Erdoğan'ın bu tür erken emekliliğe bir diyeceği olmalı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün partisinin grup toplantısında emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili açıklama yaptı...

Erdoğan'ın bu tür erken emekliliğe bir diyeceği olmalı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün partisinin grup toplantısında emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı bu konuda, “Bizim kitabımızda yorgunluğun, tembelliğin yolu yoktur” diyerek boşa çıkarırken, “Emekli olmak için sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş olarak üç ayrı hususa bakılması gerekiyor. Erken emekliliği sosyal güvenlikte kabul etmiyoruz, ama siyasette bu yol açık. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur” dedi.

Erdoğan’ın “siyasette bu yol açık” dediği aslında hali hazırda yasalaşarak yürürlüğe giren 18 yaşında milletvekili olma hakkıydı.

24 Haziran seçimleri ardından da genç milletvekilleri Meclis’e girdi. AKP’li Rümeysa Kadak, Türkiye’nin en genç milletvekili. 24 Haziran 2020 tarihinde sadece 24 yaşında milletvekillerine tanınan emeklilik ayrıcalıklarına hak kazanacak. Prim günü ve yaşını doldurunca bu ayrıcalıkları kullanacak.

Ev kadını bir anne ile tarımla uğraşan bir babanın 12 çocuğundan biri olan ve HDP’den Meclis’e giren Dersim Dağ ise 1996 yılında Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde dünyaya geldi. Bugün 22 yaşında olan Dağ da 24 yaşında emeklilik ayrıcalığına hak kazanacak.

Elbette bu kazancı emekli oldukları yaşta görecekler ancak bu yaşta emeklilik dönemindeki ayrıcalıkları elde edecekler.

İşte genç yaşta emeklilik ayrıcalığı kazanacak milletvekilleri:

AKP

  • Zeynep Yıldız: Ankara 2. Bölge 6. Sıradan milletvekili seçilen Zeynep Yıldız 1992 Ankara doğumludur. İlk ve orta öğrenimini TED Ankara Koleji’nde tamamlayan Yıldız lisans eğitimini ise Bilkent Hukuk Fakültesi’nde yarı burslu olarak tamamladı. AKP Ankara İl Gençli Kolları Siyasi ve Hukuki İşler Yardımcılığı, AKP Genel Merkez Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcılığı ve Halkla İlişkiler Başkanlığı görevlerinde bulunan Yıldız İngilizce ve Fransızca bilmektedir.
  • Müslüm Yüksesl: Gaziantep 7. Sıradan milletvekili seçilen Müslüm Yüksel 1994 Şanlıurfa doğumludur. Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Yüksel, Başkent Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.
  • Rümeysa Kadak: İstanbul 3. Bölge 10. Sıradan milletvekili seçilen Rümeysa Kadak 1996 İstanbul doğumludur. Marmara Üniversitesi’nde İngilizce Öğretmenliği bölümünde eğitimine devam Kadak Münazara ve Hitabet Derneği’nde yönetim kurulu üyesi olarak görevine devam etmenin yanında, AKP Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığı’nda Başkan Yardımcısı olarak görev almaktadır.
  • Selman Özboyacı: Konya 9. Sıradan milletvekili seçilen Selman Özboyacı 1989 Konya doğumludur. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan Özboyacı, Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. 2015 yılında AKP Gençlik Kolları 4. Olağan Büyük Kongresi ile Genel Merkez Gençlik Kolları MKYK üyeliğine seçilen Özboyacı evli ve bir çocuk babasıdır.
  • Ahmet Büyükgümüş: Yalova 1. Sıradan milletvekili seçilen Ahmet Büyükgümüş 1990 Yalova doğumludur. Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünden mezun olan Büyükgümüş, yüksek lisansını da İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümünde tamamlamıştır. 2016-2018 yılları arasında İngiltere’de SOAS University of London’da akademik araştırmalarına devam eden Büyükgümüş Soğuk Savaş Sonrası NATO başlıklı teziyle SOAS Uluslarası Siyaset programından ikinci yüksek lisans derecesini alarak Türkiye’ye dönmüştür. 2015 yılından beri evlidir.

HDP

  • Dersim Dağ: Diyarbakır 8. Sıradan milletvekili seçilen Dersim Dağ 1996 yılında Diyarbakır doğumludur. Dağ, Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitimine devam etmektedir.

CHP

  • Abdulkadir Karaduman: Konya 2. Sıradan milletvekili seçilen Abdulkadir Karaduman 1992 Malatya doğumludur. Aslen Saadet Partili olan ve hala Saadet Partisi Gençlik Kolları’nda Teşkilat Başkanı olan Karaduman seçimler için yapılan Millet İttifakı sonucu CHP’nin listesinden milletvekili seçilmiştir. İnönü Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan Karaduman aynı zamanda Anadolu Gençlik Derneği Genel Merkez Üniversite Komisyon Teşkilat Başkanıdır.
  • Aysu Bankoğlu: Bartın 1. Sıradan milletvekili seçilen Aysu Bankoğlu 1989 Bartın doğumludur. Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Bankoğlu 6 yıldır Bartın ve İstanbul’da avukatlık yapmaktadır.
arşiv