Rus heyet İdlib konusunda anlaşma olmadan Ankara'dan ayrıldı

İdlib'deki gelişmeleri ele almak için Türkiye'de bulunan Rus heyet, bir haftada 13 Türk askerinin hayatını kaybetmesine neden olan çatışmaların nasıl durdurulacağı konusunda mutabakat sağlanamadan Ankara'dan ayrıldı. Suriye hükümet güçleri ise 2012 yılından bu yana ilk defa Halep ile Şam'ı birbirine bağlayan otoyolun tamamının kontrolünü ele geçirdi.

Rus heyet, 8 Türk askerinin hayatını kaybetmesine neden olan İdlib'deki çatışmaların birkaç gün ardından Cumartesi günü Ankara'ya varmıştı.

Rus ve Türk yetkililer dün Ankara'da temaslarda bulunurken, Suriye hükümet güçlerinin İdlib'de TSK'ya yönelik top atışlarında beş asker hayatını kaybetti. Beş asker de yaralandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus yetkililerle Cumartesi günü Türkiye Dışişleri Bakanlığında görüşmelerde bulundularını ancak bir anlaşmaya varılamadığından dolayı Pazartesi günü tekrar görüşme kararı aldıklarını söylemişti. Rus yetkililer Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın danışmanlarından biriyle de görüşmeler yürüttüler.

Kremlin'den yapılan açıklamada İdlib'deki durumun endişe verici olduğu ve Türkiye ile Rusya arasındaki kuzeydoğu Suriye anlaşmasının uygulanmak zorunda olduğu ifade edildi. Açıklamada aynı zamanda Suriye ve Rusya'ya ait kuvvetlere yapılan tüm terör saldırılarının durdurulması gerektiği belirtildi. 

Öte yandan Suriye hükümet güçleri 2012 yılından bu yana ilk defa ülkenin iki büyük kenti Halep ile Şam'ı birbirine bağlayan otoyolun tamamının kontrolünü ele geçirdi. Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü'nün verdiği bilgiye göre, Suriye hükümet güçleri M5 otoyolunun tamamında kontrolü, Halep'in batı mahallerinden birini ele geçirdikten sonra tekrar sağlamış oldu. Suriye hükümet güçlerine Rus ve İran güçleri destek verdi.

Milli Savunma Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada. İdlib'de  5 Türk askerinin hayatını kaybettiği saldırıya angajman kuralları ile karşılık verildiğini, Suriye rejiminden 101 "unsurun" etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı.

(Reuters, Ajanslar)

Kategoriler

Güncel