Rusya'dan İdlib açıklaması: Saldırı püskürtüldü

Rusya İdlib'de cihatçıların Suriye ordusuna yönelik saldırısının Rus hava kuvvetlerinin yardımıyla püskürtüldüğünü açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı merkezden yapılan açıklamada 'Türk tarafını teröristlerin faaliyetlerine destek vermeyi ve onlara silah sevk etmeyi durdurmaya çağırıyoruz' denildi.

Rusya, İdlib'de Türkiye destekli cihatçıların Suriye ordusuna yönelik saldırısının Rus hava kuvvetlerinin yardımıyla püskürtüldüğünü açıkladı. 

Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Suriye'de Tarafları Uzlaştırma Merkezi'nden yapılan açıklamada Türk ordusunun "teröristlerin" saldırısına topçu ateşiyle destek verdiği belirtildi. Açıklamada "Moskova'nın Ankara ile temas kurmasının ardından Türkiye'nin topçu ateşini durdurduğu" belirtildi.

Bugün AA tarafından geçilen haberde "ılımlı askeri muhaliflerin" İdlib'in güneyinde Neyrab'ı Suriye ordusundan geri almak üzere operasyon başlattığı bildirilmişti. 

'TERÖRİSTLERE DESTEĞİ DURDURMA' ÇAĞRISI

Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Suriye'de Tarafları Uzlaştırma Merkezi'nden yapılan açıklamada, Türk ordusunun Suriye'deki "teröristlere" destek verdiğini belirtilerek "Ankara'ya teröristlerin faaliyetlerine destek vermeyi ve onlara silah sevk etmeyi durdurma çağrısı" yapıldı.

Sputnik'in aktardığına göre Türkiye destekli militanların Kminas ve Neyrab bölgelerinde Suriye ordusunun savunmasını Türk ordusunun desteğiyle kırdığını vurgulayan Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, şu açıklamayı yaptı:

"Bunun Türk Silahlı Kuvvetleri'nin militanlara destek verdiği ilk vaka olmadığına dikkat çekmek isteriz. Türk tarafını teröristlerin faaliyetlerine destek vermeyi ve onlara silah sevk etmeyi durdurmaya çağırıyoruz."

"Teröristlerin" Kminas-Neyrab hattında Suriye ordusuna yönelik saldırıları çok sayıda zırhlı tankla gerçekleştirdiğini ve Türk ordusunun buna topçu ateşiyle destek verdiğini aktaran merkez, bu sayede Suriye ordusunun savunmasının kırıldığını belirtti.

Merkez, saldırılar sonucunda 4 Suriye askerinin yaralandığını duyurdu. 

RUSYA DIŞİŞLERİ: 'DİPLOMATİK KANALLARI DEVREYE ALIN'

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da yaptığın açıklamada Türkiye’ye İdlib’le ilgili abartılı açıklamalar yapmayıp bunun yerine diplomatik kanallarını devreye alma çağrısında bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İdlib’de operasyon başlatmanın an meselesi olduğu yönündeki açıklamasını yorumlayan Zaharova, Türkiye’ye İdlib’le ilgili abartılı açıklamalardan kaçınıp, bunun yerine özel iletişim kanallarını kullanma çağrısı yaptı.

'SURİYE SİLAHLI KUVVETLERİNİN KENDİ TOPRAKLARINDA OLDUĞU UNUTULMAMALI'

Zaharova ayrıca, “Suriyeli yetkililerin kendi topraklarında neler yapması gerektiği yönündeki açıklamalar konusunda da egemen bir devletin söz konusu olduğunu ve Suriye silahlı kuvvetlerinin kendi toprağında bulunduklarını unutmamak gerekiyor. Baz ilke bu olmalı” dedi.

TEMASLARDA KOPMA YOK

Rusya’nın Türk partnerleri ile İdlib’deki durum konusundaki temaslarını günbegün sürdürdüğünü ifade eden Zaharova, “Türk partnerlerimizle birçok konuda günbegün temaslara devam ediyoruz, hem diplomatlarımız, hem de Rus askeri uzmanlar bu çalışmaları sürdürüyor. Temaslarda herhangi bir kopma söz konusu değil” dedi ve ekledi: "Heyetler halinde karşılıklı ziyaretler konusunda ise, her an ortaya çıkabilecek ya da daha ileri bir tarihe taşınabilecek gerekliliklere göre çalışılıyor."

KREMLİN: ÜÇLÜ ZİRVE İÇİN HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov bugün düzenlediği basın toplantısında Rusya, İran ve Türkiye arasında Suriye ile ilgili yapılacak üçlü zirvenin hazırlıklarının sürdürüldüğünü fakat zirve için belli bir başlangıç tarihine hâlâ karar verilmediğini açıklamıştı. Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yakında bir görüşme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya ilse “Hayır... Hiçbir şey belli değil” diye yanıt vermişti.