21 Nisan 2017 10:25

HDP'nin olmadığı 1118 sandıkta yüzde 90 'Evet' çıktı

HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir sandık ihlallerini açıkladı: HDP görevlilerinin olmadığı 1118 sandıkta yüzde 90 'Evet' çıktı.

Paylaş

HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, referandum sonuçlarını AYM ve AİHM'e götüreceklerini açıkladı Baydemir, “2 yıldır şer cephesiyle ülkeyi idare etmeye çalışıyor.Ama bu referandumda tüm eşitsiz koşullara rağmen şer cephesi yüzde 51 çıkmıştır” dedi. Toplantıda HDP'nin referandumda yaşanan hak ihlalleri raporu da açıklandı. 

HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, genel merkezlerinde düzenlediği basın toplantısıyla, referandum sürecinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin parti raporunu açıkladı. Baydemir, Cumhuriyet tarihinin  demokratik meşruiyeti çok tartışmalı aynı zamanda en şaibeli referandumun geride bıkıldığını belirterek, resmi olmayan sonuçlara göre kabul edilen anayasa paketini eleştirdi: “Bu paket Kürtleri, emeği, kadını yok saymasıyla, tekçiliğiyle aynı zamanda kurmuş olduğu düzenin rejimin denge denetleme sistemini yok etmesiyle yasama, yürütme yargı bağımsızlığını ortadan kaldırmasıyla içeriksel olarak butlandır.” Baydemir, paketin Meclis'ten komisyonda ve genel kurulda görüşülürken dahi ihlallerin yaşandığını, canlı yayın yapılmasının engellendiğini söyledi.  

Baydemir, halk oylaması öncesinde “hayır” propagandasının OHAL koşullarında engellendiğini vurgulayarak durumu şöyle anlattı: “OHAL rejimi ve Kürt coğrafyasındaki sıkıyönetim koşulları itibariyle eşitlik ilkeleri ve serbest propaganda ortadan kaldırılmıştır. 17 TV, 63 gazete, boşu boşuna kapatılmadı. Muhalefetin sesini duyurduğu tüm kanallar yol temizliği amacıyla kapatıldı. 2 bin 614 sendika, vakıf da bu minvalde kapatıldı. Sesi duyurabilecek olan herkesin sesi önceden kısıldı. Gizli oy ve açık tasnif ilkesi ve serbestiyetlik ilkesinin de yurttaşın elinden alınmış olması ve son olarak da YSK kararı sebebiyle referandumun mutlaka iptali gereklidir” dedi.

'HAYIR ÇIKSAYDI NE YAPARDINIZ?'

Baydemir, tartışmalar konu olan Muş Hasköy’de bir okulda çekilen kalaşnikoflu fotoğraf hakkında da Başbakan Binali Yıldırım'a seslenerek, “Başbakana sorularım var; eğer hayır oyları yüzde 55 çıksaydı siz bu şahsa nasıl bir muamele uygulardınız? Bu şahıs tutuklanmış olmayacak mıydı? Söz konusu sandıktaki oyların yüzde 90’ı hayır çıksaydı, bu sandığın bulunduğu okulun tüm oylarını iptal etmeyecek miydiniz. Bu şahıs rabia işareti değil de zafer işareti yapmış olmasaydı feryat figan etmeyecek miydiniz?” diye sordu. 

Baydemir, YSK hakkında suç duyurusunda bulunduklarını, AYM ve AİHM'e gideceklerini açıklayarak,” Seçim, yargı hakemliğinde yapılır ama YSK hakem değil taraf olmuştur. 2. aşama AYM’ye ve AİHM'e gitmektir. Bundan etkin bir sonuç alınacak anlamı çıkmamalıdır. Kayıtlara geçmesi tarihe not düşülmesi için  başvuracağız. Sayın Cumhurbaşkanı hiçbir şey bitmedi her şey yeni başlıyor. Bu ülkenin farklılıklarını, 24 milyonu, Kürt halkının haklı davasını nereye koyacaksınız? Bu paket ret, inkar ve isyan kısır döngüsünün devamı anlamına geliyor. Bu kısır döngüden çıkmak için dönüp sonuçları yeniden okumak gerekiyor” sözleriyle anayasa değişikliğinin ülke sorunlarına çare olmadığını ifade etti. 

