1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Reina saldırganı yakalandı

17 Ocak 2017

Yılbaşı gecesi İstanbul Ortaköy'deki gece kulübü Reina'ya düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği saldırının zanlısı olduğu belirtilen kişi İstanbul Esenyurt'ta düzenlenen operasyon ile yakalandı.

https://p.dw.com/p/2Vtiq
Nach dem Angriff auf einen Istanbuler Nachtclub Renia Istanbul
Fotoğraf: picture alliance/dpa/E.Gurel

Yılbaşı gecesi İstanbul Ortaköy’de Reina adlı gece kulübüne düzenlenen ve 39 kişinin ölümüne, 69 kişinin yaralanmasına neden olan silahlı saldırının zanlısı olduğu belirtilen Özbek uyruklu Abdulgadir Masharipov’un yakalandığı bildirildi.

Zanlının, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Ekipleri tarafından 16 Ocak pazartesi akşamı, İstanbul’un Esenyurt semtinde bir eve düzenlenen operasyonla yakalandığı duyuruldu.

Ebu Muhammed El Horasani kod adlı olduğu belirtilen zanlı ile birlikte evde kalan Kırgız uyruklu bir erkek ile Mısır, Somali ve Senegal uyruklu üç kadınının da gözaltına alındığı kaydedildi.

Istanbul Anschlag Nachtclub Reina Verdächtiger
Saldırının zanlısı olduğu belirtilen Özbek uyruklu Abdulgadir MasharipovFotoğraf: Reuters/DHA

Doğan Haber Ajansı’nın (DHA) bir üst düzey emniyet yetkilisine dayandırdığı haberde, Reina saldırganını yakalamak için Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde özel ekip kurulduğu bildirildi. Özel ekibin, saldırıdan sonra geçen 16 gün boyunca saldırganın İstanbul'a geldiği günden itibaren yaklaşık olarak 100 bin saat güvenlik kamerası görüntüsünü incelediği belirtildi. Polis ekiplerinin yaptığı takiple örgüte ait çok sayıda uyuyan hücreyi belirlediği öne sürüldü.

Zanlının saldırı sonrası kaçış rotası

Zanlıya ait görüntüleri inceleyen polisin, Ebu Muhammed El Horasani kod isimli zanlının saldırıya giderken Zeytinburnu'ndan taksi ile yola çıktığını belirlediği belirtildi. Reina adlı gece kulübündeki katliamın ardından yaralıların arasına karışarak dışarı çıktığı öne sürülen saldırganın, birkaç kez taksi değiştirdikten sonra Zeytinburnu'nda bulunan bir lokantaya geldiğinin saptandığı aktarıldı. Saldırıdan sonra 2 gün Zeytinburnu'nda kalan saldırganın daha sonra Esenyurt'ta bulunan eve geçerek burada uzun süredir kaldığının tespit edildiği kaydedildi.

Zanlının yakalanması ile ilgili İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü’nün TSİ ile 10.30’da bir basın toplantısı yapması bekleniyor. 

Yeni yılın ilk saatlerinde düzenlenen saldırıda 39 kişi hayatını kaybetmiş, 69 kişi de yaralanmıştı. Saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

© Deutsche Welle Türkçe

DWDHA, BD/BK