Resmi Gazete'de yer alan yönetmeliğe göre artık uçaklarda sivil ve silahlı polisler görev alacak. Son zamanlarda artış gösteren uçak kaçırma ve benzeri olaylara karşı İçişleri Bakanlığı bu şekilde önlem almayı planlıyor.

Hava araçlarındaki yolcunun ve mürettebatın huzurunu bozan, yasa dışı faaliyetlere yeltenen ve eylem hazırlığında bulunan kişilere karşı özel eğitimli silahlı emniyet teşkilatı personelinin görevlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre hava polislerinin görev, yetki ve sorumlulukları EGM Koruma Dairesi Başkanlığı ile havalimanlarının yer aldığı illerdeki emniyet müdürlükleri tarafından yürütülecek. 

BİRÇOK AŞAMADAN GEÇİRİLECEK

Özel eğitimli ve silahlı olacak Hava Polisleri, göreve başlamadan önce sıkı bir denetimden geçecek. En az önlisans mezunu olma şartı aranırken ikinci bölge hizmetini tamamlaması ve son iki performans değerlendirme notu ile son üç atış performansının iyi ya da çok iyi olması koşulu aranacak. Öte yandan birim amirinin yetki kazanması ve insiyatif alması için muvafakat vermesi ve havacılık çalışanları için oluşturulan sağlık raporuna sahip olması gerekecek.

KAMUFLE OLACAK

Hava polisleri, görevlendirildiği uçuşta pilota veya mürettebata kamufle olmanın gereği herhangi bir hiyerarşik yapı ile bağlı olmayacak. Yolcu gibi koltuklarda oturan hava polisinin görev yaptığı uçuş personeli tarafından bilinsede kimlikleri yolculardan gizli tutulacak. Planlanan uçuşlarda ise en az iki sivil polis görev alacak. Türk Hava Yolları ve diğer özel şirketler tarafından uçuş bilgileri önceden EGM'nin Koruma Dairesi Başkanlığı'na verilecek. Yapılan uygulamadaki sivil polisler, bir şekilde yolcular veya havayolu şirketleri tarafından şikayet edilirse, Emniyet Genel Müdürlüğü onayı ile görevi sona erdirilecek. 

Editör: Haber Merkezi