"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Risale-i Nur ihlâstır

Ali ATAÇ
21 Ekim 2020, Çarşamba
Risale-i Nur; ihlâstır. Çünkü ihlâs; halis demektir. Evet, Risale-i Nur; halis, muhlistir; Risale-i Nur’da şüphe ve vehim ve vesveseye yer yoktur.

Evet, Risale-i Nur; saftır, sadedir ve nettir. Çünkü Risale-i Nur ilham eseridir. 

Bediüzzaman Said Nursî, Kastamonu Lâhikası’nda Risale-i Nur için “Ne Şarkın ulûmundan ve ne de Garbın fünunundan alınmış değil, Kur’ân-ı Mu’cizü’l Beyan’ın, bu zamana mahsus bir i’caz-ı manevîsidir’’ 1 diyor.

Evet, Risale-i Nur ilham eseri ve manevî bir tefsirdir. Diğer telif, tefsir ve eserler ise maddî ve akıl menşeidirler. İlhamın yeri kalptir; şüphe ve vehim ve vesvesenin yeri ise akıldır.

Üstad yine İşaratü’l İ’caz’da ‘‘Risâle-i Nur’un mesleği odur ki; zihinlerde bir iz bırakmamak için, sâir ulemâya muhâlif olarak, muârızların şüphelerini zikretmeden öyle bir cevap verir ki, daha vehim ve vesveseye yer kalmaz’’ 2 diyor.

İşte bunun içindir ki, Risale-i Nur’u diğer bütün eser, telif ve tefsirden ayıran çok mühim bir hususiyeti ve imtiyazı vardır.

Yani “Bir kısım ulema-i mütekellimî gibi, muarızın şüphesini zikir ettikten sonra cevap vermek zararlı oluyor. Şüpheler zihinde iz bırakıyor. Ne kadar kat’î cevap verilse, nefis ve şeytan o izlerden istifade etmek cihetiyle, Risale-i Nur o meslekte gitmemiş. Hiç zarar vermeden kat’î cevap verir. Daha vehmin vücudunun imkânı kalmaz’’ 3 diyor.

Çünkü Risale-i Nur’un en mühim hususiyeti ve imtiyazı; hiç sual sorulmadan soruya cevap vermesiyle zihinde hiçbir vehim ve vesvese bırakmıyor. Diğer eser ve telif ve tefsirleri Risale-i Nur’dan ayıran en mühim hususiyetleri ise; sorulan soruya yani so- rulduktan sonra cevap verilmesi ile ister istemez zihinlerde iz bırakıyor ve fikir ve düşünceyi dağıtıyor ve akıl ayrıntı içine dalıyor ve Risale-i Nur’daki gibi bir neticeyi vermiyor.

Dipnotlar:

1- Hizmet Rehberi s. 24.

2- Hizmet Rehberi s. 41.

3- Konferans s. 135-136.

Okunma Sayısı: 1778
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Said Yüksekdağ

    21.10.2020 19:50:52

    Tebrik ederim 👏 Rabbim bizleri ihlâsı kazanan ve muhafaza edenlerden eylesin. Amin

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı