Dolar

32,5327

Euro

34,9157

Altın

2.436,89

Bist

9.716,77

Riyad ve Tahran arasına sıkışmış ülke: Yemen

Esed'in Yemen Büyükelçisi, Yemen'de Suudi Arabistan tarafından yapılan katliamlara karşı çıkılması için çağrı yaptı... Peki İran'ın katliamları?

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-21 09:37:31

Riyad ve Tahran arasına sıkışmış ülke: Yemen

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Suudi Arabistan yönetiminin desteklediği taraflar ile İran'ın oluşturduğu milis güçler üzerinden vekâlet savaşı yürüttüğü Yemen'de halk, açlık, yoksulluk ve hastalıkla mücadele ederken, Esed rejiminin Yemen Büyükleçisi Naif Ahmet Al Kaness, Şam'da Aydınlık gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Yücel'i ağırladı. Suriye'de yedinci yılında devam eden iç savaşta İran ile sahada ittifak içerisinde olan Esed rejiminin elçisi, burada yaptığı açıklamada "Suudi Arabistan'ın Yemen'de vahşşete imza attığını" belirterek, "Atatürk'ün kurduğu Türkiye'nin de bu vahşete dur demesi gerektiğini" söyledi. Sanki Yemen'de katliam yapan tek taraf Suudi Arabistanmış gibi...

"SUUD VAHŞETİ KINANMALI"

İşte elçinin açıklamaları: 

“Atatürk'ün prensiplerine inanan Türk kardeşlerimizin Suudi Arabistan vahşetini kınayarak Yemen halkının yanında duracağına inanıyorum. Suudi ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından haksız şiddete maruz kalan Yemen'deki kardeşlerimiz adına Türkiye insanlarına çağrıda bulunmak isterim. Bu süre boyunca tüm hayati ihtiyaçlar hedef alındı ve altyapı tahrip edildi. Aynı zamanda bu savaşta masum insanlar, kadınlar, çocuklar ve yaşlılar hayatlarını kaybetti. Ek olarak hava, yer ve deniz sınırları kapatıldı. BM'ye para baskısı yaparak uluslar arası hukuku kimse karşı çıkmadan ihlal ettiler. Özgürlüğe, demokrasiye ve M.Kemal Atatürk tarafından kurulan prensiplere inanan Türkiyeli kardeşlerimizin Yemen insanlarının yanında durup Suud vahşetini kınamalıdırlar. Özgür Türk halkının, Yemen halkı için savaşın durdurulması ve kuşatmaların kaldırılması gerektiğini savunacağına inancım tamdır."

85351

4_32

RİYAD ve TAHRAN ARASINA SIKIŞMIŞ ÜLKE: YEMEN

'Arap baharı'
ayaklanmaları sırasında 2011 yılında Ali Abdullah Salih'in 33 yıllık iktidarının devrildiği Yemen, o tarihten itibaren Suudi Arabistan ve İran'ın güç savaşı içerisinde olduğu bir bölge. Tahran'ın desteklediği milis gücü Husiler'in eylül 2014'te büyük bir ayaklanma başlattı ve başkent Sana dahil bir çok bölgeyi ele geçirdi. Bir süre geçici başkent ilan edilen Aden'de kalan Cumhurbaşkanı Abdrabbuh Mansur Hadi mart 2015'te Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a sığındı. Hadi'ye destek veren Riyad yönetimi ise oluşturduğu uluslararası koalisyon ile aynı tarihte Yemen'de hava operasyonlarına başladı.

SON KATLİAMLAR

Her iki tarafında sivillerin yaşamını güçleştiren ve ölümlere sebep olan saldırılarında son olarak Suudi Arabistan koalisyonu yaptığı hava saldırısında bir oteli vurdu. Bu saldırıda 60'dan fazla sivilin öldüğü bilinirken, İran destekli Husiler ise Husiler ve sahada ittifak kurduğu devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçler Hudeyde kentindeki bir hapishanede alıkoydukları kişilerin üzerine ateş açmıştı.

 

Haber Ara