Büyük Torbalı

Profesyonel besicilik revaçta

Torbalı’da besicilik son yıllarda farklı bir boyut kazanarak profesyonelleşti. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hakan Karakaya, çiftliklerde yapılan hayvancılığın diğer komşu ilçelerdeki sistemden farkına değindi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Profesyonel besicilik revaçta
376 Görüntüleme
08 Haziran 2019 - 19:26
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

BÖLGEDE tarım, ticaret ve sanayinin göz bebeği konumunda olan Torbalı’da, son yıllarda özellikle devlet desteklemeleriyle birlikte hayvancılıkta büyük gelişme yaşanıyor. Kırsal kesimlerde köylülerin geçim kaynağı haline gelen hayvancılık sayesinde büyük işletmeler de Torbalı’da hizmet veriyor. Küçükbaş ve büyükbaşta son yıllarda artış gösteren nüfus istatistikî tablolarına da yansıyor  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürlüğü hayvansal üretim verileri istatistiklerine göre ilçede 927’si büyükbaş, 873’ü küçükbaş hayvan işletmesi olmak üzere toplamda bin 800 adet hayvansal üretim yapan işletme bulunuyor. 2016 yılında ilçede yaklaşık 28 bin olan küçükbaş hayvan sayısı 2017 yılında 32 bine yükseldi. Şu anda ise Torbalıda besi hayvanlarının sayısı 23 bin civarında olduğu öğrenilirken Kurum Müdürü Hakan Karakaya ilçedeki hayvancılık faaliyetinde gelinen son noktayı anlattı.

PROFESYONEL BESİCİLİK REVAÇTA

Devlet teşviki ve kredilerinin artması ile hayvancılık faaliyetleri gün geçtikçe önem kazanıyor. Özellikle büyükbaş hayvancılık faaliyetlerinin önem kazandığı, besi çiftliklerinin artması ile dikkat çekiyor.  Besiciler aldıkları desteklerle geleneksel hayvancılığı bırakarak işlerini daha sistematik hale getiriyor. Profesyonel besicilik olarak bilinen çiftliklerde büyük ölçekli yapılan hayvancılık faaliyetleri yapılıyor. Torbalı’da besicilerin büyük çoğunluğu profesyonel yetiştiricilik yapıyor. Eski usullerle yapılan hayvancılığın yok denilecek kadar az olduğu bölgede besiciler makineler yardımıyla süt sağımı, yemin hazırlanması gibi pek çok işi yapıyor. Öte yandan profesyonel hayvancılıkla beraber İlçedeki büyük baş hayvan sayısında azalma veya artışlarda fazla yaşanmıyor.

DİĞER İLÇELERE KIYASLA SAYI AZ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hakan Karakaya ilçede yapılan hayvancılığa değinerek, ” Torbalı’daki besiciler profesyonel hayvancılık yapıyor.  Bu yüzden hayvan sayımızda büyük çapta değişiklikler olmuyor. Torbalı’dan daha küçük olan komşu ilçelerde geleneksel hayvancılık yapılıyor ve mevcut hayvan sayıları bizim sayımızdan fazla. Torbalıda kesime gönderilen hayvan sayı da az. Genellikle süt ağırlıklı besicilik yürütülüyor. Profesyonel hayvancılık sisteminin oturduğu Torbalı’da hayvan sayısında büyük oranda değişme beklemiyoruz ” diyerek sözlerini noktaladı.

 

YASİN GÜLCÜ

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web