Rize'de 55 Yıllık Manolya Ağaçları Kesildi

Rize'de 55 Yıllık Manolya Ağaçları Kesildi
Rize’de 1959 yılında hizmete giren ve geçtiğimiz yıl restorasyona sokulan Şeyh Camii’nin girişindeki 55 yıllık manolya ağaçları, kimliği belirsiz bir şahıs tarafından kesildi.

55 yıllık manolya ağaçlarının kesimine vatandaşlar büyük tepki gösterdi. Polisin yakaladığı şahıs, karakola götürüldü.

seyh-camii.jpg

İl merkezinde bulunan ve 1959 yılında hizmete açılan Şeyh Camii, geçtiğimiz yıl restorasyona sokularak ibadete kapatıldı. Restorasyon çalışmalarının sonuna doğru, henüz bilinmeyen bir sebeple caminin ibadete açılışında dikilen 55 yıllık manolya ağaçları da bir kişi tarafından ağaç motoru ile gece yarısı kesildi. Cami vakfı yöneticilerinin bilgisi doğrultusunda kesildiği iddia edilen ağaçlar sonrası vatandaşlar cami etrafında toplandı. Öfkeli vatandaşlar saatlerce yetkililerin olay yerine gelmesini bekledi.

manolya-agaci.jpg

Olay yerine gelen Rize Zabıta İl Müdürü Bayram Ali Sarı, kesimden kendilerinin haberi olmadığını söyledi. Manolya ağaçlarının katledildiğini ve durumun insan katletmekten farksız olduğunu söyleyen vatandaşlar, kesilen manolya dallarını, ‘katliamın anısına bu ağaçları saklayacağız’ diyerek yanlarında götürdü.

seyh-camii-rize.20140901092031.jpg

Yaklaşık 10 bin lira değerindeki manolya ağaçlarını kesen şahsın daha sonra yakalandığı ve Cumhuriyet Polis Merkezi’nde sorgusunun devam ettiği öğrenildi.

23.20140901091730.jpg

“RİZELİLER OLARAK BUNUN HESABINI SORACAĞIZ”

Kesilen ağaçların başında bekleyen vatandaşlar, “Geldiğimizde tüm manolya ağaçlarının kesildiğini gördük. Burada 50 yılı aşkın bir süredir duran ağaçlar kesildi. Bu meydanın tek ağaçlarını kestiler. Rizeliler olarak bunun hesabını soracağız. Böyle bir katliam olamaz. İnsan tarlasından bile ağaç keserken izin alıyor. Burası kimsenin tekelinde olan bir yer değildir. Bu manolyalar kolay kolay yetişmiyor” diye tepki gösterdi.

22.20140901091754.jpg

“DOLARIN YEŞİLİNİ SEVİYORLAR, DOĞANIN YEŞİLİNİ SEVMİYORLAR”

İsmail Didim isimli vatandaş ise, “Şehir merkezinde zaten bir yeşillik kalmamış. Birileri gariban bir işçiyi göndererek burada ağaçları kestirdi. Yetkililer bu manolyaların kendi bilgileri doğrultusunda kesilmediğini söylüyor. Buna halk olarak tepki göstereceğiz. Ülkemizde doların yeşilini seviyorlar ama nedense doğanın yeşilini sevmiyorlar, katlediyorlar. Bu insanlık adına bir faciadır” diye konuştu.