Bilmeyenler için, aralık ayının başından itibaren İngiltere’de statlara taraftarlar alınmaya başlanacak, 8 ay süren hasret bitecek, sevdalılarına kavuşacak futbolun nicedir sessiz mabetleri. Kural basit, düşük risk altındaki 1. risk bölgesi seviye takımlarına en fazla 4 bin taraftara stat izni verilirken, 2. risk seviyesi takımları 2bine kadar taraftarla sınırlandırılacak. Londra 2. seviye risk bölgesinde olduğundan nispeten şanslı, Premier Lig’in 6 Londra temsilcisi ve Championship takımları Brentford, Luton, Millwall, QPR maçlarında az da olsa taraftarların sesi duyulacak.

Futbola dönersek, kasım ayının sonlarında İngiltere’de Federasyon Kupası maçları var. Ağustos ayında 736 takımın katılımıyla başlayan kupa Emirates Havayollarının sponsorluğunda bu sene 140’ncı yaşını kutluyor, nice senelere. İlk iki turda yer almayan 92 profesyonel takım 3. turda turnuvaya dahil olurken tek maç üzerinden oynanan kupada galip gelen takım bir üst tura yükseliyor. Bu sezon 3. turda amatör kümelerin üç takımı yer alacak, onlar için final kadar değerli. Bizim ülkenin kurgulanmış futbolunun aksine kupada ne gruplar var ne de seri başı, her takım aynı torbadan katılıyor kuraya, ne çıkarsa bahtına. Bilirsiniz işte, bizim ülkenin vasat futbolunda mesele iki büyüğü finale taşımak, olası iş kazasına gitmelerini önlemek, malum yayıncı kuruluşun saadeti ilk planda. Futbolun beşiğinde, durum tam tersi, tek maç üzerinden kurada kim kime denk gelirse. Alt liglerde yer alan takımlar için bulunmaz fırsat, malum büyüğü eleyenin namı yürür alemde.

Kasım ayının son pazar gününde 4. Lig’de küme düşme potasının iki basamak üzerindeki Stevenage, başkent Londra’nın 45 kilometre kuzeyinde 84 bin nüfuslu küçük kasabanın kırmızı beyazlı takımı. 1976’da kurulmuşlar, 1994’te amatör kümelerin en üst ligine, 'Conference'a yükselmişler. İlk sezonlarını şampiyon olarak bitirmişler ama statlarının yetersizliği nedeniyle federasyon profesyonel lig vizesini vermemiş. Profesyonel statüsünü kazanmak için 2009-2010 sezonuna kadar beklemek zorunda kalmışlar. Maçlarını oynadıkları Lamex Stadı 7 bin 800 kapasiteli 1961'den beri takıma ev sahipliği yapıyor. 2018-19 sezonunda evlerinde oynadıkları 23 maçta 2 bin 715 taraftar ortalaması yakaladılar. 24 kişilik kadronun toplam değeri 1,4 milyon sterlin, 6 futbolcusu İngiltere dışında dünyaya gelmiş.

Rakip Hull City, kasabanın takımının bir küme üzerinde ligde ilk sırada. Kupa maçları keşke hep böyle oynansa derim naçizane, tek maç üzerinden ve alt lig takımının sahasında, malum futbol küçüğün büyüğü devirme ihtimaliyle güzel. Misafir takımın 27 kişilik kadrosunun değeri 11,5 milyon sterlin. 2016-17 sezonunda Premier Lig’den, geçen sezon Championship’ten düştüler. Maç Diego Maradona’nın anısına bir dakikalık alkışlarla başlıyor. Ölümünden sonra dünyanın bir ucunda bir alt ligi takımının sahasında alkışlarla uğurlanmaktan büyük hangi veda olabilir ki! Huzur içinde yat futbolun en büyük ustası.

4-4-2 dizilişinde ev sahibi, gol umutları 11 numaralı Newton ve 28 numaralı Oteh. Tempolu, yüksek mücadeleye sahne olan ilk bölümde 2 takım birbirini deneyen boksörler misali. İlerleyen dakikalarda topu daha çabuk çeviren, oyuna genişlik kazandıran misafir takım ama 16. dakikada net fırsatı kaçıran Stevenage oluyor, yakın mesafeden kaleyi bulamıyor Newton. O pozisyon iştahını artırıyor kırmızı beyazlıların, gole yaklaştıkları 2 pozisyondan sonra zevkli, çekişmeli, yüksek tempodaki maçın ilk yarısı golsüz kapanıyor.

2. devreye baskıyla başlıyorlar ama 3. bölgede yaratıcılıktan uzaklar. 52’de savunmada Prosser’in yaptığı hatayla penaltı kazanıyor Hull City, 9 numaralı uzun santraforları Eaves kaçırmıyor. Golden sonra üst lig takımı karşısında oyundan kopmuyor Stevenage, 79’da oyuna sonradan giren forvetleri List ceza sahasında müthiş vuruşla takımını beraberliğe taşıyor. 7 dakika uzatılan maçta başka gol olmayınca maç uzatmalara gidiyor. 99’da gelişen Stevenage atağında Newton’un sol ayağıyla vuruşunu köşeden çıkartıyor Hull City kalesinde Long, maçın kaderi penaltı vuruşlarına kalıyor. İlk penaltıyı kaçırmasına rağmen, Chelsea’den kiralık kalecisi Cumming’in çıkardığı iki penaltıyla maçı kazanıp bir üst tura adlarını yazdırıyorlar. Maçtan sonra hocaları Alex Revell topu çabuk çeviren üst lig takımına karşı ilk bölümde zorlandıklarını, sonrasında oyunda dengeyi sağladıklarını dile getiriyor. Gelecek turda karşılarına hangi takım çıkarsa çıksın izlemeye değer, zaten futbolun güzelliği alt lig takımının üst lig takımını yenme ihtimaliyle daha güzel değil mi!