Parası olup aklı olamayanın karnesi

Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle birlikte yine gündem karneler oldu. Heyecanla karne gününü bekleyip sevinenler gibi üzülenler de oldu. Takdir, teşekkür alıp göğsü kabaranlar gururla karnelerini gösterirken, kötü sonuçlar alanlar karneyle ilgili tüm soruları geçiştirdi eminim. Peki burada şu soruyu soralım ve düşünelim:
Karnelerdeki sonuçlar, öğrencinin mi, öğretmenin mi, MEB’in mi, velilerin mi, sistemin mi?
Ölçtüklerine tamam da peki ya ölçmedikleri?..

Gerçek şu ki, karne, çocukların başarılarının tek göstergesi değildir. Okul hayatı konusunda ailelere yol gösteren rehberdir. Eğer aileler çocuklarıyla sadece karne notu üzerinden bir ilişki kuruyorsa bu çocuğun benlik saygısının gelişimini olumsuz etkiler.

Zaten bugün baktığımız zaman çok iyi bir özgeçmişi olup pek çok iş değiştiren ya da herhangi bir işte tutunamayan birçok birey görüyoruz. Bunun nedeni, yalnızca akademik başarıya çok önem verip, sosyal hayatı bir kenara bırakmış, iç huzuru ve doyumu yakalayamamış olmalarıdır. Bu yüzden başarıyı yalnızca okul başarısıyla sınırlamamak gerekir. Çocuğunuzu, karnedeki notları ile değil, dönem boyunca gösterdiği performansıyla değerlendirin. Eğitim ve öğretim bir süreçtir ve bu süreçte iniş çıkışlar olabilir. Alınan karne tüm akademik hayatı belirleyen tek gösterge olmayacaktır.

Ayrıyeten eğitim sistemimizin bir de özel okul gerçeği var ki, buralarda eğitim gören çocuklarımızın karneleri ne kadar gerçek değerlendirilmiştir sizce?

Bu soruya cevap verirken önce kendinizi bir eleştirin. İyi bir eğitimle ölçme değerlendirme yapılan bir okulu mu seçtiniz yoksa şişirilmiş notlarla diploma sahibi yapan bir okulu mu? Çoğu özel okulda verilen karnenin, çocuğunuzun gelişim takibi için değil, sizin beklentilerinizi karşılamak için olduğunu bilin. Karneler ancak okul hayatına rehberlik eder demiştik ya, kılavuzunuz karga olmasın.

Millî Eğitim Bakanlığının özellikle özel okullardaki bu adaletsizliğe acil olarak tedbir alması gerekiyor.

Çünkü sonrasında ülkede parası olup aklı olmayan adamlar hukuk fakültesinde cinayet işliyorlar.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.