Rusya’dan YPG’nin iddiasına yalanlama: Afrin'de üs kurmuyoruz

Güncelleme Tarihi:

Rusya’dan YPG’nin iddiasına yalanlama: Afrinde üs kurmuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2017 07:38

SURİYE’nin kuzeybatısında Türkiye sınırında yer alan ve terör örgütü PKK’nın uzantısı PYD’nin denetimindeki Afrin bölgesine Rus üssü kurulacağı öne sürüldü. PYD’nin silahlı kolu YPG’nin Sözcüsü Redur Helil, İngiliz haber ajansı Reuters’a dün yaptığı açıklamada Rusya’nın Afrin’de askeri üs kuracağını, burada YPG’lileri ‘terörle mücadele’nin bir parçası olarak da eğiteceğini söyledi. Ancak bu iddia, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından dün akşam saatlerinde yapılan bir açıklamayla yalanlandı.

Haberin Devamı

YPG, Rusya’nın PYD’nin kontrolündeki Afrin bölgesinde yer alan Jandaris’te konuşlandığını ve YPG’lileri ‘terörle mücadelenin bir parçası olarak eğiteceğini’ iddia etti. Ancak Rusya bu iddiaları yalanladı. Rusya Savunma Bakanlığı, ‘Suriye topraklarında yeni bir askeri üs kurma planlarının olmadığını’ açıkladı.

RUSYA: BÖLGEDE ATEŞKESİ DENETLİYORUZ

“Suriye topraklarında yeni bir askeri üs kurma planımız yok” diyen Rusya Savunma Bakanlığı, Halep’te Afrin bölgesine yakın bir mesafede, bölgede savaşan taraflar arasındaki ateşkes ihlallerini görüşmek için bir ‘Uzlaşma Merkezi’ bulunduğunu açıkladı. Açıklamada, “Uzlaşma Merkezi, geçtiğimiz yıl Rusya ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaların bir parçası olarak kurulmuştur ve tek amacı bölgedeki ateşkes ihlallerini denetlemektir” denildi.

Haberin Devamı

YPG: RUS ZIRHLILARI BÖLGEDE

Rusya ile anlaşmanın önceki gün sonuçlandırıldığını kaydeden YPG sözcüsü Helil, Rus askerleri ve zırhlı araçların Afrin’in Jandaris bölgesinde konuşlandığını da bildirmişti. Yazılı açıklama yapan YPG Sözcüsü, “Rus varlığı, terörizme karşı mücadelede işbirliği kapsamında güçlerimizi modern savaşın gereklerine göre eğitmeye katkı ve Rus birlikleri ile doğrudan temas noktası oluşturmak için Suriye’de faal Rus güçleri ve YPG arasındaki anlaşmayla geliyor” ifadelerini kullanmıştı. “Bu, kendi türünde ilk anlaşma” diyen YPG Sözcüsü Redur Helil, “Anlaşma bugün (dün) yürürlüğe girdi” demişti.

Ankara: Bizim için olumsuz gelişme

RUSYA’nın Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin tek taraflı kanton ilan ettiği Afrin bölgesinde YPG ile bir üs kurulması için anlaşmaya vardığı haberlerini Ankara endişeyle karşıladı. Hürriyet’e konuşan güvenilir kaynaklar, “Açık kaynaklardan Rusya ile YPG arasında bazı görüşmelerin yapıldığı ve bölgede son günlerde ciddi hareketlilik yaşandığı bilgisine sahibiz. Rusya’nın bu hamleyi, ABD’nin Rojava bölgesinde irili ufaklı 8 ayrı üs kurmasına karşılık yaptığı söylenebilir. Türkiye açısından bakıldığında ise olumlu bir gelişme olduğu söylenemez” değerlendirmelerinde bulundu.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş ise, “Suriye’nin kuzeyinde bir terör bölgesinin, terör devletinin kurulmasını asla kabul etmeyeceğimizi Ruslar da Amerikalılar da diğer ülkeler de biliyor. Bu, Türkiye’nin bölge siyasetine ilişkin en önemli rezervlerinden biridir” şeklinde konuştu. Uğur ERGAN / ANKARA

Rusya’dan YPG’nin iddiasına yalanlama: Afrinde üs kurmuyoruz

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!