Haber/ Didar DEMİRCİ

Korona virüs pandemisine karşı en ön safhada mücadele veren sağlık çalışanları, 1 Haziran itibariyle hastanelerde diğer hastalara da hizmet vermeye başladı. Uzmanlar bu süreçte birçok insanan korona virüs dışında farklı rahatsızlıkları olmasına rağmer hastaneye gitmeye çekindiklerini belirtti. Psikolog Mevlüt Ülgen, bu durumun ortaya çıkmasındaki nedenleri değerlendirdi. Ülgen, salgının insanlar üzerinde yaşamı tehdit eden bir unsur olmasından kaynaklı tedirgin hissettirmesine neden olduğunu dile getirerek, “Salgının başlangıcından bu yana insanlar bulaş riskine karşı tetikte ve panik bir şekilde yaşadı. 'Evde kal' çağrıları, salgına karşı yapılan önemli uyarılar; haberlerde ve sosyal medyada uzun süreli hastanelerde yatan ve hayatını kaybeden insanları görmek endişeye neden oldu” dedi.

Hükümet güven vermedi

Salgının etkisinin azalmaya başlamasının ardından kontrollü sosyal hayat olgusuyla yeni düzene uyum sağlamanın zaman alacağını dile getiren Ülgen, bunun için insanların güven duymaya ihtiyacının olduğunu ifade etti. Ülgen, “Türkiye kırılgan bir süreçten geçiyor. Siyasal, toplumsal kutuplaşmanın oluşturduğu bir gerginlik söz konusu. Pandemi sürecinde güven oluşturmak ve sürece katılımı artırmak için toplumsal mutabakat sağlanması çok önemliydi. Bu konuda çok önemli eksiklikler yaşandı. Meslek odaları başta olmak üzere sivil toplum ve muhalefet kapsanmadı. Bu da güveni zedeledi” dedi.

Hastaneler sürece hazır

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz ise, “Gerekli önlemlerimizi aldık. Gitmezlerse yaşadıkları rahatsızlık daha kötü sonuçlar doğurabilir” dedi. Obuz, hastanelerde bir bölüm pandemi hastalarına ayrılsa da, diğer bölümlerde kontrollü bir şekilde hastalara bakmaya devam edileceğini dile getirdi. Obuz, “20 dakikalık aralarla hastaları kontrol edeceğiz, maskesiz kesinlikle içeriye almayacağız ve ateş ölçümü yapılacak” diye konuştu.