İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Rumeli Hisarüstü - Aşiyan Füniküler Hattı'ndaki çalışmaların tanıtımı için Sarıyer'e gelerek inşaat alanını ziyaret etti. İmamoğlu ayrıca çalışmalar ile ilgili bilgileri de paylaştı.

Ekrem İmamoğlu'na ziyareti sırasında Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Sevim Yalınkılıç, İYİ Parti Sarıyer İlçe Başkanı Mustafa Yazıcı, Sarıyer Belediye Meclisi CHP üyeleri, İBB Raylı Sistem Daire Başkanı Pelin Alpkökin, Rumeli Hisarı Mahalle Muhtarı Çetin Karayılan, Rumeli Hisarı Kooperatif Başkanı Hikmet Kaya ile Başkan Yardımcısı Naki Öztürk ve İBB birim müdürleri eşlik etti.

3 DAKİKADA ULAŞIM

2017 yılında yapımına başlanan ancak çalışmaların durduğu hat, 800 metre uzunluğunda, saatte 6 bin yolcu kapasiteli ve ulaşım süresini 3 dakikaya kadar indirecek.

"TEKNİK VE İDARİ PROBLEMLER VARDI"

Geçtiğimiz ay F4 Rumeli Hisarüstü-Aşiyan füniküler hattının sahil şantiyesinde incelemelerde bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugünkü ziyaretinde ise çalışmalar hakkında bilgiler verdi. İmamoğlu, "Öncelikle İstanbul Boğazı'nın en güzel noktalarından birinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Rumeli Hisarüstü- Aşiyan Füniküler Hattı'nın başlangıcını yapıyoruz. İnşaat bölümünün yüzde 23'ü tamamlandı. Fakat tünel imalatında ise bu oran yüzde 50. 800 metre uzunluğundaki hattın açılması için 2021 yılının Ekim ayını kendimize hedef koyduk. Saatte 6 bin yolcu taşıma kapasitesi olacak. Açıkçası başlangıcı bu şekilde yapmayı istemezdim. Benim tarzım değil.Aşiyan-Rumeli Hisarüstü arasındaki bu hat Boğaziçi Üniversitesi ile birleşiyor. Üniversitenin de bu çalışmaların bitmesini çok istiyor. Bu hat diğer metro çalışmaları ile aynı kaderi paylaştı. Burada teknik ve idari problemler vardı. Arkadaşlarımız titizlikle çalışarak çözdüler. Araç tasarım işlemlerine haziran ayında başladık. Hattın imar planlarına işlenmesi ve birçok işlemin devreye alınması ile ilgili süreci hızla başlattık" ifadelerini kullandı.

"ÇOK HIZLI HAREKET EDECEĞİZ"

"Bir proje iyi tasarlanmalı" diyen İmamoğlu, "En doğru tercihler yapılmalı. Ayrıca bu tarz projelerin finansman modeli de netleşmeli ki hiçbir kurum ve kuruluş sıkıntı yaşamamalı.Tüm bunlar sağlanırsa geriye sadece ihale kalıyor. Şeffaf bir ihale ile en uygun firmaya proje verilmeli. Biz özellikle finansman kısmından şikayetçiyiz. Bu anlamda iyi planlanmadı. Ne yazık ki sıkıntıya uğratıldı. Keşke böyle olmasaydı. Biz de finansmanı ve ödeme planını yeniden planlayıp duran metro çalışmalarının başlangıç çalışmaları için böyle bir tören yapmasaydık. Bu doğru bir şey değil. Fakat toplumu da bilgilendirmem lazım. Vatandaşlarımıza bu süreci anlatmak gerekiyor. Bu dönemde şehrin raylı sistemlerini 600 km'ye ulaştırma hedefi koymuştuk. Bunu çok önemsiyoruz. Yapacağımız projelerimiz de söz konusu. Çünkü böyle büyük bir kentin geleceği metro. Toplu ulaşımın başka bir çağdaş metodu veya modeli yok. Özellikle raylı sistemin entegrasyonu da çok önemli. Deniz veya diğer toplu araçları ile bireysel araçlar bu anlamda çok kıymetli. Bu konuda çok hızlı hareket edeceğiz. Daha önce de bu entegrasyonun iyi planlanamadığını görüyoruz. Bunu şimdi iyi planlayıp bütüncül toplu taşıma metodunu buluşturmak istiyoruz. Zira deniz işi benim içimi çok acıtan bir durumdur. Böylesi bir kentte deniz taşımacılığının yüzde 3'lerde kalmış olması çok sıkıntılıydı" şeklinde konuştu.

"METRO KULLANIMINI ARTTIRMAYI HEDEFLEDİK"

İBB'nin projeleri ile ilgili bilgiler veren İmamoğlu, "Önümüzdeki 1,5 yılda 5 raylı sistemi devreye almak bizim için çok önemli bir hedef. Bunun için hep birlikte konsantre olmamız gerekiyor. Yöneticilerimizin de bu anlamda konsantrasyonunu da en üst düzeyde tutarak bu süreci daha da hızlandıracağız. Bu hatların finansman ve teknik sorunlarını da aşarak yapımını hızlandırdık. Burada 2 hat çok önemli. Kabataş-Beşiktaş, Mecidiyeköy-Mahmut Bey Metro Hattı. Tabi Mecidiyeköy-Mahmut Bey Metro Hattı, özellikle bu bölümün birinci kısmı olarak düşünebiliriz. 19 Mayıs'ta açılışını yapacaktık. Fakat pandemiden dolayı süreç uzadı. Eylül ayında yeniden bu konu üzerine yoğunlaşacağız. Eminönü-Alibeyköy-Eyüpsultan Tramvay Hattı ikinci proje. Ne yazık ki yapılmış 1,5 km'ye yakın bir bölümü kırmak zorunda kaldık. Çünkü Haliç hassas bir yer. Haliç'in zemini iyi analiz edilmeden süreç başlatılmış. Kazık bir sistem tercih edilmesi gerekirken yüzeyde bir işlem yapılmış. Bu yüzden çökmeler başlamıştı ve biz de hızlı hareket ettik. Kırdık, kazıkladık ve ray döşeme işlemini yeniden yaptık. Orada hem finans hem de süreç ile ilgili planlamalarımızı yaptık. Bu hattı yıl sonuna kadar yetiştireceğiz. Ataköy-Basın Ekspres-İkitelli Metro Hattı'nın tünel kazı çalışmaları bitti. Elektromekanik işlere ağırlık veriyoruz. Bu tür yerlerde bölüm bölüm açılış yapmayı ve insanların metro kullanımını artırmayı hedefledik. Bu anlamda Bahriye-İkitelli bölümünü de 2021 yılı içerisinde devreye almayı planlıyoruz. Anadolu yakasında ciddi metro yatırımları var. Bununla ilgili özellikle kuzey-güney aksı ile doğu-batı aksındaki metrolar ile birleştiren Dudullu-Bostancı hattı bizim için çok önemli. 14,3 km'lik hattı da 2021 yılının sonuna hazırlamak arzusundayız" diye konuştu.

SARIYER POSTA GAZETESİ