Hava Durumu

RTÜK’e şikayet ettiler

Hekimoğlu isimli dizi-filmde Tıbbi Tanıtım Temsilcileri (mümessil)’ne ilişkin sahne tepkilere neden oldu. Mümessil Dayanışma Derneği Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Yılmaz, Hekimoğlu isimli dizide yansıtılan sahne nedeniyle RTÜK’e şikayette bulunulduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 19.02.2020 19:21
Haber Güncellenme Tarihi: 19.02.2020 21:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
RTÜK’e şikayet ettiler

Hekimoğlu isimli dizi filmde yayınlanan sahne, Mümessillerin tepkisine neden oldu. Dizide yayınlanan sahneye ilişkin şikayette bulunulduğunu aktaran Mümessil Dayanışma Derneği Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Yılmaz, gazetemize açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “Mümessil Dayanışma Derneği, Tıbbi Tanıtım Temsilciliği (mümessillik) mesleğinin onurunu korumak, kişi ya da kuruluşlar tarafından mesleği değer kaybına uğratabilecek sözlü ya da yazılı beyanlar karşısında girişimde bulunmak amaçlarıyla kurulmuş kamu yararına çalışan bir dernektir. Derneğin korumayı ve geliştirmeyi hedef edindiği Tıbbi Tanıtım Temsilciliği (mümessillik) mesleği, mesleki görev ve yetkileri ilgili kanun, yönetmelikler ve tüzüklerle düzenlenen ve Sağlık Bakanlığı’nın denetimi ile belirlenmiş kurallarla, tamamen bilimsel ve etik temellere dayalı nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için gerekli olan sağlık ekibinin önemli bileşenlerinden olan bir meslektir. Ülkemizde büyük yatırımlar yapan ve ekonomiye ciddi katkıda bulunan ilaç firmaları da özenle temsilcilerini seçen ve ahlak dışı tüm hareketleri yasaklayan nitelikli ticari şirketlerdir. Ancak, maalesef şikâyete konu dizi filmde, Tıbbi Tanıtım Temsilciliği (mümessillik) mesleğinin ismen “kullanıldığı ve “reprezant” olduğunu açıkça beyan eden bir kadının diğer meslek grubu mensubu olan bir doktor ile gayri ahlaki şekilde ilişki içine girdiği imajı verilmek suretiyle iş yaptığı imajı verilen ve mesleki saygınlığımızı zedeleyen özensiz bir yayın yapıldığı görülmektedir.” 

“KİŞİLİK HAKLARINI ZEDELİYOR”

“Kanal D’de 18.02.2020 tarihinde yayımlanan 'Hekimoğlu' adlı programda, dizi filmin 21:08-21:09 ve 23:34-23:36 saatleri arasında gösterilen sahneler, Tıbbi Tanıtım Temsilciliği (mümessillik) mesleğini aşağılama, özellikle de bir öncelikle bayan mümessil meslektaşlarımızı ahlaksız gösterme, daha da ötesinde onursuz bir meslek olarak algılatma sahnelerinden ibarettir. Bu durum Tıbbi Tanıtım Temsilciliği (mümessillik) mesleğinin ve derneğimiz üyelerinin onuru, şeref ve saygınlığını ihlal etmektedir. Mümessiller ile doktorlar arasındaki profesyonel iş ilişkisini toplumun gözünde değersizleştiren bu tür yayın veya programlar derneğin kişilik haklarını da zedelemektedir.”

RTÜK’E ŞİKAYET EDİLDİ

“Radyo ve televizyon organlarının yayınlarını denetlemekle görevli Kurulunuzdan da şikayet edilen yayınla ilgili gerekli yaptırımı uygulamanızı istemek durumunda kalmış bulunuyoruz.  Nitekim 6112 sayılı Radyo Ve Televizyonların Kuruluş Ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 'Yayın hizmeti ilkeleri' başlıklı 8. Maddesinin 1. Fıkrasının (ç) bendinde insan onurunu zedeleyen, küçük düşürücü, aşağılayıcı yayınların yapılamayacağı düzenlenmiştir. Aynı Kanun'un 'İdarî yaptırımlar' başlıklı 32. Maddesinin 2. Fıkrasında ise, bu ilkeyi ihlal eden nitelikte yayın yapan medya hizmet sağlayıcılarının uyarılacağı, ihlalin tekrarı halinde ise idari para cezası uygulanacağı düzenlenmiş, bu yaptırımları uygulamak Kurul'unuzun görevi olarak düzenlenmiştir. Bu anlamda Derneğimizce de Tıbbi Tanıtım Temsilciliği (mümessillik) mesleğine yönelik bu tür onur zedeleyici faaliyetlere ilişkin hukuksal girişimlerde bulunulacak olmakta birlikte, Kurul'unuzun görev ve yetkileri kapsamında; Kanal D'de yayımlanan 'Hekimoğlu' adlı programda mümessillik mesleğinin onur ve saygınlığını zedeleyen görüntülere yer verilmesi nedeniyle kanalın ve yapımcı firmanın 6112 Yasa'nın 8. Maddesinin 1. Fıkrasının (ç) bendi ve 32. Maddesinin 2. Fıkrası uyarınca uyarılmasını, Sayın Kurulunuz’un takdir edeceği yaptırımın ve bu yaptırıma neden olan sebebin açıkça belirtilmek suretiyle yayıncı kanal ve yapımcı firma tarafından yayınlanmasını, Mesleğimize yönelik onur kırıcı benzer içerikte yayınların önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını, bu içerikteki yayınların toplumla buluşmasına izin verilmemesini, Konuyla ilgili olarak medya sağlayıcılarına uyarıcı bir genel yazının gönderilmesini Dernek adına istemek zorunda kalmış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

E.YILDIRIM

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.