• DOLAR 32.602
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2498.367
  • ...
Rusya'nın doğu kentlerinde ‘Aleksey Navalnıy’ protestoları başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya’da zehirlendikten sonra tedavi için Almanya’ya götürülen ve tedavisinin tamamlanmasından sonra 17 Ocak'ta Moskova’ya dönüşünün ardından havaalanında gözaltına alınıp tutuklanan Rus muhalif lider Aleksei Navalnıy’ın destekçileri bugün sokaklara döküldü.

Navalnıy’ın tutuklanmasını hukuksuz bulan destekçileri, sosyal medya üzerinden günlerdir yaptıkları protesto çağrılarının ardından harekete geçti.

Rusya lideri Vladimir Putin’e de tepkili olan binlerce kişi, bugün ülkenin 50’den fazla kentinde Navalnıy’a destek gösterileri başlattı.

"PUTİN İSTİFA" SLOGANLARI
Rusya’nın doğu kentlerindeki Vladivostok, Habarovsk, Krasnoyarsk, Altay, Çita, Bernaul gibi kentlerin meydanlarında bir araya gelen göstericilere polis tarafından anında müdahale edildi.

Özellikle Habarovsk ve Vladivostok gibi kentlerde bine yakın gösterici bir araya gelerek kitlesel yürüyüşler başlattı.

"Putin istifa" sloganlarının atıldığı yürüyüşlerde polis birçok kişiyi gözaltına alındı.

KREMLİN TEYAKKUZDA
Rusya’nın başkenti Moskova dahil batı kentlerde de Navalny destekçileri yürüyüş için toplanmaya çalışırken, Kremlin Sarayı çevresi başta olmak üzere özellikle Moskova’da polis güvenlik önlemlerini arttırmaya devam ediyor.

Kremlin Sarayı çevresine bariyerler kurulurken, çok sayıda polis ve zırhlı araç da bölgeye gönderiliyor.

GÖZALTILAR SÜRÜYOR
Güvenlik güçleri ilk önce eylemcileri sosyal mesafe kurallarına uymaları, maske ve eldiven takmaları, ayrıca eylemin izinsiz olduğu konusunda uyarıyor.

Gözaltılar izinsiz gösteriye pankartla gelmeleri, yüzlerini tamamen kapatmaları gibi kural ihlalleri gerekçesiyle gerçekleşiyor.

Şimdiye kadar 40 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

RUSYA'NIN BOYNUZLU PROTESTOCUSU
Öte yandan bugünkü protestolarda kostümler de dikkat çekti.

Amerika'da Kongre binası basan Trump destekçilerinin günlerce konuşulan o kostümlerinin bir benzerleri, Rusya sokaklarında görüldü.

Boynuzlu ve kürklü şapka ile görüntülenen ve kamuoyunda "baskının sembollerinden" biri olarak nitelendirilen Jake Angeli adlı protestocunun giydiği kostümü giyen bir Navalnıy destekçisi, kameralara yansıdı.

NAVALNIY PROTESTOLARI
Navalnıy'ın taraftarları, Rus muhalife destek verilmesi amacıyla 23 Ocak'ta Rusya'nın çeşitli kentlerinde izinsiz eylem düzenleme çağrısı yapmıştı. Rusya İçişleri Bakanlığı, izinsiz eylemler konusunda uyarmıştı. Provokasyon, toplumsal düzene tehdit olarak değerlendirilen bu eylemlerin dağıtılacağı belirtilmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, reşit olmayanların izinsiz gösterilere çağrılmasının muhalefetin amaçlarına ulaşmak için her yola başvurmaya hazır olduğunun göstergesi olduğunu vurgulamıştı. Almanya'dan dönüşünde Moskova'da gözaltına alınan Navalnıy'ın 30 günlüğüne tutuklanmasına karar verilmişti.

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri'nden yapılan açıklamada, 29 Aralık 2020'den beri denetimli serbestlik süresinin defalarca ihlali nedeniyle aranan Aleksey Navalnıy'ın, Şeremetyevo Havalimanı'nda gözaltına alındığı duyurulmuştu. Navalnıy daha önce iki yolsuzluk davasıyla ilgili şartlı ceza almıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir