Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Seçim takviminin netleşmesiyle piyasalarda oynaklık arttı. Gözler 25 Nisan Para Politikası Kurulu toplantısında. Yabancı yatırımcı faizlerde 75-100 puan, yerliler 50 baz puan artış olmasını bekliyor.

Seçim sürecine girilmesiyle beraber piyasalarda hareket marjları yükselmeye başladı. Cumhurbaşkanı’nın 24 Haziran’ı işaret etmesiyle birlikte borsa yükselirken dövizin de ateşi duruldu. Seçim kararını olumlu karşılayan piyasalar, 25 Nisan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı için de şimdiden pozisyon aldı. Toplantı oldukça önemli. Zira 7 Haziran’a kadar yeni bir toplantı yok. 24 Haziran tarihiyle birlikte Dolar/TL kuru 4.1940’dan 4.00 lira seviyesine çekilirken BIST 100 Endeksi 112.406’ya kadar çıktı. Haftanın son gününü borsa 110.932, dolar kuru 4.0762, gösterge faiz ise 14.14 seviyesinden tamamladı. Kredi risk primi ise 196 seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Piyasaların erken seçimi

Peki faizler ne olacak?

Para piyasalarının gündeminde seçim kararıyla birlikte Merkez Bankası’nın alacağı aksiyon öne çıktı. Seçimlere gidilirken bir faiz artışı olacak mı? Verilere baktığımızda beklentilerde bozulmalar gözleniyor. Merkez Bankası’nın 2018 Nisan Beklenti Anketinin sonuçları pek de iç açıcı değil. Anket sonuçlarına göre yıl sonu enflasyon beklentisi çift haneye yükseldi.

Cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki ankette yüzde 9.49 iken, bu ankette yüzde 10.07’ye çıktı. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki ankette yüzde 9.24 iken, bu ankette yüzde 9.62 oldu. 2 yıl sonrası TÜFE beklentisi ise 8.63’e yükseldi. Son dönemdeki kur hareketleri katılımcıların beklentilerine de olumsuz yansıdı. 2018 yıl sonu ABD Doları/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 4.10 TL iken, bu anket döneminde 4.22 TL’ye yükseldi. Bu veriler hem kısa vadeli, hem de orta ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinde bozulma olduğunu gösteriyor. Benzer şekilde yıl sonu Dolar/TL beklentisinde de artış var. Bu nedenle piyasa TCMB’nin 25 Nisan’da geç likidite penceresi faizini 25 ila 50 baz puan artırması bekleniyor. Yabancıların beklentisi ise daha yüksek.

Haberin Devamı

Piyasaların erken seçimi

Piyasanın gözü 25 Nisan’da

UniCredit’e göre, piyasa şu anda 75-100 baz puanlık faiz artışını fiyatlıyor. Lirada rallinin sürmesi için ise 125 baz puanlık faiz artışı yapılması gerekiyor. Morgan Stanley erken seçimin, mali politikanın sıkılaşacağı yönündeki beklentileri ve TCMB’nin faiz artışına gitme ihtimalini artırdığını söylüyor. ABD’li JP Morgan ise TCMB’nin toplantısında faizi 50 baz puan artırmasını beklediklerini duyurdu. TCMB bu toplantıyı pas geçebilir. Bu da faiz artışına kilitlenen yabancıların kur ve borsada aksiyonuna neden olabilir. İlk fiyatlamalar sert olacaktır. Fakat sonrasında seçim dönemlerindeki hareketlerin benzerini görebiliriz.

GÜVEN TELKİN EDEN PİYASAYADA KAZANIR

Seçim dönemleri, yatırımcıların yeni beklentilere odaklandığı dönemlerdir. Yatırımcılar için güçlü bir iktidar, etkin alınabilecek kararlar, ekonomi ve siyasette istikrar sağlayacak bir yapılanma güveni işaret eder. Bu da yatırımcıların seçim öncesinde pozisyon almaya başlamasını sağlar. Geçmiş seçimlerde Ak Parti’nin oy oranını artırdığı Temmuz 2007 ve Kasım 2015 dışındaki seçimlerde BİST, gelişmekte olan piyasa endekslerinin altında performans sergiledi. Cumhurbaşkanının hangi turda seçileceği önemli. Piyasalarda da canlı yansımaları görülecektir. Fiyat hareketleri ve satın almalar öngörüler hakkında ipucu verecek. Piyasa tepkileri belirsizliğin artması durumunda tam tersine de dönebilir. Netleşen, tartışmalı durumlardan uzak, güven telkin eden bir hükümeti piyasalar önceden satın alacaktır.

Haberin Devamı

Dolarda kritik bir dönemeç!

Dolar/TL kuru 4.1940 seviyesini test ederek 4.20’deki güçlü direncine dayanmasının ardından seçim kararı ile kısa vadede trendi aşağı kırdı ve 4.03 seviyesine kadar çekildi. Psikolojik destek 4.00 TL. Kurun hareketindeki oynaklık nedeniyle yıl içerisinde 4.50’lere kadar yükselme marjı taşıyor. Ancak 4.20’den döndü. 4.07’nin üzerine çıkılması ve 25 Nisan’da kuru frenleyecek aksiyon gelmezse kısa vadede sert hareket gözlenebilir. 4.00 TL’deki güçlü desteğin aşağı kırılması ise düşüşü devam ettirebilir.