Recai Purutoğlu, 40 yıldır çamura şekil veriyor

Bayburt'ta yaşayan 50 yaşındaki tandır ustası Recai Purutoğlu, dede yadigarı mesleği gelecek kuşaklara aktarmak için yıllardır çamura şekil veriyor.

Recai Purutoğlu, 40 yıldır çamura şekil veriyor
Bayburt Postası - Çocuk yaşlarda babasından öğrendiği mesleğinde 40 yılı geride bırakan Purutoğlu, geçmişte insanların günlük yaşamında önemli yeri olan ancak yeni teknolojilerle kullanımı azalan tandır yapımını, babasının vasiyeti üzerine devam ettiriyor. 


Recai ustanın Kadızade Mahallesi'nde dedesinden kalan, geçmişi 800 yılı aşan, eviyle iç içe olan mütevazi atölyesinde geleneksel usullerle yaptığı ve geçmişin izlerini taşıyan tandırlar, sayıları az olsa da Türkiye'deki bazı illerin yanı sıra yurt dışından da alıcı buluyor.

Purutoğlu, dede yadigarı tandır ustalığını günümüzde hala geleneksel yöntemlerle icra ettiğini, mesleğe olan ilgisizliğin ise kendisini çok üzdüğünü söyledi.

Ata yadigarı olan atölyede geçmiş yıllarda tandır, çanak-çömlek ve tuğlanın yanında çini gibi birçok el üretimi işlerin yapıldığını ifade eden Purutoğlu, "Bayburt Ulu Camisi'nin minaresinin tuğlaları, şerefe kısmının alt bölümündeki turkuaz çini boyaların da bu atölyede üretildiği bizlere anlatıldı. O gün bugündür bu meslek burada devam ediyor. Aynı otantik yapısıyla hiçbir şey değişmeden eski haliyle devam etmekte." dedi.

Dedelerinden kalan atölyenin yüzyıldır varlığını sürdürdüğünü, mesleğin ise dededen toruna kuşaktan kuşağa aktarıldığını dile getiren Purutoğlu, sadece tandır yaptıklarını belirtti.

Purutoğlu, bu geleneği yeniden canlandırmak istediğini vurgulayarak, "Bu meslek de bizimle beraber vefat etmesin. 850 yıllık tarih bu, yok olup gitmesin. Buraları yapalım, insan yetiştirelim, istihdam edelim. Bunlar benim özlemlerim. Bu işten mesleğin yaşaması dışında hiçbir maddi beklentim yok." diye konuştu. 

Yaşattığı mesleğinin bazı aşamalarında eşi ve oğlunun kendisine yardımcı olduğunu, asırlık mesleği kendisinden sonra kimsenin yaşatacak olmamasının üzüntüsünü yaşadığını ifade eden Purutoğlu, mesleği şu an öğrenen olmadığını söyledi.

Ürettiği tandırları Türkiye içinde bazı illere gönderdiğini söyleyen Purutoğlu, az miktar da olsa Fransa, Almanya, İsviçre ve Kıbrıs'a gönderdiğini de vurguladı.

Purutoğlu, tandır yapımında kullanılan toprağın özel olduğunu ve Bayburt'un bazı köylerinden bu toprağı temin ettiğini anlattı.

Çeşitli aşamalardan geçerek tamamen geleneksel yöntemlerle ve el emeğiyle yapılan bir tandırın 4 ila 6 günde ancak tamamlanabildiğini aktaran Purutoğlu, atölyede günlük 17 saat çalıştığını kaydetti.

Tandırların ücretlerinin ise boyutuna göre 300- 700 lira arasında değiştiğini belirten Purutoğlu, bu tandırların kullanım sürelerinin 4 ya da 15 yıl arasında değiştiğini vurguladı.

Haber & Foto: Murat Okutmuş


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Murat Çelik 6 yıl önce

Küçük modelleri yapılıp hediyelik eşya olarak satılabilir.

Avatar
Emrah 3 yıl önce

Recep abim bende tandir hacam nasil ulaşirim sana

Avatar
Cemil 3 yıl önce

Slm ben tandır almak istiyorum size nasıl ulaşa bilirim

Avatar
Cemil 3 yıl önce

Slm ben tandır almak istiyorum nasıl size ulaşa bilirim