Polonya'da bölgesel milli savunma eğitimleri başladı

Polonya'da bölgesel milli savunma eğitimleri başladı
© 
By Hans von der Brelie
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button
Aşağıda yerleştirilen video haber linkini kopyalayın/yapıştırınCopy to clipboardCopied

Polonyalılar yaşananların ardından kendilerini güvende hissetmediğinden 10 binlerce atletik kadın ve erkek savunma alanında eğitimlere katılmaya başladı.

Rusya Kırım gerginliğiyle Doğu Ukrayna’da yaşananlardan Polonya da etkilendi. Polonyalılar yaşananların ardından kendilerini güvende hissetmediklerini belirtiyor. Belki de bu yüzden 10 binlerce atletik kadın ve erkek savunma alanında eğitimlere katılmaya başladı. Michal’da bu birimlerden birinde Nişancılar’da eğitim görüyor.

Polonya’nın en köklü savunma eğitim grubu olan ‘Nişancılar’ 1910 yılında kuruldu. Açık hava eğitimlerinde plastik mermi kullanan ekipte Michal ve babası güvenli bölgelerde gerçek mermilerle de çalışıyor.

Michal Kurzawa anlatıyor:

“Ben Polonya’da silaha ulaşımın kolaylaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ülkemiz gerek doğu sınırından gerekse üçüncü dünya ülkeleri tarafından bir tehdit altında… Atış talimlerine gelince her şehrin atış eğitimleri için tasarlanmış alanları olmalı. Böylece halk olası bir tehlike için daha hazırlık olur.”

Polonya hükumeti Bölgesel Savunma Kuvveti isimli yeni bir oluşumla Rus tehdidine karşı gençleri eğitmeyi amaçlıyor. 2023 yılına kadar 53 bin kişinin eğitilmesini ön görüyor. Bu rakam Polonya’da görev yapan 100 bin profesyonel askerin yarısından fazla…

Polonya’da ise konu hakkında tartışmalar sürüyor. Bu eğitimli askerler ağır silahlar mı kullanacak yoksa hafif silahlarla mı eğitim görecek? Ya da insansız hava araçlarına erişimi olacak mı? Polonya savunmasına faydaları olacak mı?

Polonya’nın popülist sağcı hükumeti Bölgesel Savunma Kuvveti’nin de mimarı. Bu yeni askeri birlik tam tamına 800 milyon Euro’ya mal olacak. Polonya yapımı silahların kullanıldığı antrenman alanı gerçek bir çatışmayı aratmıyor.

Michal’ı öğle molasında yakalıyoruz: ‘Polonya gerçekten tehdit altında mı?’ sorusuna cevabı oldukça net:

“Bence öyle. Polonya’ya en büyük tehdidi Rus ulusu ve Putin oluşturuyor.”

Olabilecek en kötü senaryoda ise Bölgesel Savunma Kuvveti gerilla savaşına hazırlık yapıyor. Polonya’da Rus azınlık bulunmuyor ve Doğu Polonya ile Rusya’nın etkin bir politikası yok. Açıkçası bir saldırı tehlikesi varsa bu durum Polonya’nın batısını daha çok ilgilendirebilir.

Filming Polish paramilitary group SJS Strzelec - Part 1Şimdiye dek 17 bin Polonyalı Bölgesel Savunma Kuvveti’ne kayıt yaptırdı. Michal katılmak istemiyor, o profesyonel askeri eğitim almayı tercih edeceğini belirtiyor:

“Polonya Güvenlik Bakanı Macierewicz, Bölgesel Savunma Kuvveti ile özel bir birim yaratıyor. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Muhafızları’nı bir düşünün. Bu birlikler toplumsal olaylara müdahale etme hakkına sahip ve ben bu tip oluşumları sevmiyorum.”

Filming Polish paramilitary group SJS Strzelec - Part 2Nişancılar birliğinde Michal ile eğitim gören 25 kişiden ikisi kadın. Birliğin komutanı Zbiegniew Antolak-Gaczynski eski bir asker ve Savunma Bakanlığı kendisine tam üç kere Bölgesel Savunma Kuvveti’ne katılması için teklifte bulunmuş.
Zbiegniew Antolak-Gaczynski neden hayır dediğini anlatıyor:

“Savunma Bakanlığında yer almıyorum bu açıdan tam olarak ne düşündüklerini bilemiyorum. Ama anladığım ve okuduğum kadarıyla Bölgesel Savunma Kuvveti lanse edildiği şekilden farklı olarak da kullanılabilecek.”

Filming Polish paramilitary group SJS Strzelec - Part 3Oluşum hakkındaki şüphelere cevap vermek için Bölgesel Savunma Kuvveti Basın Danışmanı Marek Pietrzak konuşuyor:

“Bölgesel Savunma Kuvveti gücünü asla Polonyalı vatandaşa karşı kullanamaz. Böyle bir risk yok. Bölgesel Savunma Kuvveti’nin kuruluş amacı değişen Doğu Avrupa politikalarıdır. Böylesi bir savunma gücü olan tek ülke biz değiliz. İsviçre ve İskandinav ülkelerinde de böyle oluşumlar mevcut. Doğu Avrupa’da da Baltık Ülkeleri, Romanya ve Bulgaristan’da bu gibi örneklere rastlıyoruz.”

Polonya eski Savunma Bakanı Tomasz Siemoniak ise aksini düşünüyor ve ekliyor: Kendisi ‘Bölgesel Savunma Kuvveti bir israftır’ diyor:

“Bir başka tartışma konusu ise bu hafta sonu askerlerinin hafta sonu eğitimlerine harcanan zaman ve para. Ben böylesi bir ekstra eğitimin gerçek askerlere sunulması gerektiğine inananlardanım. Onları formda tutabilmek için bu tip yüklü ekipmanlarla çalıştırmak daha mantıklı… Onlar orduya daha yardımcı olacaktır. Böylesi hafta sonu askerleri değil. Bu bir kabareden ibaret.”

Politik Analizleriyle meşhur Slawomir Sierakowski, hükumeti eleştirileriyle tanınıyor. Kendisi böylesi bir kuvvetin ülkeyi güvenli hale getirmeyeceğini belirtiyor:

“50 bin kişiyi organize ettiğinizde Savunma bakanlığı 50 bin seçmen ve ailelerini hesaba katmış olur.”

Michal’ın annesi Monika bir öğretmen ve babası Alek bir fizyoterapist olarak çalışıyor. Kardeşi Franek de henüz öğrenci.

Aile Avrupa yanlısı ve özgürlükçü bir görüşe sahip. Michal’İn büyük babaları ise Dünya savaşında silah tutmuş kişiler. Michal’ın en büyük hayali ise askeri doktor olabilmek. Elbette bu uğur adına profesyonel askerlik yapacak.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Sven Biscop : "AB veya NATO bölünürse Rusya durumdan çıkar sağlar"

Rusya korkusu İskandinav ülkelerini silahlanmaya itiyor

Görünmez işçiler: Düşük ücretlerle Avrupa çiftliklerinde sömürülen ve tehlikeye atılan insanlar