Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Piyasalar 20 Mart’ta Merkez Bankası Başkanı’nın değişiminden bu yana en kritik haftaya girdi. Faizin enflasyonun üzerine çıkmasının ardından gözler TCMB’de. Faiz inecek mi, çıkacak mı? Merkez Bankası hangi mesajları verecek?

Piyasalar için kritik bir haftaya girildi. 20 Mart’ta Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesinden bu yana zayıf, hacimsiz, katılımı düşük, tatsız, sıkıcı, sınırlı hareketler yaşanıyor. Dolar kuru her bulduğu fırsatta yukarı yönelirken borsa yükseliş denemelerinde zayıf kalıyor. Altın küresel piyasalardaki dalgalanmaların etkisinde.

Haberin Devamı

Peki, TCMB 23 Eylül’de hangi kararı alacak ve piyasalara etkisi ne olacak?

Şu ana kadar yayınlanın PPK metinlerinde Merkez Bankası’nın sürekli vurguladığı enflasyon ve faiz ikileminde enflasyon faizi geçtiği için beklenti faizin enflasyonun üzerinde oluşması. Yani yatırımcıya reel getiri sunması idi. Ancak TCMB’nin aksiyonları mevcut beklentilerin sorgulanmasına neden oldu.

Toplantı neden kritik?

1 TÜFE ile ÜFE farkı 26.2 puan.

2 TCMB politika faizi: 19.00, TÜFE: 19.25, ÜFE: 45.52.

3 Dolar kuru 8.64 seviyesinde.

4 Yabancı para mevduatı 238.1 milyar dolar.

Bu önemli dört unsur TCMB’yi faiz artırma konusunda zorlayan nedenler.

TCMB’nin aksiyonları

1 TCMB Başkanı sözlü yönlendirmede bulundu. Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında, “Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arızi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır. Özellikle salgının getirdiği olağanüstü koşullar, az önce bahsettiğim sebeplerden ötürü, enflasyonun kısa vadeli oynaklıklardan arındırılmış ana eğilimini ölçmeye yarayan çekirdek enflasyon göstergelerinin önemini artırmakta” dedi. Çekirdek enflasyonu öne çıkardı.

2 TCMB faiz kararı öncesinde yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı.

3 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırının kredi tutarı 50 bin TL’nin üzerinde olan krediler için 36 aydan 24 aya indirilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

4 TCMB söylemi ile faiz indirimini, eylemleri ile sıkılaştırmayı öne çıkardı. Piyasaların kafası karıştı.

TCMB’nin iletişim dilini piyasa faizi indirimi olarak fiyatladı.

Sürpriz yaşanır mı?

TCMB’nin bu toplantısından bir sürpriz karar çıkar mı? Enflasyon-faiz denklemi ve kurun 8.64’lük seyri bir sürpriz olabileceğini gösteriyor. Zira Merkez piyasaların önüne geçmek isteyebilir. Bu da piyasa beklentilerinin üzerinde bir aksiyon alması ve iyi bir iletişim dili ile bunu piyasalara anlatmasıyla mümkün olabilir. Kurun 8.64 seviyesindeki seyri 9’un üzerinde bir harekete işaret ediyor. Bu nedenle eylül toplantısında TCMB sürpriz bir karar da açıklayabilir.

Piyasalarda rota haftası

TCMB kararında piyasa nelere bakacak?

1 Piyasa faiz kararı kadar bu kararın dayandığı mimariyi de sorgulayacak. Politika metninin detaylar belirleyici rol oynayacak. Para politikası metnindeki değişikliklere bakılacak.

2 TCMB’nin sıkı para politikasını sorgulatıcı her adım kuru hareketlendirir, yabancının beklemeye geçmesine neden olur. Borsada zayıf seyrin sürmesine neden olur.

Haberin Devamı

3 TCMB’nin enflasyonla mücadele ve aşağı çekmeye yönelik kararı bir politika duruşu olarak algılanır, fiyatlamalarda yabancının ve yerlinin yatırım temelini inşa eder.

Yatırımcıların kayıplarını artıran 9 madde

 

1 Genel kitle psikolojisinden fazla etkilenmek.

2 İyi birer işlemci olmaya çalışmak.

3 Strateji belirlememek.

4 Ortalamanın üzerine çıkmanın yetmemesi.

5 Bilgileri sorgulamamak.

6 Hisseyi alırken kendine aşırı güven, hisse elinde iken aşırı kaygılı olmak.

7 Hisse hakkında inandırıcı hikâye anlatanı kendi bilgisinin üzerinde tutmak.

8 Duygularını kontrol edememek.

9 Sürekli kaçırdıkları fırsatlara odaklanmak, kendi yönelimini güçlendiren argümanları kuvvetlendirmemek.