Gebze Cezaevi önündeki ailelere coplu polis müdahalesi

Cezaevinde açlık grevinde olan tutukluların aileleri, Kocaeli Gebze Cezaevi önünde oturma eylemi yapmak istedi, polis anneleri coplarla itti, hakaret etti. Kocaeli Valiliği, müdahaleyi yapan polisler hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Yayınlanma: 19.04.2019 - 22:03
Abone Ol google-news

<video:1354148>

Gebze M Tipi Kadın Kapalı Cezaevi önünde açlık grevinde olan çocukları için 12 gün önce nöbet eylemi başlatan anneler dün de eylemini sürdürdü. Bir süre Cezaevi önünde oturma eylemi yapan aileleri ablukaya alan polis, eylemin sonlandırılmasını istedi. Eylemlerini sürdüreceklerini ifade eden ailelere, polis tazyikli suyla müdahale etti. Nöbet tutan ailelere polisin müdahale şekli tepki topladı.  Kocaeli Valiliği'nden, "Yetki ve maksadını aşan güvenlik görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı" açıklaması yapıldı.

TANRIKULU: BU ZULÜMDÜR, HESABI AĞIRDIR

Polisin müdalesine tepki gösteren CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu İçişleri Bakanlığı'ne ve Kocaeli Valiliği'ne 'Bu memurla ilgili bir işlem yapacak mısınız?' sorusunu yöneltti. Sezgin Tanrıkulu'nun Twitter hesabından yaptığı paylaşım şu şekilde: 

“Gebze Cezaevi’nde açlık grevinde olan çocukları için hapishane önüne gitmeye çalışan annelere elle ve copla yapılan polis tacizi iktidarın nasıl zalim hale geldiğinin yüzüdür. Konunun takipçisi olacağım. Bu memurla ilgili bir işlem yapacak mısınız?” 

'UNUTTUNUZ MU?'

CHP Miletvekili Gürsel Tekin de müdahaleye sosyal medya üzerinden tepki göstererek,  “Unuttunuz mu? ‘Kimse kendi suçundan başka bir şey ile suçlanamaz. Baba, oğlunun suçu, oğlu da babasının suçu üzerine suçlanamaz.’ Gebze'deki cezaevindeki çocukları için nöbet tutan analara bu muamele yapılamaz. Bu zulümdür, hesabı ağırdır. Suçun şahsiliği ilkesi vazgeçilmez bir ilkedir. Hiçbir vatandaş böyle itilip, kakılamaz, yol ortasında şiddete uğrayamaz. Bu milletin hiçbir ferdi kimsenin şamar oğlanı değil. Devletin memuru vatandaşa saygı ve hukuk çerçevesinde davranmak zorundadır. Bunu sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

HDP'DEN AÇIKLAMA

HDP’den olaya ilişkin yapılan açıklama şu şekilde:

''Gebze'de çocukları açlık grevinde olan annelere yönelik bu insanlık dışı muamele hukuk tanımazlığın ve zorbalığın resmidir. Açlık grevcilerinin talepleri zor ve şiddetle bastırılamaz, bu hukuk tanımazlık kabul edilemez.''

CHP Mahmut Tanal’da konuya ilişkin, “Hukukun olmadığı yerde özgürlük yoktur. Devlet bireylerin ihtiyaçlarına ve çıkarlarına hizmet için vardır. Vatandaşa bu şekilde davranmak değil. Parti polisi değil halkın polisini istiyoruz. Halkın polisi annelerimize böyle davranmaz. Derhal soruşturma başlatılmalı” paylaşımında bulundu.

VALİLİK: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Valilik şu açıklamada bulundu:

"Gebze ilçesinde bulunan M Tipi Kadın Kapalı İnfaz Kurumunda PKK/KCK terör örgütü sözde lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan sözde tecridin kaldırılması amacıyla cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemlerine yapmış oldukları açlık grevi ile destek veren tutuklu ve hükümlülere destek amacıyla 9 Nisan 2019 tarihinden itibaren terör örgütü müzahir kitlesi tarafından cezaevleri önlerinde eylemler gerçekleştirilmeye başlanılmıştır. 9 Nisan 2019 tarihinden bugüne kadar eylem amacıyla gelenlere yazılı ve sözlü olarak defaten Valiliğimizin 18 Ekim 2018 tarihli yasaklama kararı tebliğ edilmiş, bir kısım eylemci yasaklanan alandan çıkmış, çıkmamakta ısrar edenler alan dışına çıkartılarak haklarında gerekli yasal işlemler yapılmış, bugüne kadar bir olumsuzluk yaşanmamıştır. 19 Nisan 2019 tarihinde yapılan eylemlere müdahale sırasında yetki ve maksadını aşan güvenlik görevlileri hakkında gerekli inceleme ve soruşturma işlemi başlatılmıştır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler