Peygamberimizin yaşantısını anlamak Kuran'ı anlamaktır

Çerkezköy Müftüsü Yusuf Tuna Radyo Haber'de yayınlanan Gündem Özel Programında Gazeteci Şaban Kardeş'in konuğu oldu.

Çerkezköy 17.04.2015 19:12:00 0
Peygamberimizin yaşantısını anlamak Kuran

1989’DAN BERİ KUTLANIYOR

Kutlu Doğum Haftası ile ilgili konuşan Tuna “Kutlu Doğum Haftası Türkiye’de 1989 yılından itibaren kutlanmaya başlandı. Peygamberimizin doğum tarihi miladi olarak 20 Nisan’dır. Diyanet İşleri Başkanlığı 1989’dan itibaren 14-20 Nisan tarihleri arasını Kutlu Doğum Haftası ilan etti. Çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bunun yanında mevlit kandili var. Kutlu doğum haftası miladi takvime göre. Mevlit kandili de kameri aya göre kutlanıyor. Bunlar da senede 11 gün eksilerek sürekli zaman değiştiriyor. Mevlit kandili her sene değişiyor. Topluma ulaşmak adına güzel etkinlikler gerçekleştiriyoruz” dedi.

İSLAMI VE PEYGAMBERİMİZİ ANLAMAK İÇİN ÖNEMLİ

Müftü Yusuf Tuna, Çerkezköy’de düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri ile ilgili de bilgiler verdi. İslam’ı Anlamak, peygamberimizi anlamak için Kutlu Doğum Haftası’nın çok önemli olduğunu söyleyen Tuna, “Diyanet İşleri Başkanlığımız her yıl ayrı bir konu seçerek kutlu doğum haftasını daha anlamlı kılmaya çalışıyor. Kutlu doğumda bu yıl ‘Hz. Peygamber ve birlikte yaşama hukuku, ahlakı’ teması işleniyor. Sadece bir dinin mensuplarının bir arada yaşamasını kastetmiyor. Tüm insanların beraber yaşadığı bir toplumu kast ediyor” dedi.

ALEMLERE RAHMET OLARAK GÖNDERİLDİ

Peygamberimizin alemlere rahmet olarak gönderildiğini dile getiren Tuna “Tüm insanlara rahmet olarak gönderildi. Çocuklara büyüklere önem vermiştir. Başka dine mensup insanlara da önem vermiştir. Peygamberimiz Medine’ye geldiği zaman Medine’de yaşayan Yahudiler, başka dine mensup insanlar vardı, Hıristiyanlar vardı. Peygamberimiz oradaki insanların birliğini beraberliğini sağlamak için Medine sözleşmesi denilen bir anlaşma imzalıyor. Bu birlikte yaşama sözleşmesidir. Bu sözleşmenin 25.maddesinde ‘Yahudiler müminlerle birlikte tek bir topluluktur. Onlar kendi dinlerine, Müslümanlar kendi dinlerine göre yaşayacaklardır’ deniyor. Burada baskı yok, din özgürlüğü var. Oradaki insanlara da yaşama hakkı veriyor. Başka dinlere mensup insanlara karşı hoşgörülü olmak açısından peygamberimizin ortaya koyduğu güzel örneklerdir. Yahudiler anlaşmaya rağmen daha sonra anlaşmayı bozdu. Ondan sonra peygamberimiz onları Medine’den sürdü. Ama anlaşmaya uydukları sürece onlara hiç karışmadı. Hiçbir zaman peygamberimiz saldırı savaşı yapmamıştır savunma savaşı yapmıştır” dedi.

TÜRKİYE ÖZGÜRLÜKLER ÜLKESİ

Osmanlı Devleti’nde de çok güzel birlikte yaşama örnekleri olduğunu belirten Tuna “Ecdadımız insanları Müslüman olmaya zorlamamıştır. Osmanlı’da çok uluslu, çok kültürlü, çok dinli bir anlayış hakimdir. Bu nedenle Osmanlı devleti uzun ömürlü bir devlet olmuştur. Barındırdığı insanların dinine karışmadığı, baskı altına almadığı için Osmanlı uzun seneler varlığını sürdürdü. Türkiye Cumhuriyeti devletinde de herkes özgürce yaşayıp kendini ifade edebiliyor. Bu bakımdan Türkiye özgürlükler ülkesi” dedi.

İSLAM’IN 2 KAYNAĞI VAR

İslam’ın iki tane kaynağının olduğunu ifade eden Tuna “Biri Kuran-ı Kerim. Her şeyden evvel onu iyi anlamamız yaşamamız lazım. Sadece Arapçasını okuyup geçerek onu anlayamayız. Manasını anlamaya çalışmamız gerekiyor. Yorumunu yaparak düşünerek okursak daha iyi anlayacağız. Bu hayatın manasını daha iyi anlayacağız. Ondan sonra gelen kaynak da peygamberimiz ve onun hadisi şerifleridir. Peygamberimiz Kuran’ı yaşamada bize örnektir. Peygamberimizin yaşantısını anlamak Kuran’ı anlamaktır” dedi.

Çerkezköy Haber / Gülveren VATANSEVER

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10