• BIST 9454.03
  • Altın 2500.414
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.8132
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • Tunceli 20 °C

Peri Vadisindeki köylülere çifte mağduriyet

Peri Vadisindeki köylülere çifte mağduriyet
Peri Vadisi’nde yapılan Pembelik Barajı için arazileri ellerinden alınan köylüler şimdi de avukatlık ücreti nedeniyle icralık oldu.

Dersim Elazığ sınırındaki Peri Vadisi’nde yapılan Pembelik Barajı için arazileri acele kamulaştırma kararıyla ellerinden alınan köylüler şimdi de icra takibi şoku yaşıyor. Acele kamulaştırma kararına karşı dava açan yüzlerce köylü davayı kazanmış olmalarına rağmen EPDK tarafından kendilerine gönderilen avukatlık ücreti nedeniyle icralık duruma düştü.

DANIŞTAY KARARINA RAĞMEN

2011 yılının başında Pembelik Barajı projesi için Bakanlar Kurulu kararı ile acele kamulaştırma yapılması sonrası yörede yaşayan insanların topraklarına el konuldu. Bu acele kamulaştırmalara karşı dava açan köylüleri haklı bulan Danıştay 6. Dairesi acele kamulaştırma kararlarını iki kez iptal etti. Ne dava açılması ne de Danıştay kararı barajın inşaatını ve su tutmasını önleyemezken köylülerin ellerinden alınan arazileri sular altında kaldı.

Öte yandan Danıştay'ın açık iptal kararına rağmen davaların açıldığı Karakoçan Asliye Hukuk Mahkemesince barajı yapan Bilgin-Limak ortaklığı lehine karar vererek köylülerin taşınmazlarını hazineye tescil etti. Yerel mahkeme ayrıca gerekçeli kararında kamulaştırma sırasında yapılan keşif ve avukatlık masraflarının da dava açan mülk sahiplerinden alınmasına hükmetti. Hem arazileri zorla ellerinden alınan hem de yaşadığı topraklardan göçe zorlanan köylüler böylece çifte bir mağduriyet karşısında kaldılar.

AYM KÖYLÜLERİ HAKLI BULDU AMA

Karakoçan Asliye Mahkemesinin bu kararı karşısında Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapan köylüleri AYM haklı buldu. AYM geçtiğimiz mayıs ayında verdiği pilot kararda adil yargılanmamın olmadığı ve mülkiyet ihlali gerekçeleriyle köylülere maddi/manevi tazminat ödenmesine hükmetti. AYM ayrıca köylülerin ödedikleri avukatlık ücretlerinin de kendilerine tazminat olarak ödenmesine karar verdi.

AYM'nin bu kararından sonra, pilot davanın ardından aynı içerikli yüzlerce davada aynı karar çıkması beklenirken öyle olmadı. Yüzlerce köylüyü bir kez daha mağdur eden icra takibi meselesi de bu aşamada gündeme geldi.

ÇETREFİLLİ BİR DURUM VAR

Konuya dair görüş aldığımız köylülerin avukatlarından Mehmet Horuş, AYM'nin hem araya adli tatilin girmesi  hem de diğer öncelikler nedeniyle bireysel başvuruları öteleyerek, 2-3 aydır kanunlarla ilgili iptal kararlarına bakmaya başladığını belirtti.

Şirketin AYM'den ihlal kararı çıkmasıyla birlikte diğer dosyaların ele alınmasını beklemeden adli tatilde seri şekilde köylülere icra takipleri başlattığını ifade eden Horuş, "Peri'deki problem arazilerin değerinin düşük ve çok paydaşlı olması. Bazı dosyalarda araziye 300-400 lira değer biçmiş, 1500 lira avukatlık ücreti isteniyor. Tüm dosyalarda da bu avukatlık ücreti kararı çıkmadı zaten" diye konuştu.

 

KÖYLÜLERİ YILDIRMA VE BİAT ETTİRME ÇABASI

Diğer taraftan EPDK avukatları tarafından başlatılan bu icra takipleri onlarca köylüyü etkilemiş durumda. Yöre köylüleri çoğu kişiye tebligat bile yapılmadan bankadaki paralarına bloke konduğunu, kimisinin ise ev ve arabasına ihtiyati tedbir uygulandığını dile getirdiler.

Peri vadisinde yaşayan yurttaşlardan Eren Akyol arazilerine zorla el konulan köylülerin göçe zorlandığını belirterek, "Köylülerin tek suçu topraklarının elinden alınmasına razı olmamasıdır. Bunun sonucunda da devlet köylüleri yıldırma ve biat ettirmek için bu ve benzeri yöntemlerle terbiye etmeye çalışıyor" dedi.

Akyol, başta Karakoçan Akkuş Köyü’nün bütün köylüleri (yaklaşık 400 dosya) ve aynı şekilde Tunceli Nazimiye Aşağı Doluca Köyü,Bingöl, Yayladere, Çayağzı, Sürmelikoç köyleriyle birlikte taşınmazı olan yaklaşık 10 köyün bu sorundan etkilendiği belirtti.

Haber:Özer AKDEMİR

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim