131019098
28 Mart 2024, Perşembe

PAZARDA BALIK FİYATLARI DÜŞMEDİ

16 Ekim 2018, Salı 06:42

     


Aliağa’da da balık fiyatları el yakıyor. Avlanma yasağının kalkmasıyla düşmesi beklenen balık fiyatları bekleneni vermedi.

Balık fiyatları tüm Türkiye’de olduğu gibi Aliağa pazarında da el yakmaya devam ediyor. 1 Eylül’den itibaren Karadeniz, Marmara ve Ege’de bütün tekneler, Akdeniz’de ise gırgır tekneleri avlanmaya çıkmaya başladı. 15 Eylül’den itibaren ise tüm Türkiye’de yasak tamamen kalktı. Yasağın kalkmasıyla beraber balık tezgahları dolmaya başladı.

Denizlerde Hamsi ve Sardalya az

Aliağa pazarında Mezgitin ve İstavritin kilosu 15 TL, Hamsinin kilosu ise 10 TL'den satılıyor. Palamut ise tanesi 15TL ile20 TL arasında satışa sunuluyor. Vatandaşlar, av sezonu açıldığından bu yana Aliağa’da değişmeyen balık fiyatlarının Cumartesi pazarında pahalı olduğunu belirtti. Pazar yerinde tezgah açan Balıkçı Erol Akay “Şu anda Palamutta bolluk var. Fiyatları uygun. Ama Hamsi ile Sardalya fiyatta tavan yaptı. Müşteriye 15 lira diyoruz. Fakat satamıyoruz. 15 lira bile bizi kurtarmıyor. Sebebi Hamsi ve Sardalya az olması. Palamuttun çokluğu bu küçük balıkları yok ediyor. İnşallah gelecek aylarda Çinekop bolluğu yaşarız.” dedi.

Tezgahlarda balık ucuz değil

Pazar yerinde tezgahtan balık alışverişi yapan Ayşe Sezer, tezgahlarda balığın fiyatının yüksek olduğunu belirterek, ”Balıklar, çok taze ve çok güzel. Haberle de bu sene balığın bolluğundan dolayı ucuz olacağını söylüyorlar da ne yazık ki gördünüz gibi tezgahlarda balık ucuz değil. Palamut 15, Hamsi ve Sardalya 15 lira diğer balıklarda, Dil Balığı 25 lira, Barbun Balığı 50 lira, bence burada Sardalya ile Hamsi maksimun 10 TL olmalı. Barbunun 30 lira olması gerekir.” dedi. Alışveriş için gelen ve her hafta balık yediğini söyleyen Cumali Zorlu et fiyatlarına nazaran balığın ucuz olduğunu bütçesi kısıtlı olan vatandaşlar için iyi olduğunu belirtti. Zorlu “Pazardaki balık fiyatları orta halli vatandaşlar için ucuz değil. Gönül rahatlığı ile balık alan görmedim. Herkes yüksek sesle pazarlık yapıyor.” İfadelerini kullandı.

Balık lokantalarıyla pazar fiyatları aynı

İlçe merkezinde balıkçı lokantalarında ile pazar yerlerinde bulunan tezgahlarda balık fiyatları hemen hemen aynı. Bu konuda 1982 yılından beri balıkçılık yapan lokanta işletmecisi Zeynel Karakaş kira, elektrik gibi giderlerin olmasına rağmen balık fiyatların pazar yerinde tezgahlarda aynı olmasını düşündürücü olduğunu vurgulayan Karakaş “Bu sene balık bolluğu var. Balık ucuzlamasına ucuzladı. Rant mı diyelim başka bir şey mi diyelim Hamsi, Sardalya ucuza alamıyoruz. Pazarda Sardalya, Hamsi 15 lira, bizde de 15 lira. Bizim kiranın yanında elektrik ve eleman çalıştırmak gibi giderlerimiz de var üstelik. Giderimiz çok. Benim bildiğim kadarıyla pazarda balık daha ucuz olmalıdır.” dedi.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler