap veren Çavuşoğlu ise ABD tarafından yapılan son açıklamaların kendilerini tatmin etmediğini ve artık somut adım atılmasını beklediklerini belirtti. 

MÜDAHALEYE MECBURUZ 

Çavuşoğlu, ABD’nin çeşitli kereler bölgedeki YPG varlığı konusunda verdiği sözleri tutmadığını söyleyerek, “Eğer böyle devam ederse ilişkilerimiz çok farklı boyutlara gider. Bu mesajları çok net bir şekilde onlara verdik” dedi. Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Biz kendilerine Afrin’de adım atacağımızı söyledik. Çünkü bize oradan müdahale geliyor. Menbiç'i de temizlemediler. Tacizlerine devam eden bir terör örgütüne karşı müdahale etmemiz uluslararası kurallar açısından da meşrudur.” Akşam

Etiketler :
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX