Diğer

Diğer

Ramazan spor yapmamak için bir neden değildir

Uzun bir aradan sonra sizlerle birlikteyiz.
Bu haftaki yazımızda Ramazan ayının maneviyatının verdiği gücü fiziksel olarak da değerlendirebilirmiyiz sorusunun cevabını arayacağız.
Öncelikle ramazan ayında spor yapılır mı? sorsuna cevap bulalım.
Ramazan ayında bildiğiniz üzere tutulan oruç nedeni le insanlar belirli bir süre aç kalıp yemek ve su içmiyorlar.Bu sizin spor hayatınızda olumsuz bir durum olarak görülebilir.Fakat;
Bu durumu aslında olumlu hale sokabiliriz.
Nasıl mı?
Gece yada akşam  vücudunuzda deoplanan  yağ,protein,karbonhidratlar belirli bir süre herhangi bir faaliyet de kullanılmadığından(vücudun ihtiyaçları haricinde) bu süre zarfında kullanılmıyor.Bu durum vücut tarafından algılanıp vücüdun metebolizma hızı,fonksiyonları tamamen değişiyor.Aslında vücut ihtiyacını durumuna göre ayarlamış oluyor.Yani vücut ihtiyaç duyduğu maddeleri har vurp harman savurmuyor.Buda siz iftara yakın bir saatte yapacağınız hafif bazlı sporda;depolanan bu maddelerin spor yapınca kullanılmasını sağlıyor.
Peki ramazanda nasıl antreman yapmalı ve beslenmeliyiz?

Ramazan'da antreman;
Bu aşamada iki seçenekten bahsedebiliriz.

*Aslında benim tercih ettiğim bir program bu. Ramazan ayında iftara 1.5 saat kala yapılan ve formda kalmaya ve yağ yakımına yönelik antreman programı.Gece alınan karbonhidrat(bileşik karbonhidrat)ve proteinlerin vücutda sentezlenirken,onları son ana kadar bekletip tüketmek inanın günlük yorgunluk ve halsizliği üzerinizden atmanızı sağlıyor.Burda önemli olan ayrıntı su kaybına dikkat etmek.Çünkü aşırı su kaybı olursa yerine koymak zorundasınız.Buda orucunuzun bozulmasına neden olacaktır. Antrenman ise gayet sakin ve kendinizi çok yormayacak tekrar sayıları ve küçük kardio egzersizlei ile yapılmalıdır.

*ikinci yöntem ise Oruç açıldıktan 1.5 - 2saat sonra yapılan antremandır.Bu yöntemde tamamen normal günlük süreçteki gibi antreman yapılmalı ve oruçlu olmadığınızdan sert ve şiddetli ağır antreman yapabilirsiniz.Bu yöntemde sadece dikkat edilmesi gereken,antreman öncesinde yediğiniz yemeğin bileşik karbonhidratlardan,proteinlerden oluşması ve ağırlık verecek kadar fazla tüketilmemesi gerekmektedir.Vücudun uzun saatler boyunca alamadığı gıdaların bir anda alınması malum hemen vücudunuzda sindirime uğramayacaktır.

Beslenme:
 İyi beslendiğinizden ve yeterli hatta yeterliden de biraz daha çok su içtiğinizden her zaman emin olun. Sahur ve iftarda makrobesinlerin (protein, yağ ve karbonhidrat) yeterli miktarda alındığından emin olun. Yağları zeytinyağı gibi doymamış yağ ağırlıklı olanlardan, karbonhidratları biraz basit şekerlerden çoğunluksa kompleks karbonhidratlardan alın. Protein tercihiniz ise karma ama süt proteini (yoğurt, peynir) ağırlıklı olanlardan olsun. Lif için meyve sebze yemeyi sakın ihmal etmeyin ve hepsinden önemlisi bol bol su için. İftardan sonra küçük küçük öğünler yaparak kayıplarınızı telafi etmeyi unutmayın.
 
Ramazanda sonuç olarak şöyle toparlanabilir; bir ay çok uzun bir süre değil, genel sağlığınız için antrenman yoğunluğunuzu azaltabilirsiniz, amacınız bu dönemde kendimizi formda tutup , mevcut olanı korumak olsun...
 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR