Dolar

32,5631

Euro

34,7032

Altın

2.496,42

Bist

9.524,59

Reklam ve ilanları kim düzenliyor?

Resmi ilan ve reklamların yayınlanmasıyla basına sağlanan; özellikle yerel gazeteler için hayati öneme sahip kamu desteği, 2002’de 53,5 milyon Türk Lirası iken 2019 yılı sonu itibarıyla 467 milyon Türk lirasını buldu

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-26 22:11:38

Reklam ve ilanları kim düzenliyor?

Ulusal ve yerel yayınlar denince akla hemen Basın İlan Kurumu (BİK) gelmekte. Peki gerek reklam alıp vermede gerekse basın kurum ve kuruluşlarının çalışmalarına büyük destek ve teşvikte bulunduğu gibi belli ölçüde yaptırım gücü de bulunan bu kurum hakkında neler biliyoruz:

Basın İlan Kurumu 1961 yılında, 195 sayılı Kanun ile kurulmuş, kamu tüzel kişiliğini haiz bir idare. Resmi ilanların adil bir şekilde gazetelere dağıtılması amacıyla kurulan Basın İlan Kurumu, bugüne kadar fikir ve içerik farkı gözetmeksizin yürüttüğü aracılık hizmetini başarıyla sürdürdü.

Teşkilat yapısı

Kurumun teşkilat yapısı, “Basın”, “Hükümet” ve “Tarafsızlar” olmak üzere üç grupta toplam 36 üyesi bulunan Genel Kurul; her gruptan eşit temsille oluşan Denetçiler ve Yönetim Kurulu ile Genel Müdürlük ve Şubelerden oluşmaktadır. Genel Müdür, Yönetim Kurulu'nun doğal üyesi.

81 ilde şubeleşme

Kuruluşunda İstanbul, Ankara, İzmir şubeleri aracılığıyla hizmet vermeye başlayan Kurum, çeşitli tarihlerde alınan Genel Kurul kararlarıyla ülke genelinde 81 İldeki şubeleri marifetiyle, resmi ilan ve reklamlara aracılık etmekte.
Kurum, Türkiye genelinde resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı bulunan 995 gazeteyi resmi ilan yayınlama hakkının devamı bakımından düzenli olarak denetliyor.

Yerel gazeteler için hayati önemde

Resmi ilan ve reklamların yayınlanmasıyla basına sağlanan; özellikle yerel gazeteler için hayati öneme sahip kamu desteği, 2002'de 53,5 milyon Türk Lirası iken 2019 yılı sonu itibariyle 467 milyon Türk Lirasını buldu.
Kurum, gazeteleri dijital ortamda denetleyebilmek için oluşturduğu sistemle aynı zamanda Türkiye'nin en büyük dijital gazete arşivine sahip.

Yaptırım gücü var mı?

Kurumun önemli görevlerinden biri de Basın Ahlak Esasları kapsamında şikâyete bağlı ve/veya resen inceleme yaparak, ihlalin sabit olduğu hallerde resmi ilan kesilmesi yoluyla gazetelere yaptırım uygulayabilmesi. Kurum yaptığı mevzuat düzenlemeleri ile gazetelerin kendilerine ait internet haber sitelerini de bu kapsamda inceleyip müeyyide uygulayabilmektedir. Bu konuda tek yetkili olan Kurum, evrensel etik ve hukuk kuralları çerçevesinde çok sayıda kişi, kurum ve kuruluşun mağduriyetini giderirken; diğer yandan da haklarında suçlamalarda bulunulan gazete ve gazetecilerin haklılıklarını ortaya koymalarını sağlandı.

Sosyal-kültürel etkinlikler

Çeşitli sosyal ve ekonomik görevler de üstlenen Kurum, gazete işletmelerine kredi, basın derneklerine nakdi yardım ve basın mesleğinde fikren veya bedenen çalışanlara faizsiz borç vermeyi sürdürmektedir.Kurum, basın mesleğinde fikren veya bedenen en az on yıl çalışmış olup da, halen çalışamaz ve yardıma muhtaç durumda olanlara muhtaçlık yardımı, bu basın mensuplarından hayatını kaybedenlerin muhtaç durumdaki ailelerine ise ölüm yardımı yapmakta.Kurum ayrıca, Lozan Barış Antlaşması kapsamında ülkemizde azınlık statüsünde sayılan Rum, Ermeni ve Yahudi cemaatlerince çıkarılan gazetelere de maddi desteğini sürdürüyor.

Kitlelere ulaşma gayreti

Kurum, resmi ilanların daha fazla kişiye ulaşması için ilan portalı www.ilan.gov.tr internet sitesi üzerinden duyurulmasını sağlamıştır. Bu amaçla ilan portalının sosyal medya hesapları da kullanılmaktadır. Ayrıca Kurum, gazetelerde yayınlanan resmi ilanların bu gazetelerin kendi internet haber sitelerinde de yayınlanmasını zorunlu kılarak, ilanların mümkün olduğunca daha fazla kitleye ulaşmasını sağladı. 

 

Haber Ara