1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Referandum tarihi açıklandı: 16 Nisan

11 Şubat 2017

Yurt içinde 55 milyonu aşan, yurt dışında da 3 milyona yaklaşan seçmen sayısıyla Türkiye 16 Nisan'da Anayasası'nda yapılacak değişiklik için sandık başına gidecek.

https://p.dw.com/p/2XNtA
Picture-Teaser Türkei Wahlen
ArşivFotoğraf: picture-alliance/dpa/U. Deck

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Anayasa değişikliği referandumunun 16 Nisan 2017'de yapılacağını açıkladı. Güven, "Anayasa değişikliğinin halk oylaması, ilgili anayasa değişikliği kanunun Resmi Gazete'de yayımını takip eden 60'ıncı günden sonraki ilk pazar günü yapılır' hükmüne yer verilmiş olup, bu hüküm çerçevesinde anayasa değişikliği halk oylamasının 16 Nisan 2017 pazar günü yapılmasına karar verilmiştir" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından YSK'da referandum tarihine ilişkin toplantı yapıldı. YSK binasındaki toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, referandum tarihini açıklayan Sadi Güven, açıklamasında yurt içinde ve yurt dışında oy kullanacak seçmenlerle ilgili bilgileri de paylaştı.

YSK Başkanı, "Bugün itibariyle yurt içi seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen sayımız 55 milyon 336 bin 960. Yurt içinde kurulacak sandık sayısı yaklaşık 164 bin. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen sayımız 2 milyon 929 bin 389'dur. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlere halk oylamasında 57 ülke, 119 temsilcilikte ve 32 gümrük kapısında kurulacak sandıklarda oy kullandırılması planlanmaktadır. Bu seçimde yurt dışı seçmen kütüğü tek seçim çevresi olarak oluşturulmuştur. Böylece yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, bağlı bulundukları temsilcilik görev çevrelerinde kurulan sandıklarda veya oy verme günlerinde bulundukları yerlerdeki temsilciliklerde kurulan sandıklarda oylarını kullanabileceklerdir" dedi.

Yurtdışında oy verme işlemleri 27 Mart- 9 Nisan arasında yapılacak

YSK Başkanı Sadi Güven seçim takviminin 16 Şubat'tan itibaren uygulanmaya başlanacağını ve seçmen listelerinin 28 Şubat'ta askıya çıkarılacağını belirterek, "Yurt dışında kurulan temsilciliklerde oy verme işlemleri 27 Mart-9 Nisan tarihleri arasında, gümrük kapılarında ise 27 Mart-16 Nisan tarihleri arasında yapılacaktır. Halk oylamasında beyaz renk üzerine 'Evet', kahverengi üzerine 'Hayır' ibareleri bulunan iki ayrı renkte birleşik oy pusulası kullanılacaktır. Seçmenler tercih mührünü kullanarak, oy verme işlemini gerçekleştirecektir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün Aksaray'da katıldığı bir açılış töreninde yaptığı konuşmada referandumun 16 Nisan'da yapılacağını belirterek, "Bu sistem bizim bileklerimizde prangaydı. 16 Nisan'da bileklerimizdeki bu prangaları söküp atmaya var mıyız?" ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Twitter hesabından da referandum çalışması başlattı:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan anayasada değişiklik yapılmasına dair kanunu cuma günü onaylamıştı.

1987 yılında düzenlenen Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun çerçevesinde, referandumun "ilgili Anayasa değişikliği kanununun Resmi Gazete'de yayınlanmasını takip eden altmışıncı günden sonraki ilk pazar günü" yapılması öngörülüyor.

Türkei Wahlen Wahllokal Wählerin Stimmabgabe
ArşivFotoğraf: Reuters/U. Bektas

Bu doğrultuda anayasanın 18 maddesinde değişiklik yapılıp yapılmayacağını nihai olarak belirleyecek referandumun 16 Nisan 2017'de gerçekleşmesi ihtimali de belirginleşmişti. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da yaptığı açıklamada "Referandum muhtemelen 16 Nisan'da olacak" açıklamasında bulunmuştu.

Yıldırım: Gün sayıyoruz

Başbakan Binali Yıldırım da Antalya'da Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısında yaptığı konuşmada "Türkiye'nin ihtiyacı olan, milletimize yakışan yönetim sistemini hayata geçirmek için gün sayıyoruz." dedi.

© Deutsche Welle Türkçe

DW,dpa, Reuters / MK,BS