Rabin ölümünün 22. yıldönümünde anıldı

Suikast sonucu hayatını kaybeden İsrail Başbakanı Yitzhak Rabin’in ölümünün 22. yıldönümü için düzenlenen anma mitingine 85 bin kişi katıldı.

Dünya
8 Kasım 2017 Çarşamba

Tel Aviv’deki Rabin Meydanında gerçekleşen anma mitinginde bu sene, her yıl olduğu gibi barış kavramı üzerine odaklanmak yerine ulusal birlik kavramı üzerine konuşmalar yapıldı. 

Anma mitingi “Hepimiz Bir İnsanız” sloganıyla düzenlendi. Gecede birçok konuşmacı yer aldı, ancak mitinge hiçbir siyasi parti lideri katılmadı. Mitinge, Mossad Şefi Shabtai Shavit, belediye başkanları,  ultra Ortodoks cemaat temsilcileri ve yerleşimciler katıldı.

Bu seneki anmayı, iki devletli çözümün bir parçası olarak Filistinliler’den ayrılmayı destekleyen, iki merkez görüşlü grup, Darkenu Hareketi ve İsrail Güvenliği için Komutanlar Grubu düzenledi.  

Töreni ilk kez bu sene düzenleyen iki grup, her sene barış olarak belirlenen törenin ana temasını ulusal birlik olarak değiştirdi. Birçok İsrailli bu değişikliği memnuniyetle karşılasa da sol görüşlü bir kesim bu değişikliğin suikastı önemsiz kıldığını söyleyerek kınadı.

İsrail Güvenliği için Komutanlar Grubu’nun başkanı, eski İsrail ordusu komutanı Amnon Reshef mitingde İsrail’in Yahudi ve demokratik bir devlet olarak kalması için Filistinlilerden ayrılması gerektiğini belirtti. Reshef, “Filistinliler hiçbir yere gitmiyor ve biz de ebediyen burada olacağız. Bu gerçek Filistinlilerden ayrılmayı gerektiriyor. Ancak bu şekilde İsrail’i Yahudi ve demokratik bir devlet olarak koruyabiliriz” dedi.

Ancak organizatörlerin kucak açıcı tavrı bazı İsrailli sol görüşlü kişileri üzdü. Bu kişiler Rabin suikastının tabiatı gereği politik bir olay olduğunu ve bu şekilde anılması gerektiğini söyledi. Aynı kişiler miting için yapılan tanıtımlarda Rabin’in suikasta kurban gittiğinden dahi bahsedilmediğine dikkat çekti.