'ŞER CEPHESİ'

Baydemir, AGİT'e yönelik AKP'lilerden gelen eleştirilere de değinerek, “Size destek olduklarında Avrupa kurumlarını seveceksiniz ama siz hata yaptığınızda şaibe olduğunda hırsızlık yaptığınızda, eleştirdiklerinde onları sevmeyeceksiniz. Kusura bakmayın, hiç mantıklı değil. Böyle yaptıkça itibarsızlaşmaya devam edeceksiniz” dedi. AKP'nin son 2 yıldır yanlış yolda olduğunu kaydeden Baydemir, “Şer cephesiyle, iç ve dış düşmanlıkla hareket ediyor. 2 yıldır şer cephesiyle, kriz ve kaos yönetimi ile idare etmeye çalışıyor. Ama bu referandumda tüm eşitsiz koşullara rağmen ancak ve ancak yüzde 51 çıkmıştır. Şer cephesi AKP’ye kaybettirmiştir” diye uyarıda bulundu. 

Baydemir, 16 Nisan günü gizli oy açık sayım ilkesi yerle bir edildiğini söyleyerek, “HDP ve AKP’nin oy aldığı 18 ile baktığımız zaman; 420 sandıkta sıfır Hayır oyu çıkmış, bu sandıkların neredeyse tamamı kırsal kesimde kurulmuş yani ihlal alanlarının olduğu sandıklardır. Buradaki seçmen sayısı 61 bin 711’dir. 420 sandığın 366’sında HDP’nin tek bir müşahidi  alınmamıştır. Bu illerde 1118 sandıkta evet oranı yüzde 90’nın üzerindedir. Buradaki seçmen sayısı da 237 bine tekabül ediyor. Bu sandıklardan 791 tanesinde de bizim müşahitlerimizin bulunmasına imkan verilmemiştir. Toplamına baktığımızda 1538 sandıktan 298 bin 202 seçmenin oy kullandığı sandıklardan 1157 tanesinde biz var olamadık, engellendik” diye rakamları paylaştı

MECLİS'TEN ÇEKİLECEK MİSİNİZ SORUSU YANITSIZ KALDI

Baydemir, gazetecilerin Meclis'ten çekilme yönünde bir kararlarının olup olmadığının sorusuna “HDP adına MYK adına halkımızdan aldığımız güç ve destekle miskali zerre kadar umutsuzluğa yer yok. Tam tersine umutlanmamız için yeteri miktarda milyonlar var” diye yanıt verdi. Baydemir, “Hayır cephesi olarak koalisyon kurmak yönünde planınız var mı?” sorusuna ise “Yarın Parti Meclisimiz bir araya gelecek. Bütün bu ihlal alanlarıyla birlikte seçimin açığa çıkardığı siyasi haritayı irdeleyeceğiz ve mutlak suretle yeni bir yol haritası ortaya konacak” dedi. 

YENİ ANAYASA İHTİYACI

Baydemir, ülkenin en acil ihtiyacının yeni bir anayasa olduğunu vurgulayarak, “Kürt’ün, Alevi’nin, emekçinin, kadının, Ermeni’nin, işçinin, işsizin ihtiyacı, hepsinin kendini içinde bulacağı onurlu bir anayasadır. Bu paket tuzun kokmuş halidir. Tuz kokmuştur. Bu realite üzerinden yeni bir başlangıç yapmak gerekiyor. Bu yeni başlangıçta HDP olarak her katkı sunucu tavrı sunmaya hazırız. 24 milyonun dışlanmayacağı yeni bir mutabakatı bu ülke acilen gündemine almalıdır” diye belirtti. 

MADDE MADDE İHLALLERDEN BAZILARI

HDP'nin referanduma ilişkin hazırladığı hak ihlalleri  raporunda yer alan bilgiler ise şöyle: 

-Temmuz 2015’ten bugüne değin, bu pakete muhalefet eden 11 bin kişi gözaltına alındı. Bunlardan 5 bini tutuklandı. HDP'nin 38 il eş başkanı 98 ilçe eş başkanı tutuklandı. Halen 28 il başkanı 89 ilçe eş başkanı cezaevinde. HDP'nin eş genel başkanları da dahil 13 milletvekili tutuklu. 82 belediyeye kayyum atandı, 85 belediye eş başkanı tutuklandı, kayyum atanan tüm belediyelerin kaynakları evet kampanyası için kullanıldı.

- Cumhurbaşkanı, Başbakan, ve valiler, bakanlar, kaymakamlar temel atma töreni adı altında, daha önce atılan temelleri yeniden atıldı, açılan yerler yeniden açıldı.  Fırsat eşitliği tamamen ortadan kaldırıldı. Her bir açılış 15-20 TV kanalından bangır bangır yayınlandı.

- Sadece Mart ayı boyunca 17 ulusal kanalada “evet” kampanyası yürütenlere 830 saat canlı yayınlarda propaganda yapma imkanı tanındı. HDP'ye  58 dakika. TRT'de 6 bin 625 dakika “evet” kampanyasına ayrıldı,  HDP’ye hiç ayrılmadı. 

- HDP'nin mitinglerini organize edecek 2 bin 165 HDP’li gözaltına alındı.  Günde ise ortalama 29 kişi gözaltına alındı, ortalama 5 kişi tutuklandı. Toplam 429 kişi tutuklanmış oldu.155 kişi fiziki saldırıya maruz kaldı. 

- Mitinglere konuşmak için giden HDP'li vekiller  gözaltına alındı. Yüksekova’da miting alanı değiştirildi, kentin 5 kilometre uzağındaki bir alana alındı, o gün toplu taşıma araçlarının kontağı sürücülerden alındı. Urfa’nın Halfeti ilçesinde, Şırnak’ta, Muş’ta yetkili muhtarları çağırdı; “Senin 1 Kasım’da 7 Haziran’da köyünden çıkan oy bu, senin kızın öğretmen inşallah başına bir şey gelmez, inşallah işinden olmaz” diye tehdit etti. Kimi yerlerde kaymakamlar toplantı yaptı muhtarlara “hayır demek devlet düşmanlığıdır” dedi. 

- HDP'li İlçe Seçim Kurulu üyeleri  “Bakın başınız belaya girecek” denildi. Tehdit edildi. 2 bin 200 aday daha kuraya girmeden reddedildi. 8 Mart, Newroz ve 15 Şubat; kampanyanın yoğun yürütüldüğü aylarda operasyon adı altında 1092 kişi gözaltına alındı, 203 kişi tutuklandı. Bu kişilerin tamamı kampanyayı yürütecek olan kişilerdi.

-  Kadınlar yerine oy kullanıldı, kadın nüfusunun sandık başına gitmesi engellendi, muhtar eliyle oy kullandırttırıldı. 3 milyon oyun kullanıldığı Avrupa’da YSK kararıyla HDP müşahitlerinin ve sandık kurulu üyelerinin oy kullanma işlemine nezaret etmesinin önü kapatıldı.

- Muş’un Çatbaşı köyünde muhtar her seçmenle birlikte kabine girdi, Eleşkirt’in Toprakkale köyünde açık oy kullandırıldı, Bitlis’in Ovakışla köyünde oy kullanmaya giden yurttaşlar GBT kontrolüne tabi tutuldular, Eleşkirt’te muhtar ve korucular kadınlar yerine oy kullandı. Siverek’in Çağrı köyünde silah zoruyla oy kullanıldı. (Ankara/EVRENSEL) 

 {{316457}}
 

ÖNCEKİ HABER

UEFA Avrupa Ligi'nde yarı final kuraları çekildi

SONRAKİ HABER

Sağlık emekçileri SES 9’uncu Genel Kurulu’nda buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa