PROF.DR OSMAN SEVAİOĞLU ve ZENGER PAŞA KONAĞI

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Prof. Dr. Osman Sevaioğlu,1950 Yılında Ankara Hisar(Kale)Mahallesinde dünyaya geldi. Önceden bir gecekondu evi olan,daha sonra meşhur olan “Zenger Paşa Konağı” diye bilinen kaledeki ev babasına aitti. Zenger Paşa ,namıyla bilinen Erkan Zenger,merhum Özal’ın propoğanda uzmanı idi, gecekondu halindeki evi satın almış ve kapıya Zenger Paşa Konağı tabelası asmıştı. Nevşehirli Sayıştay Emekli denetçisi, hukukçu Atilla İnan’ın “Bizim Mahalle” isimli kitabında anlatıldığına göre ; Osman Sevaioğlu’nun çocukluk yılları bir gecekondu mahallesi olan Ankara Kalesi civarında geçmiştir. Yakın dostu Atilla İnan’a göre; Sevaioğlu, özellikle çocukluk yıllarından beri bilimsel deneylerle büyümüştür. Ülkesini ve hayvanları çok sevmiştir(Atilla İnan ,Bizim Mahalle, Ankara 2019).

1972 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünden mezun olan Osman Sevaioğlu, aynı bölümde yüksek lisans ve doktora dereceleri aldı. 1972-1975, 1976-1979, 1979-1999 yılları arasında sırasıyla, TEK Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ve Hacettepe Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde görev yaptı. 2001 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu üyeliğine seçildi. 2003 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümündeki görevine döndü.

Başlıca araştırma konuları, elektrik iletim ve dağıtım sistemleri, enerji ekonomisi, elektrik sektöründe serbestleştirmedir. Sevaioğlu'nun çok sayıda meslek dergisinde ve kongrede yayınlanmış yazısı bulunmaktadır.

1979-1999 yılları arasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. DPT VIII. 5 Yıllık Kalkınma Planı Elektrik Sektörü Özel İhtisas Komisyonu Başkan Yardımcılığı ve Elektrik Sektöründe Serbestleştirme ve Rekabet Alt Komisyonu Başkanlığı yaptı. Mesut Yılmaz’ın başbakanlığı döneminde enerji konusunda zaman zaman danışmanlık yaptı.

2002 yılında IEEE, PES ChapterOutstandingEngineeringAward Ödülü aldı.

Osman Sevaioğlu’nu ben, 2006 yılında tanıdım. Hiperkatif, aşırı zeki, sert görünüşlü, çabuk kavrayan ,doğru bildiğini dosdoğru söyleyen ,eğilip bükülmeyen bir bilim adamı idi. Duygusal, haksızlığa tahammül edemeyen, bazen aşırı alıngan özelliği olan, dürüst bir insandı. Dolambaçlı işlerden pek anlamadığı gibi o işlere karışanları da pek sevmezdi. Ülkemizin enerji konusunda en saygın değerlerinden birisiydi. Özellikle Arap ülkelerine de bu konuda zaman zaman danışmanlık yapmaktaydı. Onu ne yazık ki 9 Ağustos 2020 Pazar günü kaybettik. Yaklaşık bir ay Ankara Şehir Hastanesi’nde Covid-19’a karşı direndi ama sonunda kaybetti. Özellikle rüzgar enerjisi konusunda Nevşehir’de bazı firmaların çalışmalarına da danışmanlık yaptığını biliyordum.

Kafasına bir soru takılsa hemen beni arardı. Osman Hocaya ait sonu 865 ile biten cep telefonu çaldığında bildirim ki Osman Hoca bir konu da rahatsız olmuş ya dertleşecek ya da kendisinin analiz edemediği bir konu da görüş soracaktı. Medyamız Osman Hoca’nın ölümüne yer vermedi. Çünkü o medyatik değildi. Ciddi bir bilim adamıydı.

Özellikle enerji sektörü konusunda yeri doldurulmaz bir bilim adamını kaybetmiştik. Ne kadar üzülsek azdır.