21 Eylül 2020 00:13

Rosa Kadın Derneği Başkanı Kaya: Cezasızlık politikası erkeğe sonsuz cesaret veriyor

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, belediyelere atanan kayyumların kadın merkezlerini kapatmasının ardından bölgede artan kadına yönelik şiddeti değerlendirdi.

Fotoğraf: Fırat Topal / Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Bölge illerinde özellikle belediyeler üzerinden kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında kurulan kadın merkezleri kayyum atanmasıyla ve OHAL dönemindeki KHK’lerle bir bir kapatıldı. Kadınların başvuru yapacağı merkez neredeyse kalmazken, taciz, tecavüz, şiddet ve cinayetlere karşı savunma mekanizmaları da ortadan kaldırıldı. Diyarbakır’da OHAL sürecinde kurulan Rosa Kadın Derneği ise, gözaltı ve tutuklamalarla baskı altına alınmaya çalışılıyor. Evrensel’e konuşan Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, çalışmaları sonucu toplumda büyük bir ihtiyaç olduğunu gördüklerini belirterek, “Cezasızlık politikası erkeğe sonsuz cesaret veriyor” dedi.

“EV İÇİ ŞİDDET HER GÜN ARTIYOR”

Kaya, bölgede OHAL döneminde kadına yönelik şiddetin arttığını bu alanda mücadele etmenin acil bir ihtiyaç olduğunu ifade ederek, Rosa Kadın Derneğini kurduklarını söyledi. Kaya, “Biliyorsunuz ki OHAL dönemindeki kayyum uygulamaları, kayyum atamaları, KHK’lerle bütün kadın merkezleri, kadın örgütleri, kadın dernekleri kapatılmıştı. O dönem çok ciddi bir şiddet artışı gözlemledik. Çok acil bir ihtiyaç olduğunun farkındaydık. Derneği kurmamızla birlikte çok yoğun bir şekilde başvuru aldık, geri dönüşler aldık. Eylem ve etkinlikler açısından çok iyi refleksler, tepkiler gelişti. Bu da motivasyonumuzu arttıran bir şeye dönüştü. Çalışmalarımız bu yönde büyüdü. Biz yaptığımız her çalışmada toplumda büyük bir ihtiyaç olduğunu hâlâ görüyoruz. Maalesef aile içi, ev içi şiddet oranları her gün artıyor. Günde 3 kadın öldürülüyor bu ülkede” dedi.

BELEDİYELERDE KADINLARIN BAŞVURU MERKEZİ KALMADI

Kayyum atamalarıyla birlikte özellikle kadın kurumlarının kapatıldığını belirten Kaya, bunun iktidarın kadın mücadelesini engellemeye yönelik bir saldırısı olduğunu ifade etti. Kaya, “Kayyum atamaları ve OHAL dönemi KHK’leri ile özellikle kadın kurumları kapatıldı. Kadın dernekleri, çocuk dernekleri, belediyelere bağlı kadın merkezleri bunların hepsi kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda kazanılmış alanlardı. Bunların kapatılmasından kadın çalışanlar da etkilendi. Mesela KHK’lerle bütün kadın çalışanlar ihraç edildi, ben de onlardan biriyim. Mardin Büyükşehir Belediyesinden ihraç edildim. Buradaki saldırının maksadı aslında kadın mücadelesini geriletmek. Bütün kadınları eve hapsetmeye, o dar alana sıkıştırmaya yönelik bir adım. Şiddet artışı açısından istatistikleri karşılaştırdığımızda bunun yerini de bulduğunu görüyoruz o dönem için. Zaten mekanlara ve alanlara sığmayacağımızı ifade ederek kurduk biz Rosa’yı. Kadın mücadelesi, kadına yönelik şiddetle mücadele bir kuruma bağlı olmakla ilgili değil. Biz OHAL döneminde de kadın platformları üzerinden örgütlenmemizi sağlayarak bu çalışmalarımızı sürdürdük. Şu anda kayyumların yönetiminde olan belediyelerde başvuru yapabileceğiniz kadın merkezi neredeyse yok” dedi.

PANDEMİYLE ŞİDDET ARTTI

Pandemi öncesinde de kadına yönelik şiddetin arttığını fakat pandemi sürecinin bu durumu daha ciddi boyutlara taşıdığını söyleyen Kaya, “Diyarbakır’da 3 kadın merkezi, pandemi gerekçesiyle başvuru alamayacağını ilan etti. Bu uygulamaların hepsi aslında aile içi şiddeti arttıran, önünü açan bir durum yaratıyor. Çok kapsamlı bir mesele kadına yönelik şiddet meselesi. Bunun zaman ve uzam açısından bir sınırı yok. Şiddet kadının her alanda karşılaşabildiği bir durum. Sokakta, evde, iş yerinde. Her gün erkekğin ve sistemim sistematik şekilde şiddetine maruz kalıyor. Pandemi bu şiddet halini eve hapsetti. Kayyum, KHK’ler, kadınların işsiz bırakılması, başvurabileceği alanların yok edilmesi, üstüne bir de salgın; kadını eve hapseden durumu yarattı. Özellikle kadın cinayetlerinin, kadına yönelik cinsel saldırının çok fazla artmış olduğunu görüyoruz bütün kentlerde. Bunun tabii ki çok farklı sebepleri var. En önemli sebeplerden biri siyasal iktidarın her gün yapısal olarak şiddeti söylemleriyle yeniden üretmesi ve buna dair de bir takım uygulamalar getirmesi” dedi.

GENÇ KADINLARA YÖNELİK FARKINDALIK ÇALIŞMALARI YAPILMALI

Bölgede özellikle kolluk kuvvetlerinin karıştığı cinsel istismar olaylarına da dikkat çeken Kaya, cezasızlık politikasının istismarın önünü açtığını söyledi. Kaya, “Adına özel savaş dediğimiz kadının her gün üniformalı, unvanları olan bir takım militarist güçler tarafından tacize, tecavüze maruz kalması pandemi döneminde büyük bir artış gösterdi. Bu durum Gülistan Doku meselesiyle ortaya çıktı. Ondan sonra da ardı arkası kesilmedi. Mesela Batman’da yaşanan İpek Er meselesi. Toplum vicdanını yaralayan bir mesele. Bu konuyla ilgili özellikle genç kadınlara dönük bir takım farkındalık çalışmalarının yapılması gerektiğini söylüyoruz. Bizim de çalışmalarımız hep bu yönde olacak. Çünkü iktidar bekçi, özel harekat polisi vs. gibi kamu görevlileri üzerinden genç kadınlara şiddet olarak görülmeyen ama sevgi adı altında psikolojik saldırı uygulayarak en son ölümlerine sebep olan bir durum, bir sistem oluşturmaya çalışıyor. Bu sistem cezasızlık politikasıyla gittikçe önü açılan ve erkeğe sonsuz cesaret veren bir şeye dönüştürülmeye çalışılıyor. Bunların hepsinin ifşa edilerek ciddi anlamda bir farkındalık yaratılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Kaya, kadına yönelik şiddetle mücadelede bütün kadın örgütleriyle ortaklaşıp birlikte hareket ettiklerini belirterek, “Biz kendimizi, yerelimizden aldığımız güçle Türkiye ve dünyadaki bütün kadın örgütleriyle aynı amaç uğruna savaşan, mücadele eden kadınlar olarak görüyoruz. Hepimizin amacı ortak. O nedenle hepsinin bir parçasıyız, Türkiye kadın hareketinin, feminist hareketlerin ve oluşan bütün platformların. Zaten onlarla birlikte hareket ediyoruz. Dayanışmanın ve güçlü olmanın buradan geçtiğini düşünüyoruz. Zaten bunu da başarmış durumdayız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

"Ateş savaşçıları" ateşe atılıyor!

SONRAKİ HABER

Cübbeli Ahmet: Savcılar beni çağırırsa silahlanan 150 derneğin ismini vermeye hazırım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa