Rektör Zeybek, YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı’na Katıldı

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, yükseköğretim tarihinde ilk kez uygulanan ‘YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı’ kapsamında Atatürk Üniversitesinin ev sahipliğiyle gerçekleştirilen YÖK 100/2000 Doktora Burs Programına katıldı.

Rektör Zeybek, YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı’na Katıldı

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, yükseköğretim tarihinde ilk kez uygulanan ‘YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı’ kapsamında Atatürk Üniversitesinin ev sahipliğiyle gerçekleştirilen YÖK 100/2000 Doktora Burs Programına katıldı.

Ülkenin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi doğrultusunda, doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacın karşılanması, nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan unsurunu desteklemek amacıyla düzenlenen programa, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ve YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu ile 18 Bölge Üniversite Rektörleri, YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı kapsamında eğitim gören yaklaşık 300 bursiyer öğrenci ile buluştu. 

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, “Yükseköğretim tarihi açısından çok önemli olan bu projenin, gelecekte ülkemizin, üniversiteler, kamu ve özel sektörde ihtiyaç duyacağı nitelikli insan kaynağının sağlanmasına çok önemli katkılar sağlayacağı öngörülmektedir. 100/2000 projesi aynı zamanda Türkiye'nin yarınlarını hazırlayacak ve ülkemizin dünya genelinde ilk on büyük ekonomisinden biri olma hedefine önemli katkılar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. 

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan ise konuşmasında, YÖK 100/2000 proje bursu programının amacı ve işleyişi itibariyle Türkiye için bir ilk olduğunu belirterek, bütün dünyada ve Avrupa'da doktoralı insan kaynağının giderek arttığına işaret etti. 2018’de Avrupa genelinde bu sayının 750 bin olduğunu aktaran Gündoğan, 2006’da Avrupa'da doktora derecesi veren üniversitelerin oranı yüzde 29 iken bu oranın yüzde 90'lara ulaştığını, Türkiye'deki üniversitelerde ise bu oranın yüzde 82 dolayında olduğunu belirtti. Prof. Dr. Gündoğan konuşmasının devamında, “Türkiye'deki üniversitelerde bugün itibarıyla 43 bin 265'i kadın olmak üzere toplam 97 bin öğrenci doktora yapıyor. Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefini önüne koymuş Türkiye için yetişmiş doktoralı eleman sayısında çok büyük mesafe almamız gerekiyor. 100/2000 projesini biz bir Türkiye projesi, bir prestij projesi olarak görmekteyiz. Devletimizin 2023 yılı için çizdiği vizyonda net kalkınma değerini kendi beyin gücüne dayanarak artırabilen bir Türkiye hedeflenmektedir. Bu bağlamda, 2016 yılında planlamayı yaparken bu burs programındaki doktora alanlarının ülkenin ivedilikle ihtiyacı olan öncelikli alanlardan olmasına büyük önem atfettik” açıklamasında bulundu. Programın sona ermesinin ardından, Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Ömer Çomaklı başkanlığında toplanan Rektörlük Senato Salonu’nda bir araya gelerek üniversitelerin sorunlarının ve çalışmalarının değerlendirildiği toplantıda 18 Bölge Üniversite Rektörü tarafından çeşitli görüş ve öneriler sunuldu. Günün son programında ise Moderatörlüğünü YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak’ın üstlendiği Genişletilmiş Senato Üyeleri’yle bir toplantı gerçekleştirildi. 

Düzenlenen YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı hakkında açıklamada bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Yükseköğretim tarihinde ilk kez uygulanan “YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı kapsamında bu yıl üçüncü kez düzenlenen doktora eğitimi alan öğrencilerle buluşma programına katıldık. 100 önemli ve disiplinler arası alanda 2000 kişiye burs projesi olan ‘YÖK 100/2000 Doktora Bursu’ programının, Türkiye’yi kendi referans çerçevesinde bilimsel alanda söz sahibi olacak bir seviyeye taşıyacağını düşünüyorum. Yetişmiş Yüksek Lisans ve Doktora eleman sayısı Üniversitelerimizin öğretim elemanı açığını önemli bir miktarda kapatacaktır. Aslında sayısal olarak baktığımızda dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefini önüne koymuş Türkiye için, yetişmiş doktoralı eleman sayısında hala çok büyük mesafe almamız gerekiyor. Yeni bir üniversite olarak 2008 yılında kurulan Gümüşhane Üniversitesi, bünyesinde açtığı Yüksek Lisans ve Doktora programlarıyla 2023 hedeflerine emin adımlarla ilerlemektedir. Üniversitemizin her birimine yönelik yoğun çalışmalar düzenli bir şekilde devam etmektedir. Üniversite olarak ülkemizin 2023 ve ötesi vizyoner hedefleri için çalışmalarımızı hızlandırıp bu projeden daha fazla yararlanacağız. Gayet verimli geçen programda son dönemde üniversitelerde misyon farklılaşması, YÖK 100/2000 Doktora bursu, öncelikli alanlara araştırma görevlisi tahsisi, planlama odaklı bazı programlara girişte başarı sınırı getirilmesi ve benzeri birçok projeye imza atılmasında öncülük eden yeni YÖK’ün mimarı olarak tabir edebileceğimiz YÖK Başkanımız Prof. Dr. M. Yekta Saraç’ı kutluyorum. Programın düzenlenmesinde ev sahipliği yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya da teşekkür ediyor, projede yer alan Doktora öğrencilerimize başarılar diliyorum” ifadelerine yer verdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER