POLEMİK: İYİ Parti seçimlere girebilecek mi?

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel, yaptığı açıklamada, 26 Ağustos 2018'de seçimin yapılması durumunda 1 Nisan'da büyük kurultayını yapan İYİ Parti'nin seçime katılamayacağını öne sürdü. Özel'in iddiasına İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray ve İYİ Parti Hukuk, Seçim ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Koncuk yanıt verdi.

Yayınlanma: 17.04.2018 - 15:55
Abone Ol google-news

<video:959683>

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'erken seçim çağrısı'nı değerlendirdi. CHP olarak seçime hazır olduklarını belirten Özel, "CHP olarak ilk kararımızın arkasındayız. Devlet Bahçeli'yi buna ne zorladı, bunu bulmak lazım. CHP erken seçimden kaçmaz. Halk bunlardan ne kadar erken kurtulursa iyidir." dedi. 

CHP'li Özel: 'İYİ Parti olmadan seçime girmek istiyoruz' diyorlar

26 Ağustos'ta seçimin gerçekleşmesi durumunda İYİ Parti'nin seçime giremeyeceğini öne süren Özel, "Seçim kanunu diyor ki, bir partinin seçime girebilmesi için en az 41 ilde örgütlenmiş olması lazım. Daha sonra büyük kurultayını yapmış olması lazım. Ve büyük kurultayından en az 6 ay geçmiş olması lazım. İYİ Parti, 6 ayı 1 Eylül'de dolduruyor. Seçimler 26 Ağustos'ta gerçekleşirse İYİ Parti seçime katılamaz. Devlet Bahçeli 'Biz İYİ Parti olmadan seçime girmek istiyoruz' diyor. 1 Nisan'da kurulan bir partiden korkan Devlet Bahçeli ve kadrosu 26 Ağustos'a seçimi çekmek istemiştir." ifadelerini kullandı.

"Biz 22 Haziran’da tamamlamış oluyoruz"

İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in, MHP lideri Bahçeli'nin 'erken seçim' çağrısının ardından "İYİ Parti seçime giremeyecek" iddiasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

 Egedesonsöz'den Mehmet İşler'e konuşan Çıray, İYİ Parti'nin kesin olarak seçime gireceğini ifade ederek, "6 ay kuralı diye bir şey yok. Yanlış biliyorlar. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçim olmayan zamanlarda 6 ayda bir rutin olarak seçime girecek partileri açıklar. Ancak seçim kararı alındıktan sonra şimdi yeniden açıklamak zorunda. Biz 22 Haziran’da tamamlamış oluyoruz” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun 'anaaktör ne diyecek' sözlerinin hatırlatıldığı Özel, "Devlet Bahçeli artık bir aktör değil, bir aktörün yardımcısı. Bahçeli iradesini saraya teslim ettiği günden bu yana, Bahçeli'ye Genel Başkan seviyesinde yanıt vermiyoruz." şeklinde konuştu.

İYİ Parti'nin 1. Olağan Kurultayı'nı 10 Aralık 2017'de yaptığı biliniyor. İYİ Parti 1. Olağanüstü Kurultayı'nı ise 1 Nisan 2018'de yaptı.

İYİ Parti'den açıklama

İYİ Parti Hukuk, Seçim ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Koncuk da bir açıklama yaparak, “Vatandaşımız endişe etmesin, İYİ parti her şart altında seçimlere girecektir."  ifadesini kullandı.

 İşte İYİ Parti Hukuk, Seçim ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Koncuk'un açıklaması;

"YSK, bizi engellese de B ve C planlarımız hazır"

“Vatandaşımız endişe etmesin, İYİ parti her şart altında seçimlere girecektir.YSK, bizi engellese de B ve C planlarımız hazır. Koltuklarından korkanlar ise endişelerine devam etsinler” dedi. Koncuk, Hürriyet’in “B ve C planlarınız Saadet Partisi ile ittifak ya da mevcut bir partinin çatısı altında seçime girmek mi” sorusuna “Başkanlık divanımız karar verecek. Seçime girmemizin önünde hiç bir engel tanımıyoruz” yanıtını verdi. Koncuk, CHP Grupbaşkanvekili Özgür Özel’in İYİ Partinin seçimlere giremeyeceğine ilişkin değerlendirmesi sonrasında şöyle konuştu: “Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2011 genel seçimleri öncesinde Merkez Parti ile Emine Ülker Tarhan’ın Anadolu Partisiyle ilgili kararları var. Onlar teşkilat çalışmalarını tamamlayıp, kurucular kuruluyla milletvekili genel seçimlerine YSK kararıyla katıldılar."

"Eğer YSK adamına göre karar vermiyorsa"

 "Eğer bu YSK, adamına göre değil de hukuka ve içtihatlara göre karar veriyorsa İYİ partinin seçimlere katılmaması diye birşey söz konusu olamaz. Ama birileri altımızdaki koltuklar çekilir endişesi yaşıyorsa ve YSK da birtakım merkezlerin talimatıyla karar verirse o da hukuk dışı bir karar olur. Çünkü yerleşmiş içtihatlar var. Hangi saiklerle İYİ partiyi almayacaklar? Hukuken böyle birşey mümkün değil."

"A, B ve C planlarımız var"

 "Ama YSK buna rağmen ‘İYİ parti seçimlere giremez’ derse tüm vatandaşlarımız şunu bilsin, İYİ partinin başarısından korkulduğu için bu karar alındığı anlamına gelir. Ama partimize gönül veren tüm vatandaşlarımız bilsin ki genel başkanımızın dediği gibi, A planımız olduğu gibi B ve C planlarımız da var."

"Her şart altında seçime gireceğiz"

 "İyi parti her şart altında yapılacak seçimlere girecektir. Bundan herkes emin olsun. Ama partimizden endişe duyanlar da bu endişelerine devam etsinler. Çünkü İYİ parti bu ülkeye adaleti, hukuku, insan haklarını ve refahı getirmeye kararlı.Bu hedeflerimizin önünde kimse duramayacak."

Saadet ile ittifak var mı?

 Koncuk, “B ve C planlarınız Saadet Partisi ile ittifak mı ya da mevcut bir siyasi parti çatısı altında mı seçime girmek” sorusuna ise şöyle karşılık verdi: “Önümüzdeki günlerde İYİ Parti Başkanlık divanı ilgili kurullarında bunları değerlendirecek. Gelişmelere uygun olarak B ve C planlarını uygulayacaktır. Ama şunu net olarak söyleyeyim, İYİ partinin seçimlere girmesinin önünde hiçbir engel tanımıyoruz.”

Devlet Bahçeli erken seçim için tarih verdi: 3 Kasım'ı beklemeye gerek yok 

Bahçeli'nin erken seçim teklifine İYi Parti'den yanıt 

Bahçeli'nin erken seçim teklifine hükümetten ilk tepki 

Devlet Bahçeli'nin erken seçim açıklamasından sonra dolar uçtu 

Bahçeli'nin erken seçim çağrısına CHP'den ilk yanıt 

Bahçeli, Adalet Bakanı Gül ile görüştü

Bahçeli'nin erken seçim teklifine Meral Akşener'den yanıt 

Doğu Perinçek'ten 'erken seçim' açıklaması

Ankara'da sıcak gün... Dakika dakika gelişmeler

DSP: Bahçeli'nin bu yaklaşımına yabancı değiliz

26 Ağustos’ta amaç Türkiye’nin bekası mı, ittifakın bekası mı? 

Erken seçim tartışmaları gündemde... Anketler ne diyor?

Erdoğan, başbakan ve kurmaylarıyla görüştü: Şu an söyleyecek bir şey yok 

“Evet”ler sayesinde erken seçim mümkün

Pervin Buldan'dan erken seçim açıklaması: AKP'yi devirmenin zamanı gelmiştir

Kılıçdaroğlu'ndan erken seçim yorumu

Niye 26 Ağustos, yine aynı tuzak

İYİ Parti'li Türkkan'dan çarpıcı erken seçim yorumu: MHP değil AKP rahatsızdı

MHP'nin erken seçim talebini, MHP'den önce açıklamıştı

Bahçeli ve Erdoğan erken seçim için ne demişti?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler