22 Temmuz 2019 15:39

Prof. Dr. Füsun Üstel tahliye edildi

İki buçuk aydır cezaevinde bulunan Barış Akademisyenlerinden Prof. Dr. Füsun Üstel tahliye edildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

"Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriyi imzayan Barış Akademisyenlerinden Prof. Dr. Füsun Üstel tahliye edildi. "Silahlı terör örgütü propagandası yapmak" iddiasından1 yıl 3 aylık hapis cezası onanan Üstel, geçen mayıs ayında Eskişehir Kadın Kapalı Cezaevine girmişti.

Anayasa Mahkemesi geçen cuma günü, arasında Prof. Dr. Füsun Üstel'in bulunduğu 10 akademisyenin bireysel başvuru dosyasını, 26 Temmuz'daki toplantısında görüşme kararı almıştı. 

OY BİRLİĞİYLE TAHLİYE

Üstel hakkında 33. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği infazın durdurulması kararının ayrıntıları tutanakta yer aldı.

Prof. Dr. Füsun Üstel'in avukatlarından Fikret İlkiz ile Cumhuriyet Savcısı'nın infazın sürdürülmesine karşı itirazının kabulu içeren 33. Ağır Ceza Mahkemesi kararında, "Her ne kadar İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesinin 11 Temmuz 2019 tarihli ek kararı ile hükümlü hakkında verilen hapis cezasının aynen infazına karar verilmiş ise de benzer konudaki Yargıtay 1. Ceza Dairesinin 2017/3312 Esas ve 2019/2376 Karar sayılı ilamı ile hükümlü hakkında verilen Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 2019/1139 D. İş sayılı kararına yönelik kanun yararına bozma talebinde bulunulacağının belirtilmesi karşısında ileride telafisi güç ve imkansız bir duruma ve hükümlünün mağduriyetine neden olunmaması için şu aşamada itirazların kabulüne oy birliğiyle karar verildi" denildi.

NE OLMUŞTU?

Kürt illerindeki sokağa çıkma yasakları sırasında "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza atan akademisyenler hakkında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

5 Aralık 2017'den bu yana devam eden yargılamalar kapsamında 8 Mayıs 2019 itibariyle 191 akademisyen hapis cezasına mahkum oldu.

191 kişi içerisinden 28 kişinin hapis cezası 2 yılın üstünde kaldığı için (CMK md. 286), 6 kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplamda 34 kişinin mahkumiyet kararı ertelenmedi.

İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi’ne giden bu mahkumiyet kararlarından Prof. Dr. Füsun Üstel'e 32. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 4 Nisan 2018'de verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezası kararı 25 Şubat 2019'da onandı.

İstinafın onama kararının ardından infazın durdurulması için Üstel'in avukatları İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz etti ancak cezanın infazına başlandı. 

FÜSUN ÜSTEL KİMDİR?

Ortaöğrenimi Notre Dame de Sion’da, yükseköğrenimi Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde (AÜSBF ) tamamlayan Füsun Üstel, 1980-81’de İtalya’nın Bologna kentindeki Johns Hopkins Üniversitesi’nde yükseklisans programını izledi. 1982’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde araştırma görevlisi oldu. 1987’de AÜSBF’den doktorasını aldı. 1993’te doçent oldu. 1990’da M.Ü. Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim üyesi oldu; daha sonra Galatasaray Üniversitesi'ne geçti.

Türkiye ve uluslararası sosyalbilim dergilerinde Türkiye tarihi, milliyetçilik ve kimlik sorunuyla ilgili makaleleri yayınlandı. İletişim Yayınları’ndan “Türk Ocakları 1912-1931” (2004) ve "Makbul Vatandaş"ın Peşinde” (2004) kitapları çıktı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır’da doktor eksikliği hastaları kapıdan çeviriyor

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da ‘Onurlu barış için demokratik çözüm’ mitingi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...