• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Resmen dağıttılar! Tam dört saatte…

Yeniakit Publisher
2017-02-23 14:33:00 -
Resmen dağıttılar! Tam dört saatte…

Musul'dan peş peşe son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Kentin batı yakasını terör örgütü DAEŞ'den temizlemek için başlatılan operasyonun beşinci gününde hayati önemdeki havalimanı DAEŞ'den kurtarıldı. Operasyon sadece dört saat sürdü.

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un batı yakasını DAEŞ'den temizlemek için Pazar günü başlatılan yeni operasyonda çok önemli bir adım atıldı. Hayati konumdaki Musul Uluslararası Havalimanı'na başlatılan taarruzda saatler sonra sonuç alındı. Havalimanının dört saatte DAEŞ'den temizlendiği bildiriliyor. Terör örgütü, Haziran 2014'ten bu yana elinde tuttuğu havalimanında hava indirmelerini engellemek için pistleri beton bloklarla aylar önce kapatmıştı.

Operasyonu canlı yayınla ekrana getiren yerel televizyonların görüntülerinde, cephede Amerikan askerlerinin zırhlı araçlarıyla yer aldıkları görülüyor.

Güney cephesinden ilerleyen federal polis güçleri ve özel kuvvetler askerleri, Elbu Seyf köyünü hafta başında terör örgütünden geri almıştı. Şiddetli çatışma yaşanan bölgede askerlerle havalimanı arasındaki birkaç yüz metre de bu sabah aşılmış oldu.

Devlet televizyonu, cephedeki askerlerin tüm gücüyle aynı zamanda havalimanının hemen yanındaki Gizlani Askeri Üssü'ne de saldırdığını duyurdu. Reuters haber ajansı, üsse yapılan roket saldırılarının fotoğraflarını tüm dünyaya geçti.

Dün gün boyunca üsten silah sesleri kesilmemişti. Üssün ele geçirilmesi, havalimanının geri alınması için kritik önemde.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

BULDOZERLER İLERLİYOR

Operasyona savaş uçakları ve helikopterler de katılıyor. DAEŞ'in kurduğu bubi tuzakları ve yerleştirdiği bombalar, buldozerlerle temizleniyor.

Irak askerleriyle birlikte cephede bulunan BBC muhabiri Quentin Sommerville, DAEŞ'in ateşe verdiği şeker fabrikasının fotoğrafını Twitter hesabından paylaştı.

DAEŞ KAÇAN SİVİLLERE 'DRONE'LA SALDIRIYOR

Musul'da 17 Ekim'den bu yana çatışma bölgesinden kaçan sivillerin sayısı ise 220 bini aştı. Yaklaşık 750 bin insanın DAEŞ'in elinde rehin olduğu tahmin edilen kentten, Birleşmiş Milletler (BM) 400 bin kadar sivilin kaçmasını bekliyor.

Terör örgütü insansız hava araçlarına (drone) yüklediği roketlerle kaçan sivilleri hedef alıyor. Dün düzenlenen saldırılarda beş sivil öldü, üç sivil yaralandı. Saldırılar DAEŞ'den temizlenen kentin doğusundaki Raşidiye mahallesinde gerçekleşti.

Elbu Seyf'te yaşayan çok sayıda Musullu da, köylerini terk ederek çatışma bölgesinden kaçtı. Köyü terk edenler yalnızca insanlar değildi, keçi sürüleri de güvenli bölgeye çıkarıldı. AP'nin geçtiği fotoğraflardan birinde, iki asker battaniyeye koydukları yaralı bir keçiyi taşıyor.

 

 

BATI CEPHESİNDEN İLK SALDIRI

Batı cephesinden ilerleyerek geçen yıl kentin tamamen kuşatılmasını sağlayan İran destekli Şii milisler Haşdi Şabi grubu, dün ilk kez Musul'a doğru taarruz başlattı. Bağdat yönetiminin Türkmenlerin yaşadığı Telafer ilçesine girmesine izin vermediği grup, ilçe çevresindeki köyleri hedef alıyor.

Terör örgütü, ilerlemeyi önlemek için keskin nişancılarıyla direnmeye çalışıyor, bölgeye yerleştirdiği ağır silahları kullanıyor. Irak ordusuna ait savaş uçakları, Telafer çevresindeki DAEŞ mevzilerini bombalıyor.

Terör örgütünün 'Ebu İbrahim' kod adlı sözde Telafer valisi de, Irak savaş uçaklarının bombardımanında öldürüldü.

TOPRAKLARININ DÖRTTE BİRİNİ KAYBETTİ

Musul, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu en büyük kent. DAEŞ, şu anda Musul'un yanı sıra El Bab ve Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Türk özel kuvvetlerinin kent içerisinde ilerlediği El Bab'ın düşmesi an meselesi.

DAEŞ, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. Irak'ta Felluce, Libya'da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, El Bab ve Musul'u da kaybetmesi halinde Rakka'ya sıkışacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23