Yemen’deki Husiler Suudi petrol tesislerine saldırılarını sürdüreceklerini belirtti. ABD Başkanı Trump ise gerçek suçlunun kim olduğunu bildiklerini ve karşılık vermeye hazır olduklarını açıkladı

Petrol tesislerini vuran Husiler meydan okudu

Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Saudi Aramco’ya ait 2 tesise cumartesi günü silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırı düzenlenmesi ile Körfez’de yükselen tansiyon dinmiyor. Ölen ya da yaralananın olmadığı saldırıyı 10 SİHA kullanarak gerçekleştirdiklerini açıklayan Yemenli Husiler, Suudi Arabistan’ı tehdit etti. Husiler Suudi petrol tesislerinin hedef alınmaya devam edileceğini açıkladı. İsyancı grup yaptıkları açıklamada, ellerindeki silahların Suudi Arabistan’daki herhangi bir noktaya ulaşabileceğini belirtti. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan’ın tesislerine yapılan saldırı nedeniyle ülkenin petrol üretimi günlük 5,7 milyon varil azaldı. Bu gelişmenin üstüne Uzak Doğu piyasalarının işleme açılmasıyla brent petrol varil fiyatları yüzde 18 değer kazanarak 71 doları geçti. Petrol fiyatları bu sert yükselişin ardından 65 dolar seviyesine geriledi.

TRUMP: ATEŞE HAZIRIZ

ABD Başkanı Trump, Saudi Aramco tesislerine gerçekleştirilen saldırıya ilişkin tehdit dolu bir açıklamada bulundu. Trump, yaptığı açıklamada suçlunun kim olduğunu bildiklerini ve ‘ateşe hazır’ olduklarını belirtti. Suudi Arabistan’dan “Bu saldırının ardında kimin olduğuna inandıklarını duymayı bekldiklerini” ifade eden Başkan Trump, söz konusu tesislere yapılan saldırının ardından ABD’de petrol piyasasında herhangi bir dalgalanma olmaması için yedek stokların ‘ihtiyaca göre’ kullanımına onay verdiğini de açıkladı.

AB İRAN'I SUÇLAMAKTAN KAÇINDI

Amerikan ABC News televizyonuna konuşan Washington yönetiminden ismi açıklanmayan bir üst düzey yetkili, İran’ın Saudi Aramco’ya düzenlenen saldırıları topraklarından ateşlediği seyir füzeleri ve 20’yi aşkın SİHA ile gerçekleştirdiğini ileri sürdü. “Husilerin yapmadıkları bir şeyin sorumluluğunu üstüne aldığını” iddia eden Amerikalı yetkili, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın saldırıdan sorumlu olduğunun tamamen farkında olduğunu belirtti.
Günlük basın toplantısında açıklamalarda bulunan AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic ise Saudi Aramco’ya ait tesislere yönelik saldırıyla ilgili birliğin neden ABD gibi İran’ı hedef göstermediğine yönelik soruyu yanıtladı. Kocijancic, “Öncelikli olarak bu korkunç saldırıya ilişkin tüm gerçeklerin tespit edilmesi, daha sonra da kimin sorumlu olduğunun belirlenmesi gerekiyor” dedi.

SUUDİLERE TÜRKİYE’DEN DESTEK

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada Saudi Aramco tesislerine yapılan saldırıyı kınadı. “Bu vesileyle bölgede ve Körfez’de güvenlik ve istikrara zarar verecek her türlü provokatif adımdan kaçınılmasının önemini tekrar vurguluyoruz” ifadeleri kullanıldı.