Türkiye’de elma üretimiyle 3’üncü Ve Amasya elma üretimiyle 1’inci olan Niğde’de geçtiğimiz günlerde iki gün eser sert rüzgâr sonrası elmaların dalından dökülmesiyle elma üreticisi zor duruma girerken üreticiler yetkililerden yardım bekliyor.

Niğde merkeze bağlı Dündarlı kasabasında iki gün boyunca sert esen rüzgâr sonrası daldaki elmaların yere dökülmesiyle elma üreticisi zor duruma girdi. Amasya türü elma hasadının başlamasına yaklaşık bir ay gibi bir süre varken üreticiler esen rüzgâr sonrası yere dökülen elmalarını toplamak için hasada erken başladı.

Dündarlı kasabasında elma üreticisi İbrahim Ferhat, bu yıl elma bahçemizden yaklaşık 500 kasa elma beklerken geçtiğimiz gün esen rüzgâr sonrası yaklaşık 350 kasa elmamız yere döküldü. Zararımız çok büyük.  Her elma ağacının altından yaklaşık 1-2 kasa elma topluyoruz yüzde 50 zararımız var.  30 dönümlük bahçemizde bu sezon yaklaşık 3 bin kasa elma rekoltesi bekliyorduk. Esen rüzgâr sonrası şuanda elma ağaçlarımızın dalında yaklaşık Bin 500 kasa ancak kaldı” dedi.

Sigorta fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bahçelerini sigorta yaptıramadıklarını belirten Ramazan ılgın; “ şuan itibariyle yüzde 40 ile yüzde 50 oranında zararımız var. Tarım müdürlüğü ekiplerinin gelip inceleme yapmalarını devletimiz bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Üreticinin bu zamana kadar yaptığı emek boşa gitti. Yere dökülmeyip hasat yapılsa 1,30TL’ye satacaktık ve rüzgârdan sonra elmalarımız yere döküldü ve meyve suyu fabrikasına bunu 30 kuruştan satacağız. Biz elma üreticileri bir yıl boyunca elma ağaçlarımıza ve elmalarımıza adeta çocuk gibi bakıyoruz” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilişim