Rock’ın efsanesi Chuck Berry’nin ardından

Siyahilerin sivil hak mücadelelerinde kendilerini ifade edebilmelerinin yolunu açan Rock ‘n’ Roll müziğinin mucidi Chuck Berry’ye ilk kucak açan plak şirketi Yahudi asıllı Chess Kardeşler olmuştu.

Sanat
22 Mart 2017 Çarşamba

Rock ‘n’ Roll’un müziğini ve içinde barındırdığı coşku ile isyanı ünlü şarkıları ‘Johnny B. Goode’, ‘Sweet Little Sixteen’ ve ‘Roll Over Beethoven’da tanımlayan ünlü gitarist/şarkıcı/yazar Chuck Berry cumartesi gecesi, 90 yaşında hayata veda etti. Hayatının son günlerine kadar müziğini çalmaya devam eden Berry, The Beatles, The Rolling Stones, The Beach Boys ve Bob Dylan’a ilham kaynağı olmuş, rock müziğine edebiyatı da sokmuş bir önderdi.

Berry’nin başarılı kariyeri ünlü Chess Kardeşlerin sahibi olduğu Chess Records’ın, diğer plak şirketlerinin aksine, siyahi Berry ile doğrudan sözleşme imzalamasıyla başladı. Polonya asıllı Yahudi göçmen Leonard ve Phil Chess herhangi bir blues sanatçısında daha evvel görmedikleri ışığı Berry’de gördüler. 1955’te stüdyoda Berry’nin çaldığı Ida May şarkısının fazla ‘country’ tadında olduğunu ileri süren Leonard Chess o anda odada gördüğü makyaj malzemesinden etkilenerek şarkıya Maybellene ismini verdi. Rock ‘n’ Roll terimini oluşturan ve yayan dönemin Yahudi asıllı radyo dj’i Alan Freed’in de yardımıyla şarkı listelerde bir numaraya oturdu. Böylece ilk kez bir siyahi, listelerin ilk beşine girdi ve dahası Rock ‘n’ Roll çağı resmen başlamış oldu.

Berry’nin müziği yalnızca dünyamızla sınırlı değil. 1977’de NASA tarafından uzaya gönderilen ve bugün Güneş Sisteminin dışına ulaşarak yolculuğuna devam eden Voyager aracındaki dünyadan ses örneklerinin olduğu kayıtta ‘Johnny B. Goode’ şarkısı bulunuyor.