22 Şubat 2017 22:54

‘Pomakça konuşma oranı hızla düşüyor'

'Pomak Gözyaşları' belgeselinin ilk gösterimi öncesi Pomak Dernekleri Federasyonu Başkanı Bayram Erat ile belgesel ve Pomaklar üzerine konuştuk.

Paylaş

Erman Türkmen
İstanbul

Pomak Gözyaşları (Pumaski Sılzi) belgeseli bu hafta sonu izleyici ile buluşacak. 1893 yılının sonlarında bir grup Pomak’ın  Rodop dağlarından, Çanakkale’nin Çan ilçesinde İlyas ağanın çitliğine yerleşmesini ve zamanla İlyasağa köyünü kurmalarını konu alan belgeselin ilk gösterimi 25 Şubat Cumartesi günü İstanbul da bulunan Pomak Dernekleri Federasyonu’nda (PODEF) yapılacak. Gösterim öncesi Pomak Dernekleri Federasyonu Başkanı Bayram Erat ile hem belgesel üzerine hem de Pomaklar üzerine konuştuk.

‘TÜRKİYEDE 2 BUÇUK MİLYON POMAK YAŞIYOR’

Türkiye’de 25 ilde, ilçelerde, 250 köyde iki buçuk milyon Pomak yaşadığını ifade eden Erat, “Köylerde Pomak dili ve kültürü yaşamaktadır. Şehir merkezlerinde yaşam alanı çok daralmış ve Pomak dili ve kültürü kaybolmaya yüz tutmuştur. 250 bin Pomak daha çok köylerde, ana dili Pomakçayı konuşmakta, konuşma oranı gençlerde hızla düşmektedir” dedi.

Pomak Kültür Dernekleri ve Federasyonunun, Pomakların dili, kültürü ve tarihi için çalıştığını aktaran Erat, Pomakça’nın yaşaması için Pomakça kursları, Pomakça Türkçe sözlük, Pomakça ders notları, Pomakçanın Okullarda, 5-6-7-8 sınıflarda seçmeli ders olarak okutulması için çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.

Kültür çalışmaları çerçevesinde İlk Pomak belgesel filmi Pomak Gözyaşları’nın (Pumaski Sılzi çekilmiş) ve 25 Şubat Cumartesi günü tanıtım galasının yapılacağını vurgulayan Erat, bütün Pomakları ve Pomak kültürüne ilgi duyanları gösterime davetti. Şişli’deki Perpa B blok Toplantı Salonu salonunda yapılacak olan gösterim saat 13.00’te başlayacak. 

ÖNCEKİ HABER

Diploma da karın doyurmuyor.

SONRAKİ HABER

Hayallerimizi satmadık ya!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...