Bizimkiler "güvenli bölge" diye beklerken ABD'den Türkiye'yi isyan ettirecek video

Erkin Öncan yazdı

Türkiye ile ABD arasındaki 'güvenli bölge' mutabakatı gereği ilk devriyeler başladı.

Bir diğer deyişle, yıllardır kanlı bir savaşın içerisinde olan Suriye'de, ABD bayrağı bir kez daha Türk bayrağı ile yan yana dalgalanmaya başladı.

Güvenli bölge anlaşması, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana 'ABD karşıtı' söylemlerde vites yükselten AKP'nin ABD ile ilişkisinin tartışıldığı yeni bir başlık açtı: Türkiye ABD’den kopacak mı, kopmayacak mı?

Öte yandan, bu tartışmalara yol açan 'kafa karışıklığı' da Suriye başta olmak üzere AKP'nin son dönem politikalarına dayanıyor. Rusya'yla yapılan büyük anlaşmalar, aynı dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ve Kırım çıkışları, diğer yandan ABD'ye yapılan 'sert çıkışlar' ve yine aynı dönemde gelen güvenli bölge mutabakatı, ticaret görüşmeleri ve çok sayıda benzer örnek...

Kısacası, 'denge politikası', 'aktör olma çabası' veya 'sıkışmışlık', adına ne denirse densin, Türkiye'nin dış politikası, aynı anda birden fazla eğilimin gözlenebileceği bir rotada ilerliyor.

Bütün bu belirsizlikleri bir kenara bırakarak 'tartışılana' değil, 'tartışmaya kapalı olana' yoğunlaşalım. Türkiye'nin rotası tartışıladursun, biz ABD'nin rotasını yeniden hazırlayalım.

GÜVENLİ BÖLGE TARTIŞILIRKEN, ABD ÖZEL KUVVETLERİ PKK’YA KOMANDO EĞİTİMİ VERİYOR

Dün, emperyalizmin Suriye'deki silahlı gücü olan, ABD öncülüğündeki Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekâtı'nın (CJTFOIR) resmi Twitter hesabından bir video paylaşıldı.

Videoda, bir ABD askerinin, PKK’nın Suriye kolu YPG’nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) militanına verdiği eğitimin görüntüleri yer alıyor.

Bizimkiler "güvenli bölge" diye beklerken ABD'den Türkiye'yi isyan ettirecek video - Resim : 1

Videonun açıklamasında ise, "Suriye Demokratik Kuvvetleri komando öğrencileri, Suriye'de 3 Ağustos 2019 tarihli eğitimleri sırasında bir odayı temizlediler. Ortak Görev Kuvveti Özel Kuvvetler Komutanlığı, bir yaz eğitiminin bir parçası olarak Kentsel Arazi Askeri Operasyonlarında öğrencilere eğitim verdi" ifadelerine yer veriyor.

Bizimkiler "güvenli bölge" diye beklerken ABD'den Türkiye'yi isyan ettirecek video - Resim : 2

DSG'nin ABD ile ilişkisi yıllardır biliniyor ve bu açıdan yayınlanan görüntüler 'şaşırtıcı' değil. Ancak, ABD'li komutanların Türkiye ziyaretinden ve Erdoğan'ın 'YPG hassasiyeti' çıkışının hemen ardından ilan edilen bu malum, bölgeyi daha net okuyabilmek adına önemli bir mesaj barındırıyor:

ABD, DSG'i 'tam anlamıyla' hiçbir zaman bırakmayacak, bu yüzden AKP'nin ABD'ye karşı verdiği 'Senin asıl müttefikin benim' mesajı işe yaramayacak.

Öte yandan, güvenli bölge meselesi, bütün sert çıkışlara rağmen AKP için vazgeçilemez ve geri dönülemez bir noktaya ilerledi. Türkiye'ye yönelik göçmen akını ve Suriye ile Türkiye arasında bir tampon ihtiyacı, güvenli bölgeyi ABD-DSG ilişkisinden daha yakıcı bir mesele haline getiriyor.

Peki, bu yakıcı durum AKP'nin DSG konusunu 'görmezden gelmesine' yol açacak mı? İç siyasette durmaksızın pompalanan milliyetçi söylem mi, Suriye'de içerisine düşülen dar boğazdan çıkış ihtiyacı mı... Hangisi ağır basacak, hep birlikte göreceğiz.

Bizimkiler "güvenli bölge" diye beklerken ABD'den Türkiye'yi isyan ettirecek video - Resim : 3

Erkin Öncan

Odatv.com

Bizimkiler "güvenli bölge" diye beklerken ABD'den Türkiye'yi isyan ettirecek video - Resim : 4

Türkiye ABD ypg PKK dsg Suriye Komando arşiv