1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Rusya’nın 'Suriye Halkları Kongresi' ertelendi

5 Kasım 2017

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya’nın 18 Kasım tarihinde planladığı Suriye Halkları Kongresi’ni ertelediğini söyledi. Kalın yeni kongreye PYD'nin davet edilmediğini açıkladı.

https://p.dw.com/p/2n3V9
Türkei Ibrahim Kalin in Ankara
Fotoğraf: picture-alliance/AA/O. Ozer

NTV televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya’nın Suriye Halkları Kongresi’nin ertelendiğini açıkladığını söyledi. Toplantının daha ileri bir tarihte yapılmasının planlandığını belirten Kalın, kendilerine toplantıya Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) davet edilmeyeceğinin söylendiğini kaydetti.

PYD’nin Suriye Halkları Kongresi’ne davet edilmiş olmasının Türkiye açısından kabul edilemez olduğunu belirten İbrahim Kalın “Biz baştan beri bunu Amerika Birleşik Devletleri’ne de söyledik, Rusya'ya da İran'a da diğer ülkelere de. Bizim için bir kırmızı çizgidir. Neden? Çünkü PYD bir terör örgütüdür. PKK'nın Suriye'deki uzantısıdır. PYD'li olmayan Kürtlerle bizim bir sorunumuz yok. Onların asıl masada olması gerekir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın “O toplantı ertelendi, bize verilen bilgi bu. Biz katılmıyoruz. Suriyeli gruplar katılacaklar ama büyük ihtimalle biz oraya gözlemci gönderebiliriz. Şu anda tam kesinleşmedi. Ama Rusya'nın bize söylediği, toplantının şu anda ertelendiği şeklinde ve oraya PYD'nin davet edilmeyeceği şeklinde. Biz de bu şekilde bir değerlendirme yapıyoruz" dedi.

Rusya, Suriye’nin siyasi geleceğinin şekillendirilmesinde tüm etnik gruplar arasında diyalog için Suriye Halkları Kongresi’ni planlamıştı. Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde düzenlenmesi planlanan  kongreye Suriyeli Kürtlerden oluşan üç grup; Demokratik Birlik Partisi (PYD), Suriye Kürdistan Demokrat Partisi ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi davet edilmişti. Diğer davetliler arasında Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Arap Baas Partisi, Suriye Halk Kurtuluş ve Değişim Cephesi, Suudi Arabistan destekli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi ve Özgür Suriye Ordusu Güney Cephesi'nin bulunduğu açıklanmıştı.

DW, Reuters/EC,BW

©Deutsche Welle Türkçe