Pazar ayininde ‘pos’ cihazıyla anında bağış

Pazar ayininde ‘pos’ cihazıyla anında bağış

Kiliselerde pin numarası vermeden banka kartı ile bağış yaygınlaşıyor. Kart okuyucu cihazında ayrıca klasik yöntemle bağış yapmak isteyenler için bir torba var.

Hıristiyanlık aleminde aslında bağışların ne şekilde yapılacağı İncil’de açık bir şekilde belirtiliyor. İncil’in Krallar bölümünde‚‘Papaz bir kutu alır, kapağını bir delik açar ve ibadethanenin girişinde kapının sağına koyar” diye tanımlanan yöntem 2500 yıldır uygulanıyor. Bu yönteme kilisede elden ele gezdirilen bağış torbası da zamanla eklendi.  Gelişen teknolojilere ayak uydurmak isteyen  kilise bağışta da yenilikler peşinde. Almanya’da protestanlara ait Kilise ve Mağdurlara Yardım Bankası (KD BANK) Duisburg kentinde bir kilisenin giriş kapısına pin numarası kullanmadan banka kartıyla bağış yapmayı mümkün kılan bir cihaz yerleştirdi. 

Bu proje Protestanlık harici mezheplerin de ilgisini çekti. Mezhepler üstü bir çalışma grubu kurularak dijital bağış teknolojileri konusunda gelişme ve yatırım imkanları araştırılıyor. KD Bank tarafından paskalya öncesinde kilisede cemaat arasında gezdirilebilecek dijital bir bağış torbası projesi üzerinde çalışılıyor. Deneme aşamasındaki cihaz kart okuyucu bir cihaza entegre edilmiş bir torbadan oluşuyor. Bu şekilde isteyen kartla bağış yapıyor isteyen de klasik yöntemle torbaya  bozuk ya da kağıt para atabiliyor. 

Bağış işlemi basit ve gürültüsüz bir şekilde yapılabilmesi için bağışçıların tercih edebileceği altı farklı bağış miktarı önceden programlanmış. En yüksek meblağ 25 Euro. Böylece hiç  kimse pin numarası vermek gibi  dünyevi bir işle meşgul olmadan, kilise içinde bağış yapabilecek. Pilot proje olarak  5 torba kullanılıyor. Kilisede en yoğun bağış sezonu olan Paskalya’ya torbaların yetiştirilmesi için çaba sarfediliyor. Ancak projenin ancak gelecek yıl tam olarak kullanılır hale gelmesi bekleniyor. 
Almanya dijital bağışta yeni yeni adımlar atarken, bu yöntem İsveç’de 2009 yılından beri kullanılıyor. Kiliselere bağış yapmak için Kilise’de bulunmuş olmak da önem arzediyor. Bağış olayının kilise içinde ceryan etmesi, bağışcıların aktif bir atmosfer içinde bulunması, bağışların teolojik kalitesini arttırıyor.

KARAR/ALMANYA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN